Banner Anticorpi anti grup sangvin A

Anticorpi anti grup sangvin A

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

În sarcină, cel mai des se discută despre importanța stabilirii RH-ul mamei, dar anticorpii joacă un rol la fel de important. Ei reprezintă modalitatea de apărare a oricărui organism de orice consideră a fi diferit de el, inclusiv de celule sanguine cu altă grupă de sânge care intră în fluxul sangvin. Spre exemplu, o astfel de situație poate să apară în cazul unei transfuzii sau dacă celule sangvine ale fătului trec în sângele mamei în timpul sarcinii. Cel mai des este întâlnită această situație chiar în timpul nașterii. Dacă grupa de sânge a copilului este diferită de a mamei, sistemul imunitar al mamei începe să producă anticorpi. Este un eveniment medical rar, se estimează că 3 din 100 femei gravide dezvoltă anticorpi, și în cele mai multe situații de acest fel nu există un rezultat ofensiv asupra organismului.

Sistemul de grupe sanguine AB0 este cel mai important. Există patru grupe sanguine principale în sistemul AB0: 0, A, B și AB. Toți adulții de grup A, grup B și grup 0 au anticorpi plasmatici împotriva antigenelor eritrocitare pe care nu le-au moștenit. Ceea ce înseamnă că

 • Persoanele care aparțin grupului A au ac anti grup B
 • Persoanele care aparțin grupului B au ac anti grup A
 • Persoanele care aparțin grupului 0 au ac anti grup A și ac anti grup B
 • Persoanele care aparțin grupului AB nu au ac anti grup A și nici ac anti grup B.

Așadar, anticorpi anti grup sangvin A prezintă toate acele persoane care au grupa de sânge B și 0. Cei cu grupa de sânge A sau AB au anticorpi anti grup sangvin A absenți.

Când vine vorba despre incompatibilitatea sanguină materno-fetală, incompatibilitatea AB0 apare mai frecvent decât incompatibilitatea RH și formele de boală sunt mai ușoare. Determinarea de anticorpi anti RH se poate realiza simultan cu stabilirea anticorpilor pentru grupul sangvin și are ca scop eliminarea riscurilor legate de inducerea anemiei hemolitice severe la făt.

În cazul bolii prin incompatibilitate AB0, fătul suferă numai după naștere. Incompatibilitatea sanguină materno-fetală în sistemul AB0 poate produce anemia nou-născutului sau icter. Anemia nou născutului ca urmare a incompatibilității AB0 (ex ac anti grup A) apare mai rar decât icterul şi se observă în prima săptămână de viață, până la vârsta de 2 luni. În cazuri extrem de rare necesită transfuzie sangvină.

Icterul, ca urmare al incompatibilității AB0 (ex ac anti grup A), se instalează după tăierea cordonului ombilical, când epurația placentară a bilirubinei este suprimată și ficatul nou-născutului nu manifestă eficiență în prelucrarea bilirubinei directe.

Determinarea de anticorpi plasmatici împotriva antigenelor eritrocitare nemoștenite, cum este stabilirea Ac anti grup A sau stabilirea ac anti grup B, se realizează în primele săptămâni de sarcină și se repetă în ultimul trimestru al sarcinii.

Scopul acestei determinări, cum este stabilirea de Ac anti grup A, este acela de a elimina riscurile în cazul unei transfuzii, de a stabili, în cazul în care e necesar, care este cel mai potrivit tratament pentru mamă, dar și pentru făt și pentru a reduce riscurile care pot apărea în timpul nașterii.

Probă Ac anti Grup A Medlife

Când este recomandată determinarea Ac anti Grup A

Determinarea de anticorpi plasmatici împotriva antigenelor eritrocitare nemoștenite, anticorpi anti A, anticorpi anti B se recomandă la toate gravidele. Este un test necesar pentru a stabili ce incompatibilități există sau nu între sângele mamei și sângele fătului.

Procedura recoltare

Analiza nu necesită pregătiri speciale. Se realizează din sângele recoltat în orice moment al zilei, fie a jeun (pe nemâncate), fie post prandial (după masă).

Interpretare rezultate

Rezultatele acestei analize se prezintă prin indicarea tipului de anticorpi prezenți în plasmă: fie anticorpi anti grup sanguin A, fie anticorpi anti grup sanguin B.

Anticorpi anti A indică incompatibilitatea pacientului cu sânge din grupa A.

Anticorpi anti B indică incompatibilitatea pacientului cu sânge din grupa B.

În cazul în care sunt identificate sarcini cu risc de a dezvolta o boală hemolitică a nou-născutui sau a fătului, se va determina nu doar tipul anticorpilor prezenți, ci și titrul acestora. În anumite situații, este recomandată și amniocenteza dacă titrul de anticorpi depășește o anumită valoare.

Indicații pentru amniocenteză:

 • Titrul de anticorpi este 1/64 sau mai mare în izoimunizările apărute în cursul sarcinii (spre exemplu, anticorpi anti grup sangvin A titru 1/16 nu necesită amniocenteză);
 • Titrul de anticorpi de 1/32 sau mai mare în izoimunizarea preexistentă (spre exemplu, anticorpi anti grup sangvin A titru 1/8 nu necesită amniocenteză).

Interferențe și limite

Nu se prelucrează probele puternic hemolizate.

Bibliografie

 1. Pub Med, Semmekrot BA, de Man AJ, Boekkooi PF, van Dijk BA. Irregulaire-bloedgroepantistoffen tijdens de zwangerschap: meten is weten [Irregular blood group antibodies during pregnancy: screening is mandatory]. Ned Tijdschr Geneeskd. 1999 Jul 10;143(28):1449-52. Dutch. PMID: 10443258, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
 2. Science Direct, Anticorpi materni, Ann Kari Lefvert , în Encyclopedia of Immunology (a doua ediție), 1998, https://www.sciencedirect.com/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu