Banner Anticorpi anti Helicobacter Pylori IgG

Anticorpi anti Helicobacter Pylori IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti-Helicobacter Pylori IgG are scopul de a identifica existența bacteriei Helicobacter Pylori (H. Pylori) în organism, bacterie care poate provoca ulcerul peptic (o leziune pe mucoasa stomacului, a intestinului subțire sau a esofagului). De asemenea, testarea se recomandă și pentru a determina dacă tratamentul urmat a vindecat infecția.

Helicobacter Pylori este o bacterie Gram negativă care determină gastrita cronică, ulcerele gastrice și duodenale, dar și limfoame de tip MALT (forme de neoplazii hematologice caracterizate prin proliferarea celulelor din țesutul limfoid asociat mucoasei digestive), prin infecția mucoasei stomacului sau a duodenului.

În cele mai multe cazuri (aproximativ 90%), pacienții cu infecție Helicobacter Pylori nu au niciun fel de simptome.

Probă Anticorpi Anti-Helicobacter Pylori IgG Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Helicobacter Pylori

Pentru că existența bacteriei în organism nu dă simptome în cele mai multe dintre cazuri, determinarea de anticorpi Helicobacter Pylori este recomandată la pacienții cu dispepsie de cauză nespecificată, care nu au făcut endoscopie.

Testarea pentru anticorpi este recomandată și pacienților cu ulcer, diagnosticat recent sau în trecut, celor cu reflux gastroesofagian, dar și celor la care se suspicionează o formă de cancer gastric.

Procedura recoltare

Determinarea nu necesită pregătiri speciale. Analiza pentru anticorpi Helicobacter Pylori se realizează dintr-o probă de sânge recoltată în orice moment al zilei. Metoda de lucru este imunoenzimatică cu detecție prin chemiluminiscență.

Interpretare rezultate

Testarea pentru anticorpi Helicobacter Pylori se realizează, în cele mai multe cazuri, împreună cu alte analize de laborator și, pentru formularea unui diagnostic, medicul folosește și alte indicii clinice, nu doar rezultatul acestui test, care poate fi pozitiv, negativ sau echivoc.

Valorile de referință* pentru testarea anticorpilor anti-Helicobacter Pylori IgG sunt:

  • Anticorpi Helicobacter Pylori < 0.9 U/mL - negativ, indică absența anticorpilor Helicobacter Pylori în organism, dar nu exclude o infecție recentă;
  • Anticorpi Helicobacter Pylori = 0.9-1.1 U/mL - echivoc, se recomandă recoltarea unei noi probe la minimum o săptămână de la prima recoltare sau efectuarea testului printr-o altă metodă;
  • Anticorpi Helicobacter Pylori >= 1.1 U/mL - pozitiv, indică prezența anticorpilor Helicobacter Pylori în ser, ceea ce semnifică o infecție în desfășurare sau în antecedente.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar ele pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Determinarea anticorpilor Helicobacter Pylori IgG poate să indice și o infecție mai veche. Astfel, testul per se nu are acuratețe pentru stabilirea diagnosticului, nici pentru a vedea cum răspunde pacientul la tratament. În unele cazuri, anticorpii rezistă în organism și trei ani de la apariția bacteriei.

Interpretarea acestui test trebuie făcută cu rezervă la pacienții imunodeprimați și doar în corelație cu alte teste.

Nu a fost dovedită până în acest moment o corelație între severitatea gastritei declanșate de Helicobacter Pylori și titrul anticorpilor IgG, deși mai multe studii recente încep să găsească date și dovezi pentru o astfel de legătură.

La pacienții care au o infecție acută, dar în stadiu incipient, anticorpii IgG pot să nu fie detectați la testare.
Rezultate neconcludente pot apărea în cazul în care anticorpii heterofili prezenți în proba biologică recoltată de la pacient interacționează cu imunoglobulinele din kitul de testare.

Serul intens hemolizat poate să interfereze cu rezultatul testului.

Recomandări în cazul unui rezultat pozitiv

În cazul unui rezultat pozitiv se va stabili un tratament medicamentos împreună cu medicul specialist pentru a diminua durerile și pentru a trata infecția. De asemenea, medicul va stabili o dietă potrivită pentru pacient.

Bibliografie

  1. MEURER, LINDA N, and DOUGLAS J BOWER. “Management of Helicobacter Pylori Infection.” American Family Physician, vol. 65, no. 7, Apr. 2002, pp. 1327–1337, www.aafp.org
  2. Li, Shao. “Anti-Helicobacter PyloriImmunoglobulin G (IgG) and IgA Antibody Responses and the Value of Clinical Presentations in Diagnosis ofHelicobacter PyloriInfection in Patients with Precancerous Lesions.” World Journal of Gastroenterology, vol. 9, no. 4, 2003, p. 755, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3748/wjg.v9.i4.755
  3. “IgG Antibody Titer against Helicobacter Pylori Correlates with Presence of Cytotoxin Associated Gene A-Positive H. Pylori Strains.” FEMS Immunology and Medical Microbiology, vol. 28, no. 2, June 2000, pp. 139–141, www.sciencedirect.com, 10.1016/S0928-8244(00)00145-0

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu