medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Infecţia cu Chlamydia trachomatis

Infecţia cu Chlamydia trachomatis

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre infecţia cu Chlamydia trachomatis

Infecția cu Chlamydia trachomatis este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală (BTS), provocată de bacteria cu acelaşi nume. Această infecție poate apărea atât la bărbați, cât și la femei și este, cel mai adesea, întâlnită în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Chlamydiile sunt bacterii patogene gram negative ce formează incluziuni caracteristice în citoplasma celulelor parazitate, ușor vizibile la microscop. Sunt cunoscute trei specii diferite de Chlamydia patogene pentru om: Chlamydia Trachomatis, Chlamydia Pneumoniae și Chlamydia Psittaci.

Chlamydia trachomatis se răspândeşte, în principal, prin contact sexual, dar poate fi transmisă şi de la o mamă infectată la copilul ei, în timpul nașterii.

În multe cazuri, o infecție cu Chlamydia trachomatis nu provoacă niciun simptom evident, ceea ce face ca aceasta să fie adesea nediagnosticată și netratată. Infecțiile asimptomatice sunt problematice deoarece, dacă nu sunt tratate, pot duce la complicații grave de sănătate.

La femei, infecția cu Chlamydia trachomatis se poate răspândi către uter, către trompele uterine, precum și în cavitatea abdominală, provocând boala inflamatorie pelvină, care poate duce la dureri pelviene pe termen lung, infertilitate, sarcină ectopică (o sarcină în afara uterului), abdomen acut chirurgical cu necesitatea intervenției chirurgicale de urgență, aderențe abdominale. La bărbați, deși mai puțin frecventă, infecția se poate răspândi la tubul care transportă sperma din testicule, provocând durere, febră și infertilitate.

Chlamydia trachomatis poate fi diagnosticată cu ușurință prin testarea în laborator a unei probe de urină sau a unui tampon prelevat din vagin, ori din glandul penisului. De asemenea, este ușor de tratat cu antibiotice, iar toți partenerii sexuali ar trebui să fie tratați în același timp, pentru a preveni reinfectarea.

Constul ginecologic al unei paciente cu Chlamydia trachomatis

Cauze

Infecția cu Chlamydia trachomatis este cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis, iar principalele modalități prin care se poate răspândi sunt:

 • sexul neprotejat - principala cauză a infecției cu Chlamydia trachomatis este reprezentată de sexul neprotejat cu un partener infectat. Bacteria poate fi prezentă în sperma, secrețiile vaginale și fluidele genitale ale persoanelor infectate, chiar dacă acestea nu prezintă niciun simptom;
 • transmiterea verticală - femeile însărcinate cu Chlamydia trachomatis pot transmite infecția nou-născuților lor în timpul nașterii, iar acest lucru poate duce la infecții oculare și pneumonie la nou-născuți;
 • folosirea jucăriilor sexuale - dacă acestea nu au fost spălate sau acoperite corespunzător şi au fost folosite de o persoană infectată, pot răspândi infecția;
 • contactul direct cu ochii - deși mai puțin frecvent, dacă mâinile intră în contact cu secrețiile genitale ale unei persoane infectate și apoi vă ating ochii, se poate ajunge la conjunctivită, cunoscută și sub numele de „ochi roz”.

Chlamydia trachomatis nu se transmite prin contact ocazional, cum ar fi sărutul, îmbrățișarea, împărțirea paharelor sau a farfuriilor. De asemenea, bacteria Chlamydia trachomatis supraviețuiește doar în interiorul celulelor umane și nu poate trăi pe suprafețe, precum o toaletă, de aceea, riscul de a lua Chlamydia de la o toaletă este extrem de scăzut, dacă nu chiar inexistent.

Factori de risc

Mai mulți factori pot crește riscul de a contracta o infecție cu Chlamydia trachomatis:

 • vârsta - tinerii, în special cei sub 25 de ani, prezintă un risc mai mare de a contracta Chlamydia. Acest lucru se poate datora, în parte, schimbărilor în comportamente și factorilor biologici;
 • parteneri sexuali multipli - cu cât o persoană are mai mulți parteneri sexuali, cu atât mai mare este riscul de a contracta sau de a răspândi Chlamydia trachomatis;
 • sexul neprotejat - nefolosirea prezervativelor atunci când faceți sex crește riscul de infectare cu Chlamydia, precum și alte infecții cu transmitere sexuală;
 • antecedente de boli cu transmitere sexuală - dacă ați avut în trecut o infecție cu transmitere sexuală, aveți un risc mai mare de a contracta o altă infecție, inclusiv Chlamydia trachomatis;
 • parteneri sexuali noi;
 • abuzul de substanțe - consumul de alcool și de droguri recreaționale poate duce la un comportament sexual riscant, crescând astfel posibilitatea de infectare;
 • sexul fără consimțământ - relațiile sexuale forțate sau abuzul sexual pot contribui, de asemenea, la creșterea riscului.

Simptome

Chlamydia trachomatis este cunoscută ca fiind o infecție „silențioasă”, deoarece majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice și nu prezintă rezultate anormale la examenul fizic. Cu toate acestea, atunci când apar simptome, acest lucru se întâmplă, de obicei, între una și trei săptămâni de la expunere.

La femei, simptomele infecţiei cu Chlamydia trachomatis pot include:

 • scurgeri vaginale anormale;
 • senzație de arsură în timpul urinării;
 • dureri abdominale inferioare;
 • dureri în timpul actului sexual;
 • sângerări între perioadele menstruale.

La bărbați, simptomele infecţiei cu Chlamydia trachomatis pot include:

 • scurgere de la nivelul penisului;
 • senzație de arsură în timpul urinării;
 • arsură sau mâncărime în jurul deschiderii penisului;
 • durere și umflături la unul sau la ambele testicule (mai puțin frecvente).

Infecțiile rectale cu Chlamydia trachomatis pot fie să nu provoace niciun simptom, fie pot provoca dureri rectale, secreții sau sângerări. Infecțiile gâtului sunt, de obicei, asimptomatice.

Cuplu in timpul unei consultatii privind infectarea cu Chlamydia trachomatis

Diagnosticare

Infecția cu Chlamydia trachomatis poate fi diagnosticată de medicii specializaţi în boli infecţioase, prin testarea în laborator a unei probe prelevate de la persoana suspectată de infecție. Cele două tipuri principale de teste sunt:

 • testele de amplificare a acidului nucleic - acestea sunt cele mai precise și recomandate teste pentru Chlamydia şi pot fi efectuate pe probe de urină sau pe tampoane recoltate de la colul uterin, vagin, uretră, rect sau gât. Acestea detectează materialul genetic al Chlamydia trachomatis şi sunt foarte sensibile, ceea ce înseamnă că sunt precise în detectarea bacteriei, atunci când aceasta este prezentă, și specifice, ceea ce înseamnă că rareori sugerează o infecție cu chlamydia atunci când aceasta nu este prezentă;
 • cultura de Chlamydia - această analiză presupune cultivarea pe medii de laborator a bacteriei Chlamydia trachomatis dintr-o probă recoltată de la pacient. Deși poate fi foarte precis, acest test este mai lung, mai scump și mai dificil din punct de vedere tehnic decât teste de amplificare a acidului nucleic, iar, în general, este mai puțin utilizat.

Tratament

Chlamydia trachomatis este o infecție bacteriană, așa că se tratează cu antibiotice. Tratamentul specific recomandat în cazul infecţiei cu Chlamydia trachomatis poate depinde de starea generală de sănătate, de alergii și dacă există sau nu o sarcină.

Antibioticul se administrează, de obicei, în monodoză, dar pot exista și alte scheme de tratament. Este important să luați toate medicamentele așa cum sunt prescrise, chiar dacă simptomele dispar. Acest lucru ajută la asigurarea faptului că infecția este complet eliminată și reduce riscul de complicații.

Partenerii sexuali ar trebui, de asemenea, să fie informați, testați și tratați, dacă este necesar, pentru a preveni reinfectarea. Persoanele tratate pentru Chlamydia trebuie să se abțină de la activitatea sexuală timp de şapte zile după administrarea unui tratament cu antibiotice, pentru a preveni răspândirea infecției la parteneri.

Chiar și după un tratament reușit, puteți fi reinfectat. Testarea regulată și practicarea sexului protejat pot ajuta la prevenirea acestui lucru.


Complicații

Dacă nu este tratată, o infecție cu Chlamydia trachomatis poate duce la mai multe complicații grave:

 • boala inflamatorie pelvină - este o infecție a uterului, trompelor uterine și cavității abdominale care poate provoca dureri pelvine și febră; poate duce la abcese interne și dureri pelvine/ abdominale pe termen lung;
 • sarcina ectopică - boala inflamatorie pelvină poate deteriora trompele uterine și poate duce la o sarcină ectopică; acest lucru se întâmplă atunci când un ovul fertilizat se implantează și crește în afara cavității principale a uterului. O sarcină ectopică poate provoca ruperea trompelor uterine, ceea ce duce la sângerări care pun viața în pericol;
 • infertilitate - infecția cu Chlamydia trachomatis poate duce la deteriorarea ireversibilă a sistemului reproducător feminin și masculin;
 • artrita reactivă - este un tip de artrită care poate apărea ca reacție la infecția din altă parte a corpului. Aceasta poate provoca inflamarea articulațiilor, a ochilor și a uretrei (tubul care ajută la eliminarea urinei din organism);
 • risc crescut de alte boli cu transmitere sexuală;
 • infecții la nou-născuți (pneumonie sau infecții oculare grave).

În cazul bărbaților, deși complicațiile sunt mai puțin frecvente, infecția se poate răspândi la tubul care transportă sperma din testicule (epididimită), provocând durere și febră. Rareori, Chlamydia poate provoca infertilitate.

De asemenea, o persoană cu un sistem imunitar slăbit sau cu o afecțiune a sângelui care o predispune la infecții ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta complicații din cauza unei infecții cu Chlamydia trachomatis.

Prevenție

Prevenirea infecției cu Chlamydia trachomatis implică măsuri precum:

 • folosirea prezervativelor;
 • limitarea numărului de parteneri sexuali;
 • screeningul regulat;
 • evitarea spălăturilor vaginale;
 • educație și conștientizare - înțelegerea modalităților de transmitere, a simptomelor și a importanței testelor regulate poate ajuta la prevenirea răspândirii infecției.

Bibliografie

 1. Mayo Clinic. “Chlamydia Trachomatis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 11 Feb. 2022, www.mayoclinic.org.
 2. Smith, Lori. “Chlamydia: Symptoms, Treatment, and Causes.” Www.medicalnewstoday.com, 24 May 2023, www.medicalnewstoday.com.
 3. Qureshi, Shahab. “Chlamydia (Chlamydial Genitourinary Infections): Background, Pathophysiology, Etiology.” EMedicine, 11 Nov. 2019, https://emedicine.medscape.com.
 4. Medline plus. “Chlamydia Infections.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2018, https://medlineplus.gov.
 5. “Chlamydia.” Www.hopkinsallchildrens.org, www.hopkinsallchildrens.org.
 6. Cleveland Clinic. “Chlamydia Symptoms, Treatment, Prevention & Complications.” Cleveland Clinic, 1 Nov. 2021, https://my.clevelandclinic.org.

Echipa medicală - Boli infectioase și Dermatovenerologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.