cell

Calculator analize

Entamoeba histolytica - Anticorpi

Entamoeba histolytica produce o parazitoza numita amibiaza.

Amibiaza poate evolua asimptomatic la purtatori sanatosi sau ca o enterita acuta de tip dizenteriform: amibiaza boala sau amibiaza invaziva (amibiaza intestinala acuta), complicata uneori cu o amibiaza viscerala, in special hepatica, cu prognostic sever (1).

E. histolytica se transmite prin ingestia de forme chistice ale protozoarului, care reprezinta forma de rezistenta si de diseminare a parazitului. Viabile in mediu de la saptamani la luni, chisturile se gasesc in solurile sau in apa contaminate cu fecale.

Ajunse in ileonul terminal sau colon, chisturile se transforma in trofozoiti (forma invaziva).

Trofozoitii pot penetra si invada bariera mucoasei colice conducand la distructie tisulara, diaree cu scaune mucoase sau mucosanguinolente si colita. In plus, trofozoitii pot disemina hematogen prin circulatia portala, la ficat sau in alte organe (2).

E. histolytica cauzeaza o mare varietate de manifestari clinice: infectii asimptomatice, infectii noninvazive simptomatice, proctocolita acuta, colita fulminanta cu perforatie, megacolon toxic, colita cronica, amebonul, ulceratii perianale (2).

Amibiaza viscerala evolueaza cu febra, alterarea starii generale, semne obiective organice pseudotumorale: abcese hepatice, boala pleuropulmonara, peritonita, pericardita, abcese cerebrale (1,2).

Diagnosticul de laborator se face punand in evidenta parazitul (microscopie, cultura, detectie de antigen) sau folosind tehnici imunologice. Metodele de diagnostic serologic utilizate sunt reactia de hemaglutinare pasiva, imunelectroforeza, ELISA, imunofluorescenta indirecta (1).

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Entamoeba histolytica - Anticorpi

Interpretare valori mari:

Prezenta anticorpilor anti-Entamoeba histolytica, confirmati, confirma diagnosticul de infectie.

Interpretare valori mici:

Absenta anticorpilor anti-Entamoeba histolytica exclude o infectie cu acest parazit.

Interferente analitice la analiza Entamoeba histolytica - Anticorpi

Anticorpii anti entamoeba sunt prezenti la 70-90% din pacientii cu infectie simptomatica intestinala si pana la 99% la cei cu abcese hepatice la 7-8 zile de la debutul simptomatologiei.

Cand rezultatul este negativ, determinarea anticorpilor trebuie repetata dupa o saptamana.

Testele serologice nu pot face diferentierea intre infectia acuta sau cea din antecedente deoarece seropozitivitatea persista ani dupa infectia acuta (2).

Recomandari pentru analiza Entamoeba histolytica - Anticorpi

Determinarea anticorpilor anti-Entamoeba histolytica este recomandata in confirmarea / infirmarea diagnosticului de amibiaza la persoane ce prezinta simptomatologie sugestiva.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.