medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Trahom

Trahom

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre trahom

Trahomul este o conjuctivită cronică secundară infecției cu Chlamidia trachomatis, caracterizată de episoade recurente. Mai este cunoscută sub denumirea de conjuctivită granuloasă sau oftalmie egipteană.

Această afecțiune este contagioasă și se răspândește prin contact direct sau indirect cu secrețiile oculare, nazale ori faringiene ale persoanelor infectate.

Organizația Mondială a Sănătății menționează că trahomul este cauza principală de orbire la nivel mondial, multe țări din întreaga lume considerând trahomul o problemă de sănătate publică. 1,9 milioane de oameni au fost afectați de această boală, iar în luna iunie a anului 2022 se estima că 125 de milioane de persoane trăiesc în zone endemice și sunt la risc de a suferi de această afecțiune. În 2021, 69.266 de persoane au primit tratament chirurgical pentru stadiul avansat al bolii, iar 64,6 milioane de persoane au fost tratate cu antibiotice.

Începând cu 5 octombrie 2022, 15 țări, şi anume Cambodgia, China, Gambia, Iran, Lao, Ghana, Malawi, Mexic, Maroc, Myanmar, Nepal, Oman, Arabia Saudită și Vanuatu, au reuși să elimine trahomul și să nu mai fie considerat o problemă de sănătate publică.

copil cu conjunctivita, cauza principala a trahomului

Cauze

Trahomul apare mai frecvent în zone endemice sărace precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu, India, Australia și Asia de Sud-Est, iar agentul patogen responsabil este Chlamydia Trachomatis (serotipurile A, B, Ba și C), o bacterie intracelulară (majoritatea bacteriilor nu reușesc să pătrundă în interior celulelor).

Factori de risc

Există o serie de factori de risc incriminați în apariția trahomului:

  • factori economici - trahomul este specific țărilor extrem de sărace și foarte aglomerate;
  • vârsta preșcolară - copii nu acordă suficientă atenție igienei oculare, faciale și a mâinilor (frecvența bolii scade odată cu înaintarea în vârstă);
  • sistem imunitar scăzut;
  • genul feminin - are contact mult mai des cu copiii;
  • necontrolarea populațiilor de insecte infectate cu Chlamydia Trachomatis - insectele sunt vectori de transmitere a bolii;
  • condiții improprii pentru defecare;
  • lipsa accesului la apă potabilă;
  • lipsa gestionării corectă a deșeurilor.

Simptome

Simptomele inițiale ale trahomului includ:

  • hiperemie conjunctivală (înroșirea ochilor);
  • edem palpebral (umflarea pleoapelor);
  • fotofobie (sensibilitate la lumină);
  • lăcrimare;
  • durere oculară;
  • secreții conjunctivale purulente.

În cazul în care infecția nu este tratată, apar nevascularizația corneeană și cicatrizarea conjunctivei, corneei și pleoapelor, care vor duce la scăderea vederii. După un anumit timp se instalează complicațiile secundare cicatrizării vicioase.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat cinci etape în dezvoltarea trahomului:

  • Etapa de inflamație foliculară (superficială) - sunt prezenţi cinci sau mai mulți foliculi vizibili pe suprafața interioară a pleoapei (foliculii sunt umflături mici care conțin limfocite, un tip de globule albe);
  • Etapa de inflamație intensă - ochiul este extrem de iritat, cu edem palpebral;
  • Etapa de cicatrizare vicioasă a pleoapei și apariția complicațiilor precum entropion, deformarea pleoapelor;
  • Etapa de apariție a trichiazisului prin întoarcerea genelor spre interior - duce la apariția leziunilor corneene;
  • Etapa de opacifiere a corneei și apariției neovascularizației corneene secundare agresiunii genelor și apariției ulcerelor corneene.
curatarea ochiului cu picaturi ca preventie a dezvoltarii trahomului

Diagnosticare

Diagnosticarea trahomului se realizează medicul oftalmolog prin realizarea unui examen clinic oftalmologic minuțios, ce include biomicroscopia polului anterior. Existența foliculilor limfoizi de la nivelul tarsului sau de la nivelul limbului corneean sunt considerate semne specifice.

În cazul în care există dubii de diagnostic, se poate apela la teste de laborator pentru evidențierea prezenței Chlamydiei: culturi, teste PCR și tehnici de imunofluorescență.

Tratament

Trahomul se tratează prin prescrierea de antibiotice destinate eradicării Chalmydiei Trachomatis. Acestea se administrează atât ocular (picături, unguente), cât și sistemic (comprimate).

Este posibilă reinfectarea dacă măsurile de igienă nu sunt respectate.

Tratamentul complicațiilor este individualizat: afectarea pleoapelor și simblefaronul necesită tratament chirurgical.


Complicaţii

Tratamentul precoce al infecției previne apariția complicațiilor.

Complicaţiile trahomului includ:

  • cicatrizarea vicioasă a conjunctivei, cu apariția simblefaronului;
  • afectarea pleoapelor, cu apariția inversării pleoapei spre interior (entropion), și afectarea genelor, care vor produce leziuni corneene (trichiazis); întotdeauna pleoapa superioară va fi mai afectată decât pleoapa inferioară;
  • ulcere corneene și cicatrici corneene cu neovascularizație;
  • obstrucția punctului lacrimal, ce rezultă în lăcrimare permanentă;
  • suprainfecție cu alt agent patogen, secundară atingerii repetate a zonei ochilor;
  • pierderea parțială sau completă a acuității vizuale.

Prevenție

Pentru a preveni apariția trahomului, trebuie să avem o igienă riguroasă, în special a feței și mâinilor, și să ne prezentăm urgent la medicul oftalmolog atunci când apar iritații oculare, mai ales atunci când traversăm zone endemice pentru această afecțiune.

Este important să evităm colectivitatea iar autoritățile locale trebuie să deruleze programe pentru eradicarea insectelor infectate, care sunt vectorii pentru această infecție, și să ofere acces la apă potabilă și condiții optime de sanitație în locuri publice.

Autor

Dr. Avram Elena

Medic Specialist Oftalmologie

Echipa medicală - Oftalmologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.