cell

Calculator analize

Anticorpi anti-ovarieni

Anticorpii anti-ovarieni sunt autoanticorpi descoperiti relativ recent ,rolul lor nu este inca pe deplin elucidat. Prezenta lor se asociaza cu insuficienta ovariana /ovulatie redusa sau absenta.

Insuficienta ovariana precoce (POF : Premature ovarian failures) este caracterizata prin instalarea amenoreei inainte de 40 ani.

Etiologia este variata:anomalii genetice,infectii virale,iradiatii, intoxicatii chimice, etc. Dar pentru majoritatea pacientelor, etiologia ramane neprecizata. .

Insuficienta ovariana precoce(POF)se asociaza frecvent cu patologia tiroidiana autoimuna ;chiar si in absenta semnelor clinice , se pot pune in evidenta anticorpi antitiroidieni,anti-celula parietala gastrica ,anti-corticosuprarenali,anti-ovarieni. Aceasta observatie pledeaza pentru originea autoimuna a numeroaselor diagnostice de POF”idiopatica”. Aproximativ 30% din toate cazurile de infertilitate cu etiologie necunoscuta provin dintr-un raspuns imunopatologic al pacientului asociat cu prezenta anticorpilor anti-ovarieni.


 

Una dintre situatiile de afectare autoimuna ovariana este aceea din cadrul maladiei Addison ,o poliendocrinopatie de tip I in care antigenele tinta sunt comune celulelor ovariene , testiculare si corticosuprarenale .Autoanticorpii au ca tinta antigenica enzima 17 α-hidroxilaza a citocromului P450(P450c17) si cortizol desmolaza ,prezente in toate celulele mentionate dar, in principal , in teaca interna a foliculilor ovarieni..

Ei pot fi identificati si in alte situatii de insuficienta ovariana (e.g ac anti celulele “granulosa” secretante de progesteron in cadrul unor endometrioze sau ac anti-membrana pelucida a ovulului , interferand cu penetrarea spermatozoidului.)


 

Anticorpii anti-ovarieni sunt frecvent asociati cu un raspuns suboptimal la hormonoterapie precum si cu o rata mare a esecurilor de fertilizare in vivo.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Anticorpi anti-ovarieni

Interpretare valori mari:

-Prezenta anticorpilor anti-ovarieni se interpreteaza in context clinic de insuficienta ovariana prematura , impreuna cu dozarea de FSH si Inhibina B.


 

Interferente analitice la analiza Anticorpi anti-ovarieni

Anticorpii anti-ovarieni se gasesc frecvent ,in concentratii mici , in populatia generala. Aproximativ 30% dintre femeile sanatoase au astfel de anticorpi. Anticorpii anti-ovarieni in aceste situatii nu interfera cu functia ovariana care este normala.

Recomandari pentru analiza Anticorpi anti-ovarieni

Se recomanda testarea lor la femei cu insuficienta ovariana prematura , avand un nivel crescut de FSH(3x normalul),cu infertilitate neexplicata si cu un raspuns slab la stimularea cu gonadotropine

Executant

Synlab

Proba lucru / Pregatire transport

vacutainer galben centrifugat sau ser / pinguin

Bibliografie

Pasteur Cerba Laboratoire : “Guide des analyses specialisees “ p61

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.