Banner Anticorpi anti-Smith (Sm)

Anticorpi anti-Smith (Sm)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii anti-Smith (anti-Sm) sunt markeri foarte specifici pentru lupusul eritematos sistemic și au o valoare importantă în diagnosticarea acestei boli. Frecvența lor în LES este raportată între 9% și 49% din cazuri.

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală autoimună multisistemică caracterizată printr-o gamă largă de manifestări. Cea mai distinctivă caracteristică de laborator a acestei boli este prezența autoanticorpilor direcționați împotriva antigenelor nucleare, inclusiv împotriva histonelor, ribonucleoproteinelor (RNP) și antigenului Smith.

Numele de antigen Smith provine de la pacienta Stephanie Smith care a fost diagnosticată cu LES în 1959. El este format dintr-un complex proteic care este exprimat în nucleele tuturor celulelor, iar alături de ribonucleoproteine și ARN nuclear mic (snRNA) formează un complex ARN-proteină sau ribonucleoproteină nucleară mică (snRNP), care este implicată în generarea de ARNm matur.

Probă Anticorpi anti-Smith (Sm) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Smith

Dozarea anticorpilor anti-Smith este recomandată în cazul suspiciunii de lupus eritematos sistemic.

Se recomandă efectuarea acestei analize împreună cu anticorpii anti-nucleari (ANA), anticorpii anti-U1RNP, anticorpii anti-histone și cu anticorpii anti-ADN dublu catenar (dsDNA).

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-Smith se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după mese).

Interpretare rezultate

Intervalele de referință* specifice metodei ELISA pentru determinarea anticorpilor anti-Smith sunt:

  • Negativ: < 15 U/mL
  • Echivoc: 15 – 25 U/mL
  • Pozitiv: > 25 U/mL

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serul intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian se respinge deoarece interferează cu rezultatul obținut.

Rezultat pozitiv

Anticorpii anti-Smith au o sensibilitate scăzută, dar o specificitate ridicată pentru lupusul eritematos sistemic, nivelurile acestora fiind ridicate în 30% din cazuri.

Nivelurile ridicate de anticorpi persistă chiar și după ce nivelurile de anticorpi anti-ADN se află în intervalul normal. Acest lucru este util atunci când se testează un pacient cu semne sau simptome scăzute de lupus eritematos sistemic.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ nu exclude existența lupusul eritematos sistemic.

Bibliografie

  1. Alba, P. “Anti-DsDNA, Anti-Sm Antibodies, and the Lupus Anticoagulant: Significant Factors Associated with Lupus Nephritis.” Annals of the Rheumatic Diseases, vol. 62, no. 6, 1 June 2003, pp. 556–560, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1136/ard.62.6.556
  2. Arroyo-Ávila, Mariangelí, et al. “Clinical Associations of Anti-Smith Antibodies in PROFILE: A Multi-Ethnic Lupus Cohort.” Clinical Rheumatology, vol. 34, no. 7, 22 Apr. 2015, pp. 1217–1223, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1007/s10067-015-2941-y
  3. van Beers, Joyce J.B.C., and Marco W.J. Schreurs. “Anti-Sm Antibodies in the Classification Criteria of Systemic Lupus Erythematosus.” Journal of Translational Autoimmunity, vol. 5, 2022, p. 100155, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.jtauto.2022.100155

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu