Banner Anticorpi anti Entamoeba histolytica

Anticorpi anti Entamoeba histolytica

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Titrarea anticorpilor anti Entamoeba histolytica este utilizată pentru diagnosticarea amoebiazei (amibiazei).

Entamoeba histolytica este un protozoar anaerob care se întâlnește, în principal, în colon. Totuși, din motive necunoscute, acesta poate deveni invaziv, depășind bariera intestinală și migrând spre ficat, provocând abcese hepatice.

Deși 90% dintre infecțiile cu Entamoeba histolytica sunt asimptomatice, pot apărea boli intestinale invazive, care se manifestă cu câteva săptămâni de crampe, dureri abdominale, diaree apoasă sau sângeroasă și scădere în greutate. Acest protozoar este una dintre primele trei cauze parazitare ale mortalității la nivel mondial.

Infecția se transmite, în general, prin ingestia de apă sau alimente infectate, din cauza excreției fecale de chisturi, ori fecal-oral, în gospodărie.

Procesul de infecție începe cu ingerarea de apă sau alimente contaminate cu fecale, în care se pot găsi chisturi de Entamoeba histolytica. În timpul acestei etape, la trecerea sa prin stomac și intestinul subțire, chistul va începe să se diferențieze în trofozoizi. Ajunși în colon, trofozoizii se leagă de enterocite, colonizează colonul și supraviețuiesc. Din motive necunoscute, procesul de invazie în țesuturi începe atunci când trofozoizii rezidenți în colon perturbă bariera intestinală. Aceste evenimente necesită aderența paraziților la celulele umane, care este realizată de un set de proteine numite factori de virulență, prezenți la suprafața trofozoitului.

Diagnosticul de laborator se face punând în evidență parazitul (microscopie, cultură, detecție de antigen) sau folosind tehnici imunologice.

Probă Anticorpi anti Entamoeba histolytica Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Entamoeba Histolytica

Titrarea anticorpilor anti Entamoeba histolytica se recomandă atunci când o persoană este suspectată că a ingerat alimente sau apă contaminată și are semne și simptome de infecție parazitară, dar și pentru monitorizarea eficacității tratamentului la o persoană infectată.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti Entamoeba histolityca se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate). Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

O valoare normală* pentru anticorpii anti Entamoeba histolytica este considerată a fi un titru < 1:80.

Rezultatele analizei sunt prezentate pacientului sub forma Pozitiv / Negativ.

Valorile de referință* sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.

Testele serologice nu pot face diferențierea între infecția acută sau cea din antecedente, întrucât seropozitivitatea persistă ani după infecția acută.


Rezultat pozitiv

Prezenta anticorpilor confirmă infecția actuală sau anterioară cu Entamoeba histolytica. Deoarece seropozitivitatea persistă ani după infecția acută, rezultatele serologice pozitive trebuie utilizate doar ca ajutor în diagnostic și nu singular, pentru confirmarea acesteia.


Rezultat negativ

Absența anticorpilor anti Entamoeba histolytica infirmă diagnosticul de infecție.

Bibliografie

  1. Kantor, Micaella, et al. “Entamoeba Histolytica: Updates in Clinical Manifestation, Pathogenesis, and Vaccine Development.” Canadian Journal of Gastroenterology & Hepatology, vol. 2018, 2 Dec. 2018, pp. 1–6, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org
  2. Pineda, Erika, and Doranda Perdomo. “Entamoeba Histolytica under Oxidative Stress: What Countermeasure Mechanisms Are in Place?” Cells, vol. 6, no. 4, 21 Nov. 2017, pp. 44–44, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org
  3. Chou, Arthur, and Richard L Austin. “Entamoeba Histolytica.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 3 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu