Toxoplasmoza

Alte denumiri: Infectie cu Toxoplasma Gondii

Toxoplasmoza este o boala care rezulta din infectia cu parazitul Toxoplasma gondii, unul dintre cei mai comuni paraziti din lume. Infectia apare de obicei prin consumul de carne contaminata, expunere la fecale de pisici infectate sau transmitere de la mama la copil in timpul sarcinii.

Toxoplasmoza poate provoca simptome asemanatoare gripei la unele persoane, dar majoritatea persoanelor afectate nu apar niciodata semne si simptome. Pentru sugarii nascuti din mame infectate si pentru persoanele cu sistem imunitar slabit toxoplasmoza poate provoca complicatii grave.

Daca in general sunteti sanatosi, nu sunteti insarcinata si ati fost diagnosticat cu toxoplasmoza, probabil ca nu veti avea nevoie de niciun alt tratament in afara tratamentului conservator. Daca sunteti gravida sau aveti imunitate scazuta, este posibil sa aveti nevoie de management medical pentru a evita complicatii severe. Cea mai buna abordare este insa preventia.

Medici specialiști - Boli Infectioase

Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar

Boli Infectioase , Ecografie 3d și Hepatologie

Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Boli Infectioase și Hepatologie

Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in

Boli Infectioase

DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Specialist
DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Specialist

Boli Infectioase și Ecografie 2d

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele toxoplamozei

Expunerea umana la toxoplasmoza este frecventa acolo unde se gasesc pisici.

Riscul de a dezvolta boala este foarte scazut, exceptand cazurile in care fatul este infestat in uter sau in care imunitatea este compromisa.

T. gondii este ubicuitara la pasari si mamifere. Acest parazit conditionat intracelular invadeaza si se inmulteste asexuat ca tahizoiti in citoplasma oricarei celule nucleate. Cand imunitatea gazdei se manifesta, inmultirea tahizoitilor inceteaza si se formeaza chisturi tisulare, care persista ani, mai ales in creier si muschi. Reproducerea sexuata a lui T.gondii are loc numai in tractul intestinal al pisici. Oochistii rezultati eliminate prin fecale raman infectiosi in solul umed timp de mai multe luni.

Ingestia oochistilor din fecalele de pisica este cea mai frecventa modalitate de infestatie orala. Infestatia mai apare prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, cu chisturi tisulare, mai frecvent de miel, porc sau, rareori, de vita. 

Toxoplasmoza se poate transmite placentar daca mama devine infestata sau daca imunosupresia activeaza o infectie anterioara in timpul sarcinii. 

Transmisia poate aparea si prin transfuzia de sange integral sau de leucocite sau prin tansplant de organ de la un donor seropozitiv. Reactivarea apare in principal la pacientii imunocompromisi.

La persoane sanatoase in rest, infectia congenital sau dobandita poate reactiva boala in retina. Infestatia din antecedente confera rezistenta fata de reinfestare.

Factori de risc pentru toxoplasmozei

Oricine poate fi infectat cu toxoplasmoza. Parazitul se gaseste in toata lumea. Esti in pericol de probleme grave de sanatate din cauza infectiei cu toxoplasmoza daca:

 • Aveti HIV/SIDA. Multe persoane cu HIV/SIDA au si toxoplasmoza, fie o infectie recenta, fie o infectie veche care s-a reactivat;
 • Va supuneti chimioterapiei. Chimioterapia iti afecteaza sistemul imunitar, ingreunand organismul sa lupte chiar si cu infectii minore;
 • Luati steroizi sau alte medicamente imunosupresoare. Medicamentele utilizate pentru tratarea anumitor afectiuni non-maligne va suprima sistemul imunitar si va fac mai multe sanse de a dezvolta complicatii ale toxoplasmozei.

Complicatiile toxoplasmozei

Daca aveti un sistem imunitar normal, nu este posibil sa prezentati complicatii ale toxoplasmozei, desi, in caz contrar, oamenii sanatosi dezvolta uneori infectii oculare. Netratate, aceste infectii pot duce la orbire.

Dar daca sistemul dumneavoastra imunitar este slabit, mai ales ca urmare a HIV/SIDA, toxoplasmoza poate duce la convulsii si boli care pot pune viata in pericol, cum ar fi encefalita - o infectie grava a creierului.

La persoanele cu SIDA encefalita netratata din toxoplasmoza este fatala. Recidiva este o preocupare constanta pentru persoanele cu toxoplasmoza care au si un sistem imunitar slabit.

Copiii cu toxoplasmoza congenitala pot dezvolta complicatii invalidante, inclusiv pierderi de auz, dizabilitati mentale si orbire.

Toxoplasmoza si sarcina

Care sunt riscurile toxoplasmozei in timpul sarcinii?

Toxoplasmoza este o infectie comuna care este de obicei inofensiva. Dar daca aveti toxoplasmoza pentru prima data in timp ce sunteti gravida sau cu cateva luni inainte de a naste, exista un risc mic pe care infectia il poate provoca:

 • Avort;
 • Nasterea unui copil mort;
 • Defecte de nastere sau probleme dupa nasterea copilului - acest lucru este foarte rar.

De obicei nu vei dezvolta niciun simptom evident.

Cat de obisnuita este toxoplasmoza in timpul sarcinii?

Probabil ca sansele de a obtine toxoplasmoza pentru prima data in timpul sarcinii sunt foarte mici.

Chiar daca te-ai infectat pentru prima data in timpul sarcinii, acest lucru nu inseamna neaparat ca copilul tau este in pericol. In multe cazuri infectia nu se raspandeste la copil.

Pentru a afla daca suferiti de aceasta afectiune cereti medicului dumneavoastra un test de sange pentru a verifica infectia. Daca aceasta detecteaza o infectie recenta, pot fi efectuate teste suplimentare pentru a verifica daca bebelusul tau este afectat si poate fi administrat tratament pentru a reduce riscul de complicatii.

Simptome

Simptomele toxoplasmozei

Simptomele variaza de la niciunul la limfadenopatie benigna, o boala asemanatoare mononucleozei sau boala amenintatoare pentru viata la pacientii imunocompromisi. Retinocoroidita, convulsiile si retardul mintal apar in infectia congenitala.

Infestatia este, de obicei, asimptomatica, dar poate determina limfadenopatie usoara, care se remite spontan, la nivel cervical sau axillar.

Toxoplasma acuta poate mima mononucleoza infectioasa sau limfadenopatie, febra, stare generala alterata, mialgie, hepatosplenomegalie si, mai rar, faringita. Sunt frecvente limfocitoza atipica, anemia usoara, leucopenia si cresterea usoara a enzimelor hepatice. Sindromul poate persista saptamani sau luni, dar este intotdeauna autolimitat.

Toxoplasmoza diseminata severa este rara la persoanele imunocompetente. Tozoplasmoza latenta se reactiveaza in 30-40% din cazurile de SIDA la pacientii care nu urmeaza profilaxie antibiotica.

Majoritatea pacientilor cu SIDA care dezvolta toxoplasmoza se prezinta cu encefalita sau meningoencefalita amenintatoare de viata. Miocardita, pneumonia, orhita, afectarea altor organe si boala diseminata sunt mai putin frecvente. Toxoplasmoza poate determina deficite neurologice de focar, ca pierdere de functie motorie sau senzoriala, paralizii de nervi crenieni, anomalii de vedere, convulsii focale si anomalii generalizate, cum ar fi cefalee, tulburari psihice, convulsii, coma si febra.

Toxoplasmoza congenitala rezulta in urma unei infectii acute primare (si adesea asimptomatice) contractate de mama in timpul sarcinii. Femeile infectate inainte de conceptie nu tansmit, de obicei, toxoplasmoza la fat decat daca infectia este reactivata in timpul sarcinii prin imunosupresie. Pot aparea avortul spontan si moartea fetala. Procentajul de feti care supravietuiesc dintre cei nascuti cu toxoplasmoza creste de la 15% la 30% si 60% in cazul infectiilor materne contractate in trimestrul 1, 2, sau 3 de sarcina. 

Boala la nou-nascut poate fi severa, mai ales daca este contractata la inceputul sarcinii, cu icter, rash, hepatosplenomegaliesi tetrada caracteristica de anomalii: retinocoroidita bilaterala, calcificari cerebrale, hidrocefalie sau microcefalie si retard psihomotor. Multi copii cu infectii mai putin severe si majoritatea sugarilor cu mame infectate in timpul celui de-al 3-lea trimestru par sanatosi la nastere, dau au risc crescut de convulsii, retard mintal, retinocoroidita sau de alte simptome care apar dupa luni sau chiar dupa ani.

Majoritatea persoanelor sanatoase care sunt infectate cu toxoplasmoza nu au semne sau simptome si nu stiu ca sunt infectate. Unele persoane, cu toate acestea, prezinta semne si simptome similare cu cele ale gripei, inclusiv:

 • Dureri de corp;
 • Noduli limfatici umflati;
 • Durere de cap;
 • Febra;
 • Oboseala.

Daca aveti HIV/SIDA, primiti chimioterapie sau ati efectuat recent un transplant de organe, se poate reactiva o infectie cu toxoplasma anterioara. In acest caz, puteti dezvolta semne si simptome de infectie mai severe, inclusiv:

 • Durere de cap;
 • Confuzie;
 • Coordonare slaba;
 • Convulsii;
 • Probleme pulmonare care pot fi asemanatoare tuberculozei sau pneumoniei;
 • Vedere incetosata cauzata de inflamatia severa a retinei tale (toxoplasmoza oculara).

Simptome la bebelusi

Daca v-ati infectat pentru prima data chiar inainte sau in timpul sarcinii, puteti transmite infectia copilului dumneavoastra (toxoplasmoza congenitala), chiar daca nu aveti semne si simptome.

Bebelusul tau are cel mai mult risc de a contracta toxoplasmoza daca te infectezi in al treilea trimestru iar riscul cel putin este daca te infectezi in primul trimestru. Pe de alta parte, cu cat mai devreme in sarcina ta apare infectia, cu atat rezultatul este mai grav pentru copilul tau.

Multe infectii precoce se termina in nastere sau avort spontan. Sugarii care supravietuiesc sunt susceptibili sa se nasca cu probleme grave, cum ar fi:

 • Convulsii;
 • Un ficat marit si splina;
 • Galbenirea pielii si albii ochilor (icter);
 • Infectii severe ale ochilor.

Doar un numar mic de bebelusi care au toxoplasmoza prezinta semne ale bolii la nastere. Adesea, sugarii care sunt infectati nu dezvolta semne - care pot include pierderi de auz, dizabilitati mentale sau infectii grave ale ochilor - pana la adolescenta sau mai tarziu.

Tratament

Diagnosticarea toxoplazmozei

Diagnosticul se bazeaza pe teste serologice, histologie sau PCR.

Anticorpii specifici IgM apar in primele 2 saptamani de boala acuta, cu maximul intre saptamanile 4 si 8, iar in final devin nedetectabili, dar pot fi prezenti si la 18 luni de la infectia acuta. 

Anticorpii IgG cresc mai lent, ating maximul in 1-2 luni si pot ramane la valori crescute luni sau ani. 

Anticorpii specifici IgM, isotiti de IgG scazuti, sunt specifici in infectia recurenta la pacientii imunocompetenti.

Infectia acuta trebuie, de asemenea, suspicionata daca IgG este pozitiv in cazul prezentei encefalitei la o gazda imunocompromisa. Nivelele anticorpilor IgG specifici pentru Toxoplasma la pacientii cu SIDA sunt, de obicei, scazute sau moderate, dar uneori ei pot fi absenti. Infectia anterioara la o persoana sanatoasa determina, de regula, un test IgM negativ, iar un test IgG pozitiv indica rezistenta la reinfestare. Titruri scazute de anticorpi IgG sunt prezente, de obicei, dar anticorpii IgM specifici nu se detecteaza la pacientii cu retinocoroidita.

Detectarea anticorpilor IgM specifici la nou-nascuti sugereaza infectie congenitala (IgG materni traverseaza placenta, dar nu si IgM). Depistarea anticorpilor specifici pentru Toxoplasma, de tip IgA, este mai sensibila decat cea de IgM la sugarii infectati congenital, dar este disponibila numai in conditii speciale.

Testarea serologica nu este utila pentru confirmarea diagnosticului de encefalita toxoplasmozica la pacientii cu SIDA. Anticorpii IgM nu sunt prezenti in timpul reactivarii, iar anticorpii IgG fata de T.gondii nu permit distinctia intre infectia latenta si cea reactivata.

Parazitul poate fi evidentiat uneori histologic. Tahizoitii, care sunt prezenti in timpul infectiei acute, retin colorantul Giemsa sau Wright, dar sunt dificil de depistat in sectiunile tisulare de rutina. Chistii tisulati nu permit distinctia intre infetia acuta si cea cronica. Toxoplasma trebuie diferentiata de alte organisme intracelulare, ca Histoplasma, Trypanosomacruzi si Leishmania. Testele PCR pentru ADN parazitar in sange, LCR sau lichid amniotic sunt disponibile in anumite laboratoate de referinta. Analiza pe baza de PCR a lichidului amniotic este metoda preferata de diagnosticare a toxoplasmozei in timpul sarcinii. 

Daca se suspicioneaza toxoplasmoza SNC, pacientii trebuie supusi unui CT la nivelul capului, cu substanta de contrast, sau/si un RMN si unei punctii lombare daca nu exista semne de presiune intracraniana crescuta. RMN este mai sensibil decat CT. in LCR se pot evidentia pleiocitoza limfocitara si cresteri ale nivelelor proteice. CT arata, de regula, leziuni unice sau multiple, dense, rotunde, care cresc circular. Desi aceste leziuni nu sunt patognomonice, prezenta lor la pacientii cu SIDA si simptome de SNC justifica o incercare de chimioterapie pentu T.gondii. Daca diagnosticul de toxoplasmoza suspicionat este corect ar trebui sa apara o ameliorare clinica sau radiografica evidenta in 7-14 zile. Daca simptomele persista, ar trebui luata in considerare o biopsie cerebrala.

Tratamentul toxoplazmozei

Tratamentul se face cu primetamina plus sulfadiazina sau clindamicina. Corticosteroizii sunt administrati si ei in cazul retinocoroiditei.

Majoritatea pacientilor imunocompetenti nu primesc tratament decat daca este prezenta boala viscerala sau daca persista simptomele severe. Cu toate acestea, tratamentul specific este indicat in toxoplasmoza acuta a nou-nascutilor, la femeile gravide si la pacientii imuno-compromisi. 

Sugarii infestati congenital trebuie sa primeasca pirimetamiana 1mg/kg de 2 ori/zi timp de 2-3 zile, apoi 1mg/kg timp o data/zi plus suladiazina 50mg/kg de 2ori/zi timp de 6 luni. Dupa 6 luni, pirimetalina este admninistrata de 3 ori/saptamana, iar sulfadiazian este continuata zilnic pana la un an de tratament. Sugarii mai primesc leucovirin 5-10 mg p.o. de 3 ori/saptamana, asociat cu pirimetamina si inca o saptamana dupa pirimetamina este oprita.

Tratamentul gravidelor infestate acut poate scadea incidenta infectiei fetale. Cu toate acestea, pirimetamina nu trebuie folosita decat dupa primul trimestru de sarcina. Spiramicina 1g p.o. de 3ori/zi a fost folosita pentru a reduce riscul transmiterii la femeile gravide in primul trimestru de sarcina, dar este mai putin activa decat asocierile pirimetamina-sulfonamida si nu traverseaza placenta. Se continua pana cand infectia fetala este dovedita sau exclusa la sfarsitul primului trimestru de sarcina. Daca nu a avut loc transmiterea, spiraminica trebuie continuata pana la nastere. Daca fatul este infectat, se incepe tratamentul cu pirimetamina si sulfadiazina.

Coduri de diagnostic asociate
 • Toxoplasmoza , Fara Precizare
Specialități asociate
 • Boli Infectioase

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.