Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri:
Tremorul consta in existenta unor miscari ritmice, alternante sau oscilatorii.
Un tremor este o miscare ritmica neintentionata si incontrolabila a unei parti sau a unui membru al corpului tau. Acesta poate aparea in orice parte a corpului si in orice moment. De obicei, este rezultatul unei probleme din partea creierului dvs. care controleaza miscarea musculara.
Tremorurile nu sunt intotdeauna grave, dar, in unele cazuri, pot indica o tulburare grava. Majoritatea nu pot fi tratate cu usurinta, dar adesea vor disparea singure.
Este important sa retineti ca spasmele musculare, tulburarile musculare si tremorul nu sunt acelasi lucru. Un spasm muscular este contractia involuntara a unui muschi. O tulburare musculara este o miscare fina necontrolata a unei portiuni mici dintr-un muschi mai mare. Aceasta miscare poate fi vizibila sub piele.
Tremorurile sunt impartite in doua tipuri: repaus si actiune.
Tremorurile de repaus se produc atunci cand stai nemiscat. Odata ce incepeti sa va deplasati, veti observa ca tremurarea dispare. Tremorurile de repaus afecteaza adesea doar mainile sau degetele.
Tremorurile de actiune apar in timpul miscarii partii corpului afectat. Acestea sunt impartite in continuare in subcategorii:
Tremorurile sunt clasificate si dupa aspectul si cauza lor.
Tremorul esential este cel mai frecvent tip de tulburare de miscare.
Tremorurile esentiale sunt de obicei tremorurile posturale sau cu intentie. Un tremor esential poate fi usor si nu progreseaza sau poate progresa incet. Daca tremorul esential progreseaza, acesta incepe adesea pe o parte si apoi afecteaza ambele parti in cativa ani.
Nu s-a crezut ca tremorurile esentiale nu sunt asociate cu niciun proces de boala. Cu toate acestea, studiile recente le-au conectat la o degenerare usoara in cerebel, care este partea creierului care controleaza miscarea motorie.
Tremururile esentiale sunt uneori asociate cu:
Un tremor parkinsonian este de obicei un tremor de odihna, care este adesea primul semn al bolii Parkinson.
Este cauzat de deteriorarea unor parti ale creierului care controleaza miscarea. Debutul este de obicei dupa varsta de 60 de ani. Incepe intr-un membru sau pe o parte a corpului si apoi progreseaza in cealalta parte.
Un tremor distonic apare neregulat. Odihna completa poate usura aceste tremuraturi. Acest tremor apare la persoanele care au distonie.
Distonia este o tulburare de miscare caracterizata prin contractii musculare involuntare. Contractiile musculare provoaca rasucire si miscari repetitive sau posturi anormale, cum ar fi rasucirea gatului. Acestea pot aparea la orice varsta.
Cerebelul este partea din creierul posterior care controleaza miscarea si echilibrul. Este un tip de tremor de intentie cauzat de leziuni sau deteriorarea cerebelului de la:
Poate fi, de asemenea, rezultatul alcoolismului cronic sau al consumului excesiv de medicamente.
Tremuratul apicogen poate fi prezent ca oricare dintre tipurile de tremor. Se caracterizeaza prin:
Pacientii cu tremor psihogen au adesea tulburari de conversie, o afectiune psihologica care produce simptome fizice sau o alta boala psihiatrica.
Un tremor ortostatic apare de obicei la picioare. Aceasta este o contractie musculara rapida, ritmica, care apare imediat dupa ce stai in picioare.
Acest tremur este adesea perceput ca instabilitate. Nu exista alte semne sau simptome clinice. Incapacitatea se opreste atunci cand stati, sunteti in pozitie de ridicat sau incepeti sa mergeti.
Un tremor fiziologic este adesea cauzat de o reactie la:
De obicei, un tremor fiziologic dispare daca eliminati cauza.
Neurologie
Tremorul poate fi o exagerare normala a unei miscari, o afectiune primara sau un simptom in cadrul unei afectiuni cerebeloase sau al bolii Parkinson.
Tremururile pot fi cauzate de o varietate de lucruri, inclusiv:
Cele mai frecvente cauze ale tremurului sunt:
Conditiile medicale care pot provoca tremururi includ:
Factorii de risc cunoscuti pentru tremorul esential includ:
Tremurul esential nu pune in pericol viata, dar simptomele adesea se agraveaza in timp. Daca tremururile devin severe, s-ar putea sa va fie dificil sa:
Tremorul trebuie diferentiat de asterix, care determina de obicei flexia repetitiva, neritmica, nonoscilatorie a incheieturii mainii la incercarea de extensie a acesteia.
Tremorul pote fi de repaus, postural si intentionat. Tremorul de repaus are intensitate maxima in repaus si scade in timpul activitatii, fiind frecvent un simptom al bolii Parkinson.
Tremorul postural este maxim in timpul mentinerii unui membru intr-o pozitie antigravitationala fixa, instalarea progresiva sugerand un tremor fiziologic sau esential iar debutul acut, o intoxicatie sau o afectiune metabolica.
Tremorul intentionat este maxim in cursul miscarii spre o tinta, ca in testul indice-nas. Acest tip de tremor sugereaza o afectiune cerebeloasa dar poate fi si consecinta sclerozei multiple sau a bolii Wilson. Tremorul se caracterizeaza prin frecventa oscilatiilor si prin amplitudinea miscarilor (fine sau grosiere).
Tremorul fiziologic poate fi amplificat de anxietate, stres, oboseala, boli metabolice sau anumite medicamente. Alcoolul si alte sedative suprima, de regula, tremorul.
Uneori, tremorurile sunt considerate normale. Cand va aflati sub mult stres sau va confruntati cu anxietate sau frica, poate aparea un tremor. Odata ce sentimentul scade, tremorul se opreste de obicei. Tremorurile sunt, de asemenea, adesea parte a tulburarilor medicale care afecteaza creierul, sistemul nervos sau muschii.
In timpul unui examen fizic, medicul dumneavoastra va observa zona afectata. Tremorurile sunt evidente la inspectia vizuala. Cu toate acestea, cauza tremorului nu poate fi diagnosticata pana cand medicul dumneavoastra nu va efectua alte teste.
Medicul va poate solicita sa scrieti sau sa tineti un obiect pentru a evalua severitatea tremorului. De asemenea, acesta poate colecta probe de sange si urina pentru a verifica semnele bolii tiroidiene sau a altor afectiuni medicale.
Medicul poate comanda un examen neurologic. Acest examen va verifica functionarea sistemului nervos. Iti va masura:
De asemenea, medicul dumneavoastra poate comanda o electromiograma sau EMG. Acest test masoara activitatea musculara involuntara si raspunsul muscular la stimularea nervilor.
Tratamentul depinde de etiologie. Daca simptomele nu sunt suparatoare nu este necesar niciun tratament.
In cazul persoanelor cu tremor si anxietate cronica poate fi utila administrarea orala de benzodiazepine, insa trebuie evitata administrarea prelungita.
In cazul tremorului amplificat de administrarea de medicamente sau de stari acute de anxietate (ex: stare de infricosare) este eficient propanololul. Daca β-blocantele sunt ineficiente sau greu tolerate poate fi incercata primidona. Pentru unii pacienti poate fi de folos ingestia unei mici cantitati de alcool.
Tremorul esential (benign ereditar, seni). Acest tremor poate fi fin sau grosolan, lent si de obicei bilateral. El poate afecta mainile, capul si vocea. El tinde sa se amplifice odata cu inaintarea in varsta. Tremorul este minim sau absent in repaus. Propanololul este adesea eficient.
Pentru tremorul cerebelos nu exista un tratament eficient, uneori pot fi de ajutor masuri fizice (ex: ingreunarea membrelor afectate sau fixarea membrului proximal in timpul efectuarii activitatii).
www.healthline.com
Clinica Mayo
www.medicalnewstoday.com
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.