Informații generale
Determinarea anticorpilor anti Saccharomyces cerevisiae este recomandată pacienților care suferă de boli intestinale inflamatorii, în special celor cu expresie clinică mai agresivă a bolii Crohn.
Boala Crohn și colita ulceroasă sunt cauze comune ale bolilor gastrointestinale. Boala Crohn și colita ulceroasă pot prezenta simptome similare (diaree, sânge în materiile fecale, dureri abdominale și crampe, reducerea apetitului și pierderea în greutate), iar diferențierea se bazează pe caracteristicile clinice, distribuția anatomică și constatările patologice.
Aceste boli inflamatorii ale tractului gastrointestinal sunt mediate imunologic; în boala Crohn, inflamația se extinde pe toată grosimea peretelui intestinal, de la mucoasă la seroasă. Poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal (aproximativ o treime dintre pacienți au afectare a intestinului subțire, în special a ileonului terminal, alți 20% au afectare doar a colonului și aproximativ 50% au afectare atât a colonului, cât și a intestinului subțire).
Pentru boala Crohn nu există niciun tratament, iar majoritatea pacienților experimentează crize de remisiuni și recidive în momente imprevizibile. Această boală conduce la o calitate foarte slabă a vieții.
Deși etiologia exactă a bolii nu este cunoscută, există dovezi substanțiale care sugerează că aceasta este rezultatul unui răspuns imun inadecvat în intestin la situații cauzate de factorii de mediu cum ar fi medicamentele, toxinele, infecțiile sau bacteriile.
Colita ulceroasă este o afecțiune idiopatică a colonului care are ca rezultat eroziuni superficiale pe peretele colonului, asociate cu sângerarea. Boala implică inflamație la nivelul mucoasei și submucoasei colonului și începe la nivelul rectului, extinzându-se proximal, într-o manieră continuă.
Nu există tratament pentru această tulburare, iar etiologia nu este cunoscută. Se consideră, însă, că are o cauză genetică, deoarece cel mai important factor de risc este antecedentul familial: o rudă de gradul I a unui pacient cu colită ulceroasă are un risc de patru ori mai mare de a dezvolta boala.
Se consideră că prezența anticorpilor anti Saccharomyces cerevisiae este caracteristică, dar nu specifică bolii Crohn. Deși nivelurile crescute de anticorpi de tip IgA se regăsesc frecvent în sângele pacienților care suferă de boală Crohn, importanța patogenă a acestor anticorpi nu este înțeleasă pe deplin.
Anticorpii anti Saccharomyces cerevisiae au fost întâlniți, de asemenea și în sindromul Behçet (sau aftoza malignă). Acest sindrom este o vasculită sistemică autoinflamatoare de etiologie necunoscută ce se caracterizează prin manifestări mucocutanate, inclusiv ulcerații bucale și genitale recurente, manifestări oculare și vasculită sistemică, care implică artere și vene de toate dimensiunile.
Anticorpii anti Saccharomyces cerevisiae prezintă un titru crescut, de asemenea, și la membrii sănătoși ai familiei pacienților care suferă de sindomul Behçet.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Saccharomyces cerevisiae
Titrarea anticorpilor anti Saccharomyces cerevisiae este recomandată în cazul suspiciunii de boală intestinală sau pentru a se face diferențierea dintre colita ulcerativă și boala Crohn.
Este recomandată efectuarea anticorpilor anti-Saccharomyces cerevisiae împreună cu titrarea anticorpilor anti-neutrofile plasmatice perinucleare, pentru determinarea tipului bolii.
Procedura recoltare
Determinarea anticorpilor anti Saccharomyces cerevisiae se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial.
Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.
Interpretare rezultate
Laboratorul MedLife utilizează metoda imunoenzimatică cu detecţie prin fluorescenţă pentru a titra cantitatea de anticorpi anti Saccharomyces cerevisiae în ser. Intervalul de referință* este același, indiferent de vârsta și sexul pacientului:
- Saccharomyces cerevisiae IgA: <1:100
- Saccharomyces cerevisiae IgG: <1:1000
- Saccharomyces cerevisiae IgM: <1:100
*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Muratori, Luigi, et al. Anti-Saccharomyces Cerevisiae Antibodies (ASCA) and Autoimmune Liver Diseases. Vol. 132, no. 3, 29 May 2003, pp. 473–476, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12780695/, https://doi.org/10.1046/j.1365-2249.2003.02166.x
- Lynch, Whitney D, and Ronald Hsu. “Ulcerative Colitis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 11 June 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459282/
- Adil, Abdullah, et al. “Behcet Disease.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 22 Feb. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470257/
- “Results for “Primary Antibodies > Saccharomyces Cerevisiae” | Abcam: Antibodies, Proteins, Kits...” Abcam.com, 24 July 2023, www.abcam.com/products
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.