Banner Anticorpi anti-tiroidperoxidaza (anti-TPO)

Anticorpi anti-tiroidperoxidaza (anti-TPO)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Peroxidaza tiroidiană (TPO) este o enzimă ce se află la nivelul microsomilor celulelor glandei tiroide și care, împreună cu tiroglobulina, deţine un rol cheie în iodarea L-tirosinei. Acest proces de iodare este esenţial în procesul de sinteză al hormonilor tiroidieni. Peroxidaza tiroidiană (TPO) este unul dintre cei mai importanți antigeni ai glandei tiroide şi este o glicoproteină asociată membranei celulare.

Detectarea de anticorpi anti-tireoperoxidază (aTPO) poate să indice existența unei probleme în funcționarea glandei tiroide.

Concentraţii crescute de anti-TPO apar în diferite tipuri de tiroidite autoimune. Niveluri crescute de anti-TPO se întâlnesc la peste 90% dintre pacienţii cu tiroidită cronică Hashimoto şi la 70% dintre pacienţii cu boala Graves.

Analiza pentru anticorpii anti-TPO se poate realiza simultan cu determinarea altor anticorpi tiroidieni (anti-tiroglobulina, anticorpi anti-receptor TSH: TRAb). Nivelul acestor anticorpi anti-TPO nu poate fi corelat cu gravitatea afecţiunii, astfel că un număr foarte mare de anticorpi aTPO nu indică o boală cu severitate mai mare. Titrul iniţial crescut de anticorpi anti-TPO se poate negativa după o lungă perioadă de boală sau în cursul remisiunii. Dacă după remisiune reapar anticorpii, atunci este probabilă o recădere.

Probă Anticorpi anti-tiroidperoxidaza (anti-TPO) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-TPO

Analiza anticorpilor anti-TPO este recomandată de medic atunci când există suspiciuni ale unei afecțiuni a glandei tiroide, fiind o analiză specifică diagnosticării bolilor autoimune ale tiroidei.

Determinarea de anticorpi anti-TPO (aTPO) ajută și în diagnosticul diferențial între tiroida autoimună și hipotiroidie.

O altă posibilitate de recomandare a unei determinări a anticorpilor anti-TPO este situația în care medicul solicită analiza pentru a stabili diagnosticul unui pacient cu manifestări subclinice de hipotiroidism, caz în care rezultatul analizei ajută și la luarea unei decizii în privința tratamentului (a momentului de începere).

Procedura recoltare

Analiza aTPO nu are nevoie de pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge recoltată à jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Vârsta este un criteriu important pentru stabilirea valorilor normale ale analizei.

Valorile de referință* pentru anti-TPO sunt:

VârstăValori (UI/mL)
< 3 luni< 47 (UI/mL)
1 – 6 ani< 13 (UI/mL)
6 – 11 ani< 18 (UI/mL)
11 – 20 ani< 26 (UI/mL)
> 20 ani< 34 (UI/mL)

În cele mai multe cazuri, o determinare a anticorpilor anti-TPO care arată un rezultat în afara intervalului de referință impune efectuarea unui set de analize specifice funcționării glandei tiroide, precum și o ecografie pentru această glandă.

Prezența anticorpilor nu duce automat, mai ales în absența simptomelor, la recomandarea unui tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni. De cele mai multe ori, este indicată evaluarea periodică a funcției tiroidiene.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Pacienții care au fost expuși la antigeni de origine animală, cum sunt anticorpii monoclonali, prin tratament sau investigație în scop de diagnostic, pot avea un rezultat viciat al determinării aTPO.

Influență în dozarea aTPO poate avea și tratamentul cu biotină în doze mari (>5 mg/zi). În aceste cazuri, se recomandă ca recoltarea de sânge să se facă după minimum 8 ore de la ultima administrare a tratamentului.

Valori scăzute

O valoare scăzută a anticorpilor anti-TPO poate fi indicație pentru carcinomul tiroidian.

O valoare mult sub intervalul de referință (extrem de rar) poate indica boala autoimună a tiroidei sau un alt tip de boală autoimună.

Valori crescute

O valoare în afara intervalului de referință aferent vârstei indică o problemă a glandei tiroide, de obicei o boală autoimună a tiroidei precum tiroidită cronică Hashimoto, boala Graves.

La femei, mai ales la cele în vârstă, valori mari ale anticorpilor anti-TPO (TPO mărit) pot apărea și în situația în care niciun alt indiciu clinic nu identifică boala autoimună sau probleme de funcționare ale tiroidei.

ATPO mărit poate să indice și: lupus eritematos, artrita reumatoidă, anemie pernicioasă, mixedem, tiroidita granulomatoasă, carcinom tiroidian.

O parte dintre pacienții cu diabet zaharat tip I prezintă frecvente creșteri ale aTPO, însă fără altă semnificație clinică.

ATPO cu valori foarte mari (crescute semnificativ față de intervalul de referință) și, extrem de rar, cu valori foarte scăzute, pot fi indicație clară de boală autoimună, tiroidiană sau de altă natură.

Bibliografie

  1. “TPO - Overview: Thyroperoxidase Antibodies, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2018, www.mayocliniclabs.com
  2. Dumain, Teresa. “What Are Antithyroid Antibodies?” WebMD, WebMD, 7 Feb. 2018, www.webmd.com
  3. Oxford. “Thyroid Antibodies - Immunology Laboratory.” Ouh.nhs.uk, 2022, www.ouh.nhs.uk/
  4. Engler, H., et al. “Anti-Thyroid Peroxidase (Anti-TPO) Antibodies in Thyroid Diseases, Non-Thyroidal Illness and Controls. Clinical Validity of a New Commercial Method for Detection of Anti-TPO (Thyroid Microsomal) Autoantibodies.” Clinica Chimica Acta, vol. 225, no. 2, Mar. 1994, pp. 123–136, www.sciencedirect.com/, 10.1016/0009-8981(94)90040-x

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu