Banner Anticorpi anti Epstein Barr VCA IgG şi IgM

Anticorpi anti Epstein Barr VCA IgG şi IgM

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor ac anti-Epstein Barr este o analiză care investighează nivelul anticorpilor prezenţi în organism în cazul infectării cu virusul cu acelaşi nume – Epstein Barr.

Din cauza faptului că adenopatiile și celelalte simptome ale infectării cu virusul Epstein Barr pot apărea și în cazul altor boli, este nevoie de determinarea Epstein Barr IgG şi IgM, adică dozarea de anticorpi Ac anti-Epstein Barr VCA IgG şi IgM.

Virusul Epstein Barr este un virus herpetic limfotrop, care se transmite de la om la om în general prin fluide corporale. Cel mai adesea este transmis prin salivă, iar una dintre cele mai cunoscute afecțiuni generate de acest virus este mononucleoza infecţioasă, cunoscută și sub numele de „boala sărutului”.

Acest virus mai este implicat și în afecțiuni precum limfomul Burkitt, sindromul limfoproliferativ X-linkat sau carcinomul nazofaringian.

Atunci când este transmis de la persoană la persoană, virusul are o perioadă de incubație, o perioadă acută, iar mai apoi acesta devine latent pe tot parcursul vieții, cu posibilitatea reactivării sale în orice moment.

Probă Ac Anti-Epstein Barr EBNA IgG, VCA IgG, VCA IgM Medlife

Când este recomandată determinarea Ac Anti-Epstein Barr

Determinarea anticorpilor ac anti-Epstein Barr este recomandată în cazul suspiciunii de mononucleoză, în cazul pacienților tineri, a adolescenților sau a adulților.

De asemenea, analiza se recomandă și atunci când apar simptomele specifice ale infecției, precum:

  • febră;
  • cefalee;
  • ganglioni limfatici umflați în zona gâtului;
  • dureri la nivelul gâtului;
  • stare generală proastă însoțită de oboseală.

Când ganglionii limfatici se umflă, se formează adenopatii, afecțiune cunoscută sub numele de limfadenită. Mai mult decât atât, se presupune că există o legătură strânsă între virusul Epstein Barr și tiroida, acesta fiind una dintre cauzele ce conduc la cancerul tiroidian și la boala Hashimoto.

Analiza este folosită de asemenea și ca test de screening pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele care au intrat în contact cu pacienți diagnosticați cu infecția cu EBV (Epstein Barr Virus).

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face a jeun (pe nemâncate) în vacutainere fără anticoagulant.
Nu este necesară pregătirea prealabilă a pacienților.

Interpretare rezultate

Rezultatele pentru Epstein Barr se interpretează în funcție de titrurile obținute, putând fi diagnosticate infecțiile recente, infecțiile recurente sau lipsa infecției.

Valorile de referință* sunt:

Anticorpi Negativ Pozitiv
Anticorpi anti Epstein Barr VCA IgG Sub 20 U/mL Peste 20 U/mL
Anticorpi anti Epstein Barr VCA IgM Sub 20 U/mL Negativ Peste 20 U/mL
20-40 U/mL Echivoc Peste 40 U/mL Pozitiv
Anticorpi anti Epstein Barr EBNA IgG Sub 5 U/mL Negativ Peste 5 U/mL
5-20 U/mL Echivoc Peste 20 U/mL Pozitiv

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Există situații în care anticorpii pot avea valori scăzute, în ciuda diagnosticului care confirmă boala. Acest lucru se poate întâmpla în cazul unei boli recurente, ca urmare a unei infecții cronice cu virusul Epstein Barr.

Rezultat pozitiv

Rezultatele pozitive confirmă infecția cu virusul, iar în funcție de prezența unui anumit tip de anticorp cu valori mari se poate definitiva și stadiul afecțiunii.

Anticorpii virus Epstein Barr VCA IgM apar primii, astfel că pot indica un stadiu incipient al infecției.

Apariția anticorpilor anti VCA IgG pot indica o infecție trecută, iar anticorpii EBNA IgG sunt indicatori ai cronicizării bolii, astfel că prezența acestora este pe întreaga viață și denotă infectarea, la un moment dat, a organismului.

Bibliografie

  1. About Epstein-Barr Virus (EBV). 2022, www.cdc.gov
  2. De Paschale, Massimo. “Serological Diagnosis of Epstein-Barr Virus Infection: Problems and Solutions.” World Journal of Virology, vol. 1, no. 1, 2012, p. 31, www.wjgnet.com, 10.5501/wjv.v1.i1.31

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu