Banner Anticorpi anti factor intrinsec

Anticorpi anti factor intrinsec

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anemia pernicioasă, cunoscută și sub numele de boala Addison-Biermer, este o afecțiune autoimună caracterizată prin deficit de vitamina B12 (cobalamină), datorită reducerii factorului intrinsec prin atrofia mucoasei gastrice şi prezenţa de autoanticorpi anti-celule parietale gastrice şi anti-factor intrinsec.

FI sau factorul intrinsec reprezintă o proteină secretată la nivelul stomacului, iar rolul acestuia este acela de a facilita absorbția și legarea vitaminei B12. În cazul în care în zona stomacului sau intestinului există anumite afecțiuni, poate apărea sindromul de malabsorbție, adică absorbția deficitară și a vitaminei B12.

Determinarea anticorpilor anti-factor intrinsec are, așadar, un rol important în stabilirea diagnosticului de anemie pernicioasă, mai ales în cazul apariției valorilor foarte mari.

Anemia pernicioasă se caracterizează prin stări de oboseală puternice, aparent inexplicabile (fără efort fizic susținut, care ar putea duce la o stare de oboseală extremă), prin situații de pierdere a memoriei, incapacitatea de a reține lucruri sau incapacitate de concentrare.

Probă Ac Anti-factor intrinsec Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-factor intrinsec

Determinarea anticorpilor anti-factor intrinsec este recomandată în cazul pacienților la care există suspiciunea de anemie pernicioasă sau anemie pernicioasă juvenilă.

De asemenea, în unele cazuri se face determinarea autoanticorpilor anti-celule parietale gastrice în vederea diagnosticării gastritei atrofice. Această afecțiune constă în inflamarea mucoasei gastrice cu pierderea celulelor gastrice, ceea ce face ca boala să fie cronică.

Procedura recoltare

Recoltarea probelor se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant cu/fără gel separator.

Interpretare rezultate

Valorile* rezultatelor sub limita de 20 U/mL sunt considerate a fi negative.

Totuși, există situații în care analiza factor intrinsec poate scoate în evidență un rezultat negativ chiar și în cazul pacienților care suferă de anemie pernicioasă. Acest lucru este frecvent, aproximativ 50% dintre pacienții cu acest tip de anemie înregistrând valori negative pentru ac anti-factor intrinsec. De aceea este necesar ca rezultatele să fie corelate cu istoricul medical al pacientului. Toate rezultatele pozitive pentru anti-FI nu trebuie să implice cu certitudine diagnosticul de anemie pernicioasă fără determinarea prealabilă a nivelului de vitamina B12 și acid metilmalonic.

*Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Administrarea de vitamina B12 injectabil în ultimele 2 săptămâni, înainte de recoltarea probelor, poate interfera cu rezultatul testării anticorpilor anti-factor intrinsec (rezultat fals pozitiv).

În unele situații pot apărea valori pozitive ale rezultatelor de ac anti-factor intrinsec și în cazul persoanelor cu unele boli autoimune (tiroidită autoimună, diabet zaharat tip 1), chiar și în absența anemiei pernicioase.

Rezultat pozitiv

Rezultatul pozitiv pentru anticorpii anti-factor intrinsec se interpretează în combinație cu alte teste precum ac anti-celulă parietală gastrică, nivelul scăzut de vitamina B12, acid metilmalonic și homocisteina - crescute, gastrină serică crescută, toate acestea fiind argumente care susțin diagnosticul de anemie pernicioasă.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ pentru anticorpii anti-factor intrinsec nu exclude diagnosticul de anemie pernicioasă. La aproximativ jumătate dintre pacienții cu anemie pernicioasă testul este negativ.

Testarea combinată de ac anti-factor intrinsec și ac anti-celula parietală gastrică crește probabilitatea de stabilire a diagnosticului de anemie pernicioasă.

Bibliografie

  1. Wolffenbuttel, Bruce H.R., et al. “The Many Faces of Cobalamin (Vitamin B12) Deficiency.” Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes, vol. 3, no. 2, June 2019, pp. 200–214, www.sciencedirect.com, 10.1016/j.mayocpiqo.2019.03.002
  2. Mohamed, Muhajir, et al. “Pernicious Anaemia.” BMJ, 24 Apr. 2020, p. m1319, www.bmj.com, 10.1136/bmj.m1319

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu