Banner Anticorpi Anti HD

Anticorpi Anti HD

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul ce dozează anticorpii anti HD poate fi recomandat de medicul specialist pacienților ce prezintă hepatita B, atunci când se suspectează și infecția cu HDV.

Virusul hepatitei D (HDV), care se mai găsește și sub denumirea de virus hepatic delta, este un virus ARN defectiv, format dintr-un antigen delta și un antigen de suprafață al hepatitei B. Virusul hepatic delta nu se poate replica sau supraviețui fără virusul hepatitei B. Adesea, infecția cu HDV apare fie ca o coinfecție acută cu virsul hepatitei B, fie ca una cronică.

Infecția cu HDV poate apărea atunci când persoanele ce suferă de hepatita B intră în contact cu sânge sau lichide corporale infestate cu virusul hepatitei D. Coinfecția reprezintă infecția simultană cu HDV și HBV. Coinfecția cronică HDV/HBV este asociată cu rezultate nefavorabile, deoarece pacienții dezvoltă adesea ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular în decurs de 5-10 ani. Suprainfecția apare atunci când pacientul se îmbolnăvește și dezvoltă, inițial, hepatită B, urmând ca, mai apoi, să se infecteze și cu virusul hepatitic D, fiind cel mai comun și frecvent mod de a obține hepatita D.

Hepatita D este o afecțiune în care ficatul prezintă o inflamare datorată virusului hepatitei D. Infecția simultană cu HDV/HBV în hepatita acută poate produce simptomatologie ce apare la aproximativ 3-7 săptămâni de la infecția. Suprainfecția cu HDV accelerează procesul de degradare al ficatului, ducând, în timp, la apariția carcinomului hepatocelular.

În prezent nu există un vaccin împotriva hepatitei D; cel mai bun mod de a preveni infecția cu HDV este prevenția infecției cu virusul hepatitei B.

Probă Anticorpi Anti HD Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti HD

Determinarea anticorpilor anti HD poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:

  • se suspectează o infecție cu virusul hepatitic D la persoanele deja diagnosticate cu hepatita B;
  • se suspectează o coinfecție HDV/HBV;
  • persoanelor care au intrat în contact cu secreții ce provin de la persoane diagnosticate cu HDV sau HBV;
  • persoanelor cu HIV/SIDA;
  • persoanelor care au avut contacte sexuale cu parteneri ce au hepatita B sau D.

 

Simptomatologia hepatitei D se aseamănă cu cele ale hepatitei B și pot include:

  • icter;
  • scaun de culoare deschisă;
  • urină de culoare închisă;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • dureri abdominale;
  • oboseală.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor Anti HD nu necesită pregătiri speciale și se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile viremiei hepatitei delta* se prezintă sub formă:

  • Negativ: < 0.9 Index
  • Echivoc: 0.9 - 1.1 Index
  • Pozitiv: > 1.1 Index

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Dozarea anticorpilor anti virus hepatitic delta poate fi influențată de prezența anticorpilor reactivi ce provin din alte infecții virale. De asemenea, probele intens hemolizate sau lipemice pot influența acuitatea rezultatelor.


Valori crescute

Valori crescute ale testului indică un rezultat pozitiv și o infecție cu virusul hepatitei D. Medicul specialist poate recomanda retestarea la un anumit interval de timp sau realizarea unor teste suplimentare. Rezultatele analizei pot fi specifice pentru o coinfecție cu HDV și HBV sau pentru o suprainfecție și trebuie interpretate în context clinic de medicul specialist, în baza istoricului medical al pacientului.

Un rezultat echivoc indică un nivel la limită al anticorpilor anti HD, astfel că se recomandă retestarea la un interval de aproximativ două săptămâni.


Valori scăzute

Valorile negative ale virusului hepatitic delta exprimă absența anticorpilor anti HD și nicio expunere anterioară la HDV.

Bibliografie

  1. Chen, Lin-Yuan, et al. “Hepatitis D: Challenges in the Estimation of True Prevalence and Laboratory Diagnosis.” Gut Pathogens, vol. 13, no. 1, 30 Oct. 2021, https://gutpathogens.biomedcentral.com , https://doi.org
  2. Tseligka, Eirini D., et al. “HDV Pathogenesis: Unravelling Ariadne’s Thread.” Viruses, vol. 13, no. 5, 28 Apr. 2021, p. 778, www.mdpi.com , https://doi.org
  3. Sagnelli, Caterina, et al. “HBV/HDV Co-Infection: Epidemiological and Clinical Changes, Recent Knowledge and Future Challenges.” Life, vol. 11, no. 2, 22 Feb. 2021, p. 169, www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://doi.org
  4. Netter, Hans J., et al. “Hepatitis Delta Virus (HDV) and Delta-like Agents: Insights into Their Origin.” Frontiers in Microbiology, vol. 12, 21 June 2021, www.frontiersin.org, https://doi.org
  5. “AHDV - Overview: Hepatitis D Virus Total Antibodies, Serum.” @Mayocliniclabs, 2019, www.mayocliniclabs.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu