cell

Calculator analize

Ac anti-factor intrinsec

Anticorpii anti-factor intrinsec sunt proteine produse de sistemul imun care se asociaza cu anemia pernicioasa .

Factorul intrinsec este o glicoproteina produsa de celulele parietale gastrice .In timpul digestiei ,acidul eliberat de stomac elibereaza din alimente vit B12 care se leaga de factorul intrinsec formand un complex. Formarea acestui complex este necesara pentru absorbtia vit B12 la nivelul intestinului subtire.

Daca se sintetizeaza ac anti-factor intrinsec , asociati cu gastrita atrofica , nivelul vit B12 scade considerabil si se instaleaza anemia Biermer.


 

Anticorpii anti-factor intrinsec sunt mai specifici bolii Biermer decat anticorpii anti-celule parietale gastrice ;Ac de tip IgG sunt prezenti in ser la 56% din pacientii cu aceasta afectiune, iar ac de tip IgA se gasesc in sucul gastric si se pot decela in 75% din cazuri.

Anticorpii anti-factor intrinsec , in functie de mecanismul de actiune , sunt clasificati in:

  • ac anti factor intrinsec de tip 1 (“anticorpi blocanti”), mai specifici pentru anemia pernicioasa ,se testeaza de rutina

  • ac anti factor intrinsec de tip 2 , care interfera cu formarea complexului cu vit B12(“anticorpi de legare”)

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Ac anti-factor intrinsec

Interpretare valori mari:

Rezultatul pozitiv pentru Anticorpii anti-factor intrinsec se interpreteaza in combinatie cu alte teste .

Prezenta Ac anti-celula parietala gastrica , nivelul scazut de vit B12 , acid metilmalonic si homocisteina -crescute , impreuna cu testul pozitiv pentru Ac anti-factor intrinsec , sunt argumente care sustin diagnosticul de anemie pernicioasa.

Interpretare valori mici:

Un rezultat negativ pentru Anticorpii anti-factor intrinsec nu exclude diagnosticul de anemie pernicioasa. ; aproximativ la jumatate dintre pacientii cu boala testul este negativ.

Testarea combinata de ac anti-factor intrinsec si ac anti-celula parietala gastrica creste probabilitatea de stabilire a diagnosticului ( vezi si Ac anti-celula parietala gastrica)

Interferente analitice la analiza Ac anti-factor intrinsec

• Administrarea de vit B12 injectabil in ultimele 2 saptamani inainte de recoltarea probelor poate interfera cu rezultatul testarii anticorpilor anti-factor intrinsec (rezultat fals pozitiv)

• Unele persoane cu afectiuni autoimune precum Diabetul zaharat tip 1 , Tiroidita Hashimoto ,Boala Addison, Boala Graves , pot avea ac anti-factor intrinsec fara a avea anemie pernicioasa .

NOTA ! Testul de detectie a ac anti-factor intrinsec nu se utilizeaza pentru diagnosticul si monitorizarea acestor afectiuni mentionate mai sus !


 

Recomandari pentru analiza Ac anti-factor intrinsec

Suspiciunea de malabsorbitie / deficit de vit B12

Suspiciunea de anemie pernicioasa

Executant

Synlab

Bibliografie

1.Pasteur Cerba Laboratoire : “Guide des analyses specialisees “ p23

2.”Intrinsic factor antibodies “thttps://labtestsonline.org/understanding/analytes/intrinsic-factor-anti…


 

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.