Trahom

Alte denumiri ale afectiunii:

Oftalmia egipteana, Conjuctivita granulara

Trahomul este o conjuctivita cronica produsa de Chlamidia trachomatis si caracterizata prin exacerbari si remisiuni progresive. 

Trahomul este contagios, raspandindu-se prin contactul cu ochii, pleoapele si secretiile nasului sau gatului persoanelor infectate. De asemenea, poate fi transmis prin manipularea obiectelor infectate, cum ar fi batistele.

La inceput, trahomul poate provoca mancarime usoara si iritare a ochilor si pleoapelor. Apoi, puteti observa pleoape umflate si puroi care se scurge din ochi. Trahomul netratat poate duce la orbire.

Trachomul este principala cauza de prevenire a orbirii la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproape 2 milioane de oameni au fost orbiti de trachom. Cele mai multe trahome orbitoare apar in zonele sarace ale Africii. In zonele unde predomina trahomul, ratele de infectie la copiii sub 5 ani pot fi de 60% sau mai mult.

Tratamentul precoce poate ajuta la prevenirea complicatiilor.

Complicatiile trahomului

Un episod de trachom cauzat de Chlamydia trachomatis este tratat cu usurinta cu detectarea precoce si utilizarea antibioticelor. Infectiile repetate sau secundare pot duce la complicatii, inclusiv:

 • Cicatricea pleoapei interioare;
 • Deformitati ale pleoapelor, cum ar fi o pleoapa pliabila spre interior (entropion) sau genele incrucisate (tricichii);
 • Cicatrizarea corneei;
 • Pierderea partiala sau completa a vederii.

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie, Oftalmologie pediatrica

Chitac Pashalidis Florentina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Doctor
Medic Specialist...
 •  
 • 1 of 17

Trahom - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele trahomului

Trahomul este o afectiune endemica in regiunile sarace din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, India, Australia si Asia de Sud-Est. Agentul incriminat este Chlamidia Trachomatis(serotipurile A, B, Ba si C). Este extrem de contagioasa in primele stadii si se transmite prin contactul ochi la ochi, mana la ochi, insecte cu tropism ocular sau folosirea comuna a obiectelor contaminate (de exemplu, prosoape, batiste, produse cosmetice).

In zonele in care trachomul este endemic, trachomul activ (inflamator) este frecvent in randul copiilor de varsta prescolara, cu rate de prevalenta care pot ajunge pana la 60–90%. Infectia devine mai putin frecventa si de durata mai scurta odata cu cresterea varstei. Infectia este de obicei dobandita atunci cand traiesti in imediata apropiere de alte persoane cu boala activa, iar familia este principalul cadru de transmitere. Sistemul imunitar al unei persoane poate sterge un singur episod de infectie, dar in comunitatile endemice, reactivarea organismului are loc frecvent.

Dupa ani de infectie repetata, interiorul pleoapei poate deveni atat de grav cicatrizat (cicatrizare conjunctivala trachomatoasa) incat se intoarce spre interior si face ca genele sa se frece de globul ocular (trichiaza trachomatoasa), rezultand durere constanta si intoleranta usoara. Aceasta si alte modificari ale ochiului pot duce la cicatrizarea corneei. Lasata netratata, aceasta afectiune duce la formarea de opacitati ireversibile, cu o deficienta vizuala sau orbire rezultata. Varsta la care apare acest lucru depinde de mai multi factori, inclusiv de intensitatea transmisiei locale. In comunitatile extrem de endemice, poate aparea in copilarie, desi debutul deficientei vizuale intre varsta de 30 si 40 de ani este mai tipic.

Insuficienta vizuala sau orbirea duce la o inrautatire a experientei de viata a persoanelor afectate si a familiilor acestora. Femeile sunt orbite de pana la 4 ori mai des decat barbatii, probabil datorita contactului strans cu copiii infectati si frecventei lor mai mari de episoade de infectie.

Factori de risc pentru trahom

 • Factorul economic. Trachomul este in primul rand o boala a populatiilor extrem de sarace din tarile in curs de dezvoltare;
 • Conditii de viata agglomerate. Persoanele care traiesc in contact strans prezinta un risc mai mare de a raspandi infectia;
 • Igiena deficitara. Conditiile sanitare slabe si lipsa igienei, cum ar fi fetele sau mainile necurate, ajuta la raspandirea bolii;
 • Varsta. In zonele in care boala este activa, este cea mai frecventa la copiii cu varste cuprinse intre 4 si 6 ani;
 • Sex. In unele zone, rata femeilor de a contracta boala este de doua pana la sase ori mai mare decat cea a barbatilor;
 • Insectele. Persoanele care traiesc in zone cu probleme de control al populatiei de muste pot fi mai susceptibile la infectii;
 • Lipsa toaletelor. Populatiile fara acces la latrinele de lucru - un tip de toaleta comunala - au o incidenta mai mare a bolii.

Trahom - Simptome

Simptomele trahomului

 • Hiperemie conjunctivala;
 • Edem palpebral;
 • Fotofobie;
 • Lacrimare. 

Mai tarziu apar nevascularizatia corneeana si cicatrizarea conjunctivei, corneei si pleoapei.

Dupa o perioada de incubatie de aproximativ 7 zile, apar treptat hiperemie conjunctivala, edem palpebral, fotofobie si lacrimare, de obicei bilateral. Dupa 7-10 zile, pe conjunctiva tarsala superioara se dezvolta foliculi mici, care cresc treptat in dimensiuni si numar, timp de 3-4 saptamani. In acest stadiu apar papile inflamatorii la nivelul conjunctivei tarsale superioare si incepe neovascularizatia corneeana, cu invazia jumatatii superioare a corneei prin bucle vasculare provenite din limbus, trasaturi cunoscute drept pannus. Stadiul de hipertrofie foliculara/papilara si neovascularizatia corneeana pot persista de la cateva luni pana la mai mult de un an, acesta depinzand de raspunsul terapeutic. In cele din urma, intreaga cornee poate fi afectata, scazand acuitatea vizuala.

In lipsa tratamentului, urmeaza stadiul cicatricial. Foliculii si papilele se micsoreaza treptat si sunt inlocuite de un tesut cicatricial, care deseori produce entropion si obstructia ductului lacrimal. Entropionul duce mai departe la cicatrizarea si neovascularizatia corneei. Infectia bacteriana secundara este comuna si contribuie la progresia cicatrizarii si a bolii. Epiteliul corneean se ingroasa si lacrimarea scade. La nivelul infiltratelor corneene periferice pot sa apara ulcere corneene mici, care stimuleaza mai departe neovascularizatia.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat cinci etape in dezvoltarea trachomului:

 • Inflamatii foliculare. Infectia abia incepe in aceasta etapa. Cinci sau mai multi foliculi - mici umflaturi care contin limfocite, un tip de celule albe din sange - sunt vizibile cu marirea pe suprafata interioara a pleoapei superioare (conjunctiva).
 • Inflamatii intense. In aceasta etapa, ochiul este extrem de infectios si devine iritat, cu o ingrosare sau umflare a pleoapei superioare.
 • Cicatricea pleoapelor. Infectiile repetate duc la cicatrizarea pleoapei interioare. Cicatricile apar adesea sub forma de linii albe atunci cand sunt examinate cu marire. Pleoapa ta se poate denatura si se poate transforma (entropion).
 • Genele ingrosate (tricichii). Captuseala interioara cicatricata a pleoapei continua sa se deformeze, determinand transformarea genelor, astfel incat sa se frece si sa zgarie suprafata exterioara transparenta a ochiului (corneei).
 • Intunecarea corneei. Corneea devine afectata de o inflamatie care se observa cel mai frecvent sub capacul superior. Inflamatia continua, agravata prin zgarierea de la genele transformate, duce la intunecarea corneei.

Trahom - Tratament

Diagnosticarea trahomului

Diagnosticul este de obicei clinic, deoarece testarea esre rareori la indemana in zonele endemice. Foliculii limfoizi de la nivelul platoului tarsal sau de la nivelul limbului corneean sunt considerate criterii de diagnostic in cadrul tabloului clinic. 

Daca diagnosticul nu este sigur, C.trachomatispoate fi izolata in culturi sau identificata prin PCR si tehnici de imunofluorescenta.

In stadiile incipiente, incluziunile mici citoplasmatice bazofilice ale celulelor epiteliale conjunctivale din fragmentele conjunctivale Giemsadiferentiaza trahomul de conjunctivita non-chlamidiana. Aceste incluziuni se regasesc si in cazul conjunctivitei cu incluziuni a adultului, dar tabloul clinic in dinamica o diferentiaza de trahom. Conjunctivita vernala palpebrala este similara cu trahomul in stadiul hipertrofic, dar simptomele sunt diferite si se diferentiaza prin prezenta papilelor albicioase plane si a incluziunilor eozinofilice, nu bazofilice, din fragmetele conjunctivale.

Prognostic si tratament pentru trahom

Tratamentul consta in antibiotic topice sau sistemice.

In cazuri individuale sau sporadice, este suficienta o singura doza de azitromicina 20mg/kg (maxim 1 g) alternativele pot fi doxicliclina 100 mg de doua ori pe zi sau tetraciclina 250mg de patru ori pe zi, timp de patru saptamani. In zonele hiperendemice, tetraciclina si eritromicinaca unguent oftalmic, aplicat de doua ori pe zi, 5 zile consecutive in fiecare luna, timp de 6 luni este eficienta. 

Scaderea dramatica a trahomului endemic a fost relizata prin folosirea la scara larga a azitromicinei in doza unica sau repetata. Reinfectia datorita reexpunerii este comuna in zonele endemic. Imbunatatirea igienei personale si masuri generale legate de mediu (de exemplu accesul la apa potabila) pot reduce reinfectia.

Deformarea pleopelor (de exemplu entropionul) trebuie corectata chirurgical. Ghidul Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda interventia chirurgicala pentru persoanele cu stadiu avansat de trachom.

In chirurgia de rotatie a pleoapelor (rotatie tarsala bilamelara), medicul dumneavoastra face o incizie in capacul cicatricial si isi roteste genele departe de corneea. Procedura limiteaza progresia cicatrizei corneene si poate ajuta la prevenirea unei pierderi ulterioare a vederii.

Daca corneea ta a devenit destul de tulbure pentru a-ti afecta serios vederea, transplantul de cornee poate fi o optiune care poate imbunatati vederea. Cu toate acestea, in mod frecvent, cu trahom, aceasta procedura nu are rezultate bune.

In unele cazuri, este posibil sa aveti o procedura de indepartare a genelor (epilare). Este posibil ca aceasta procedura sa fie facuta in mod repetat. O alta optiune temporara, daca interventia chirurgicala nu este o optiune disponibila, este sa plasati un bandaj adeziv deasupra genelor pentru a nu le atinge ochiul.

La vindecare, conjunctiva este moale si alb-gri. Extinderea capacitatilor reziduale corneene si scaderea acuitatii vizuale variaza. Rareori, neovascularizatia regreseaza complet si transparenta corneeana se restabileste fara tratament.   

Trahom - Preventie

Prevenirea trahomului

Daca ati fost tratat pentru trachom cu antibiotice sau chirurgie, reinfectarea este intotdeauna o problema. Pentru protectia dvs. si pentru siguranta celorlalti, asigurati-va ca membrii familiei sau alti cu care locuiti sunt examinati si, daca este necesar, tratati pentru trahom.

Aveti grija suplimentara in practicarea unei igiene bune, ceea ce poate ajuta la prevenirea infectiei.       

Oftalmologie, Oftalmologie Pediatrica - alte afectiuni

 •  
 • 1 of 10
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical