Banner Anticorpi anti Grup B

Anticorpi anti Grup B

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Depistarea anticorpilor anti Grup B este folosită în determinarea grupei sanguine. Mai exact, o persoană care are grupul A va avea antigenul A pe suprafața eritrocitelor, însă în plasmă va avea anticorpi anti-B direcționați împotriva antigenelor B.

Grupul de sânge al fiecărui individ este determinat de genele moștenite de la părinți și se stabilește în funcție de prezența sau absența antigenilor A și B pe suprafața celulelor roșii.

Există 4 grupe sangvine principale definite de sistemul ABO:

 • A: prezintă antigene A pe eritrocite și anticorpi anti-B în plasmă;
 • B: prezintă antigene B pe eritrocite și anticorpi anti-A în plasmă;
 • O: nu prezintă antigene, dar are anticorpi anti-A și anti-B în plasmă;
 • AB: prezintă atât antigene A, cât și B, dar fără anticorpi.
Probă Anticorpi anti Grup B Medlife

Când este recomandată determinarea Anticorpilor anti Grup B

Determinarea anticorpilor anti grup este recomandată înaintea unei transfuzii de sânge, deoarece este important ca pacientul să primească exact tipul de sânge adecvat lui.

Este esențial ca toate unitățile de sânge să fie testate înaintea transfuzării, pentru ca specialistul să se asigure că eritrocitele transfuzate sunt compatibile cu anticorpii din plasma primitorului. În acest fel se evită producerea de noi anticorpi anti-eritrocitari în sângele primitorului.

Dacă, de exemplu, în cazul unui pacient care are grupa sangvină O este transfuzat cu eritrocite care nu aparțin grupului O (prezintă anticorpi anti-A și anti-B) poate apărea hemoliza (distrugerea) intravasculară rapidă, declanșându-se astfel o reacție hemolitică.

De asemenea, determinarea Anticorpilor anti Grup B este recomandată și:

 • donatorilor de sânge;
 • înaintea unei proceduri medicale invazive sau chirurgicale asociate cu complicații hemoragice, care ar putea necesita transfuzii;
 • pentru monitorizarea imunohematologică ante- și post-partum a mamei și copilului.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti Grup B se realizează dintr-o probă de sânge venos sau dintr-o probă de sânge capilar din pulpa degetului. Deși nu este necesară o pregătire prealabilă, este recomandat să informați medicului dacă ați fost supus unui tratament perfuzabil în ultimele 120 de zile.

Interpretare rezultate

Pentru a afla grupul sanguin, celulele roșii sunt amestecate cu soluții cu diferiți anticorpi (anti-A, anti-B, anti-AB).

De exemplu, dacă soluția conține anticorpi anti-B și eritrocitele pacientului au antigene B pe suprafața lor, atunci acestea se vor aduna împreună (aglutina), ceea ce înseamnă că persoana respectivă are grupul de sânge B.

Dacă sângele nu reacționează cu niciuna dintre soluțiile cu anticorpi anti-A sau anti-B, pacientul are grupul O (zero).

Rezultatele analizei sunt de tipul „absent” și „prezent”. În cazul ultimelor rezultate se specifică și titrul (numărul) de anticorpi.

Rezultatele sunt interpretate de medicul specialist în contextul datelor clinice și a altor investigații paraclinice.

Interferențe și limite

Rezultatul determinării grupului de sânge trebuie citit de două persoane şi trebuie eventual confirmat pe o a doua probă de sânge.

Interferențe mai pot apărea din cauza unei contaminări bacteriene a instrumentelor, a prezenței unor microcheaguri (pot indica o falsă aglutinare) sau a nerespectării proporțiilor hematii/ ser, timp de citire a rezultatului.

Bibliografie

 1. Dean, Laura. “The ABO Blood Group.” Nih.gov, National Center for Biotechnology Information (US), 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Hillyer, Christopher D. Blood Banking and Transfusion Medicine : Basic Principles & Practice. Philadelphia, Pa, Churchill Livingstone/Elsevier, 2007, www.elsevier.com
 3. Özdemir, Öner. “Primary Immunodeficiency Diseases in the Newborn.” Northern Clinics of Istanbul, 2020, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.14744/nci.2020.43420

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu