Informații generale
Peroxidaza tiroidiană (TPO) este o enzimă ce se află la nivelul microsomilor celulelor glandei tiroide și care, împreună cu tiroglobulina, deţine un rol cheie în iodarea L-tirosinei. Acest proces de iodare este esenţial în procesul de sinteză al hormonilor tiroidieni. Peroxidaza tiroidiană (TPO) este unul dintre cei mai importanți antigeni ai glandei tiroide şi este o glicoproteină asociată membranei celulare.
Detectarea de anticorpi anti-tireoperoxidază (aTPO) poate să indice existența unei probleme în funcționarea glandei tiroide.
Concentraţii crescute de anti-TPO apar în diferite tipuri de tiroidite autoimune. Niveluri crescute de anti-TPO se întâlnesc la peste 90% dintre pacienţii cu tiroidită cronică Hashimoto şi la 70% dintre pacienţii cu boala Graves.
Analiza pentru anticorpii anti-TPO se poate realiza simultan cu determinarea altor anticorpi tiroidieni (anti-tiroglobulina, anticorpi anti-receptor TSH: TRAb). Nivelul acestor anticorpi anti-TPO nu poate fi corelat cu gravitatea afecţiunii, astfel că un număr foarte mare de anticorpi aTPO nu indică o boală cu severitate mai mare. Titrul iniţial crescut de anticorpi anti-TPO se poate negativa după o lungă perioadă de boală sau în cursul remisiunii. Dacă după remisiune reapar anticorpii, atunci este probabilă o recădere.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-TPO
Analiza anticorpilor anti-TPO este recomandată de medic atunci când există suspiciuni ale unei afecțiuni a glandei tiroide, fiind o analiză specifică diagnosticării bolilor autoimune ale tiroidei.
Determinarea de anticorpi anti-TPO (aTPO) ajută și în diagnosticul diferențial între tiroida autoimună și hipotiroidie.
O altă posibilitate de recomandare a unei determinări a anticorpilor anti-TPO este situația în care medicul solicită analiza pentru a stabili diagnosticul unui pacient cu manifestări subclinice de hipotiroidism, caz în care rezultatul analizei ajută și la luarea unei decizii în privința tratamentului (a momentului de începere).
Procedura recoltare
Analiza aTPO nu are nevoie de pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge recoltată à jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Vârsta este un criteriu important pentru stabilirea valorilor normale ale analizei.
Valorile de referință* pentru anti-TPO sunt:
Vârstă | Valori (UI/mL) |
< 3 luni | < 47 (UI/mL) |
1 – 6 ani | < 13 (UI/mL) |
6 – 11 ani | < 18 (UI/mL) |
11 – 20 ani | < 26 (UI/mL) |
> 20 ani | < 34 (UI/mL) |
În cele mai multe cazuri, o determinare a anticorpilor anti-TPO care arată un rezultat în afara intervalului de referință impune efectuarea unui set de analize specifice funcționării glandei tiroide, precum și o ecografie pentru această glandă.
Prezența anticorpilor nu duce automat, mai ales în absența simptomelor, la recomandarea unui tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni. De cele mai multe ori, este indicată evaluarea periodică a funcției tiroidiene.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “TPO - Overview: Thyroperoxidase Antibodies, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2018, www.mayocliniclabs.com
- Dumain, Teresa. “What Are Antithyroid Antibodies?” WebMD, WebMD, 7 Feb. 2018, www.webmd.com
- Oxford. “Thyroid Antibodies - Immunology Laboratory.” Ouh.nhs.uk, 2022, www.ouh.nhs.uk/
- Engler, H., et al. “Anti-Thyroid Peroxidase (Anti-TPO) Antibodies in Thyroid Diseases, Non-Thyroidal Illness and Controls. Clinical Validity of a New Commercial Method for Detection of Anti-TPO (Thyroid Microsomal) Autoantibodies.” Clinica Chimica Acta, vol. 225, no. 2, Mar. 1994, pp. 123–136, www.sciencedirect.com/, 10.1016/0009-8981(94)90040-x
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
