medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Traumatisme la nivelul genunchiului

Traumatisme la nivelul genunchiului

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Traumatismele de la nivelul genunchiului provoaca in mod frecvent luxatii ale ligamentelor externe (colateral, lateral si medial) sau interne (incrucisat anterior si posterior) sau leziuni ale meniscurilor.

Cauzele traumatismelor de la nivelul genunchiului

Structurile localizate in principal in afara articulatiei si care ajuta la stabilizarea genunchiului includ muschii (ex. cvadriceps, semimembranos), insertiile lor (ex. pes anserinus) si ligamentele extracapsulare. Ligamentul colateral lateral este extracapsular, iar ligamentul colateral medial (tibial) are o portiune superficiala extracapsulara si o portiune profunda care face parte din capsula comuna.

Structurile articulatiei genunchiului care ofera stabilitate includ capsula comuna si ligamentele incrucisate posterior si anterior. Meniscul medial si meniscul lateral sunt structuri intraarticulare cartilaginoase care ofera absortia socului si stabilizarea limitata a articulatiei.

Dintre structurile articulatiei genunchiului, cel mai frecvent afectate de leziuni sunt ligamentele colateral medial si incrucisat anterior. Cel mai frecvent mecanism pentru lezarea ligamentelor genunchiului este o forta mediala, spre interior, de obicei acompaniata de o rotatie extera si flexie (cum ar fi in cazul unui placaj in fotbalul american). In astfel de cazuri ligamentul medial colateral este de obicei lezat, urmat de ligamentul incrucisat anterior si apoi de meniscul medial. Urmatorul mecanism lezional ca frecventa este o forta externa, afectand de obicei ligamentul colateral lateral, ligamentul incrucisat anterior sau pe ambele. Fortele anterioare sau posterioare si hiperextensia au de obicei ca rezultat lezarea ligamentelor incrucisate. Purtatul de greutati si rotatia in momentul leziunii predispun la leziuni ale meniscurilor.

Simptomele traumatismelor de la nivelul genunchiului

Simptomele include:

  • durere;
  • exsudat;
  • instabilitate (la entorsele severe);
  • blocarea articulatiei (la unele leziuni ale meniscurilor).

Inflamatia si spasmul muscular progreseaza pe parcursul primelor ore. In cazul entorselor de gradul al doilea, durerea este de obicei moderata sau severa. In cazul entorselor de gradul al III-lea durerea poate fi mai redusa, si in mod surprinzator, unii pacienti pot sa se deplaseze fara ajutor. 

Un pocnet clar este neobijnuit. Acest zgomot sugereaza o ruptura a ligamentului incrucisat anterior. Prezenta exudatului sugereaza o leziune a ligamentului incrucisat interior si posibil la nivelul altor structuri articulare. Cu toate acestea, in cazurile rupturilor de gradul al III-lea severe ale ligamentelor colateral medial sau ligamentului incrucisat anterior, este posibi sa nu existe un exsudat pentru ca rupturile au ca rezultat o capsula articulara deschisa si sangele poate sa paraseasca articulatia. Localizarea sensibilitatii corespunde de obicei cu structura legata. Leziunile miniscului medial provoaca sensibilitate la nivelul planului medial al articulatiei si leziunile miniscului lateral provoaca sensibilitate in planul lateral al articulatiei. Aceste leziuni provoaca de asemenea edem si cateodata ajung sa restrictioneze miscarea pasiva (se numeste blocarea articulatiei).

Diagnosticarea traumatismelor de la nivelul genunchiului

Diagnosticul se stabileste in urma examenului fizic si cateodata prin RMN sau artroscopie.

La pacientii cu instabilitate grosiera trebuie sa se suspecteze o dislocatie a genunchiului care a fost redusa spontan si in acest caz trebuie sa se realizeze imediat o angiografie. In caz contrar, genunchiul este mai intai examinat complet. Este evaluata extensia genunchiului.

Alte leziuni pot fi evaluate prin diverse manevre. Pentru testul Apley, examinatorul flexeaza la 90° genunchiul pacientului, care se afla in decubit ventral. Aparitia durerii in timpul compresiei si rotatiei genunchiului sugereaza o lezare a meniscului. Durerea in timpul compresiei si rotatiei genunchiului sugereaza o leziune la nivelul ligamentelor sau capsulei articulare. Pentru evaluarea ligamentelor colaterale laterale si mediale pacientul este examinat in decubit dorsal, cu genunchiul flexat la aproximativ 20° si muschii poplitei relaxati. Examinatorul pune una dintre mainile sale peste partea genunchiului opusa ligamentului care este testat. Cu cealalta mana, examinatorul prinde calcaiul si indoaie partea inferioara a piciorului catre exterior - pentru a testa ligamentul colateral medial sau spre interior - pentru a testa ligamentul colateral lateral. Instabilitatea moderata dupa o leziune acuta sugereaza ca meniscul sau un ligament incrucisat este rupt, ca si ligamentul colateral. 

Testul Lachman este cel mai sensibil test fizic pentru detectarea rupturilor ligamentului incrucisat anterior. Examinatorul sustine coapsa si gamba pacientului culcat si genunchiul este flexat la 20°. Miscarea pasiva anterioara in exces a tibiei de la nivelul femurului arata ca pacientul prezinta o ruptura semnificativa. Daca testele de stres sunt dificil de realizat (ex. datorita durerii sau spasmului muscular), pacientii necesita o reexaminare dupa un anestezic local sau analgezice si sedare sistemica,si apoi o examinare dupa 2-3 zile (dupa ce inflamatia si spasmul s-au retras) prin artroscopie sau RMN. Daca o leziune grava nu poate fi exclusa clinic, se realizeaza RMN si artroscopie.

Tratamentul traumatismelor de la nivelul genunchiului

Tratamentul este reprezentat de terapia RICE si, pentru cazurile severe, pansament ghipsat sau interventii chirurgicale.

Drenarea exsudatului important poate reduce durerea si spasmul. Marea majoritate a cazurilor cu gradul I si II moderate si usoare pot fi tratate initial cu RICE si imobilizare in flexie la 20° cu o atela speciala. Marea majoritate a cazurilor de gradul al III-lea si cele de gradul al II-lea severe si cele mai multe leziuni ale meniscurilor necesita un aparat ghipsat timp de mai mult de 6 saptamani. Cu toate acestea, unele leziuni de gradul al III-lea pe ligamentul colateral medial, ligamentul incrucisat anterior si meniscuri necesita reparare chirurgicala artroscopica.

Bibliografie

  • www.webmd.com
  • Clinica Mayo
  • Asociatia Americana a Medicilor Ortopezi
  • www.healthline.com
  • Manualul Merk de diagnostic si tratament

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.