cell

Calculator analize

Ac. anti-Saccharomyces cerevisiae

Anticorpii anti-Saccharomyces cerevisiae (ASCA) sunt asociati cu boala Crohn, o afectiune inflamatorie cronica severa a tractului gastro-intestinal. Asocierea intre ASCA si implicarea lor in boala Crohn nu este pe deplin elucidata. Situsurile antigenice recunoscute de ASCA sunt resturi de manoza din peretele celular al drojdiei Saccharomyces cerevisiae.Este posibil ca maladia Chron sa se asocieze cu un raspuns imun aberant vis-a vis de antigenele bacteriene si levuri precum Candida albicans , urmat de cresterea permeabilitatii intestinale .

20% dintre rudele de gradul I ale pacientilor cu boala Crohn au anticorpii anti-Saccharomyces cerevisiae ,fara a avea boala .

O reactie imuna inadecvata urmata de o infectie cu Candida albicans la pacientii cu predispozitie genetica poate fi urmata de aparitia si persistenta ASCA.

Anticorpii depistati pot fi de tip IgA si IgG.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Ac. anti-Saccharomyces cerevisiae

Interpretare valori mari:

Un rezultat pozitiv pentru ASCA nu pune diagnosticul de boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica sau o alta boala inflamatorie cronica intestinala insa poate sugera una dintre aceste conditii in prezenta simptomelor specifice .

Rezultatul testarii ASCA se interpreteaza in combinatie cu rezultatul testarii pANCA:

  • ASCA+ / pANCA- : are specificitate 92-97% si valoare predictiva pozitiva 77-96% in boala Crohn

  • ASCA - /pANCA + :are specificitate 81-98% si valoare predictiva pozitiva 75-93% in RCH

Nu exista o corelatie intre titrul ASCA si activitatea bolii, titrul fiind stabil in timp.

Interferente analitice la analiza Ac. anti-Saccharomyces cerevisiae

  •  ASCA s-au observat de asemenea si in boala celiaca la mai mult de 30% din pacienti, predominat la adulti (61%) fata de copii (18%).Prezenta lor este legata de alterarea barierei intestinale care apare precoce , inainte de alterarea mucoasei intestinale la pacientii care dezvolta o maladie celiaca. Titrul anticorpilor scade si pot disparea in timpul regimului fara gluten.
  • ASCA au fost descrisi si in sindromul Behcet, in special in forme gastrointestinale, cu manifestari clinice comune cu boala Crohn si in spondilita anchilozanta, chiar in absenta simptomatologiei gastrointestinale.

Recomandari pentru analiza Ac. anti-Saccharomyces cerevisiae

Anticorpii anti-Saccharomyces cerevisiae(ASCA) sunt utili in diagnosticul diferential intre maladia Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica .

Executant

Synlab

Proba lucru / Pregatire transport

v.galben centrifugat sau ser / pinguin

Bibliografie
  1. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories “Saccharomyces cerevisiae Antibody, IgG” http://www.mayomedicallaboratories.com
  2. Pasteur Cerba Laboratoire : “Guide des analyses specialisees “p74
  3. ASCA : https://labtestsonline.org/understanding/analytes/asca/tab/test/

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.