cell

Calculator analize

Anticorpi anti-proteina bazica a mielinei

Proteina bazica a mielinei (MBP) reprezinta aprox 30 % din structura tecii de mielina si este o proteina implicata in procesul de mielinizare a nervilor din SNC.

Interesul pentru MBP este centrat pe rolul acestei proteine in bolile demielinizante , in mod particular in scleroza multipla. O serie de studii au relevat rolul anticorpilor anti MBP in patogeneza sclerozei multiple.


 

Scleroza multipla este o boala cronica a sistemului nervos central(SNC) determinata de inflamatia , distructia tecii de mielina si neurodegenerescenta .Procesul de demielinizare afecteaza transmisia impulsului nervos si controlul musculaturii cu aparitia unei varietati de simptome senzoriale , motorii si psihologice. Boala este progresiva cu perioade de stabilizare , in care procesul de demielinizare dispare si apar fenomene reparatorii, de remielinizare dar , repetarea atacurilor se asociaza cu un proces continuu de demielinizare si remielinizare defectuoasa care, in final , conduc la instalarea unei dizabilitati permanente.

Cauza sclerozei multiple este necunoscuta.Studiile sugereaza existenta unui proces autoimun declansat de virusi , factori de mediu si predispozitie genetica. Boala apare la tineri intre 20 si 50 ani dar si la copii.Femeile sunt mai frecvent afectate (raport 2/3 fata de barbati)

Nu exista doar un singur test care sa fie concludent pentru diagnosticul SM. Diagnosticul sclerozei multiple se bazeaza pe :

  • Rezonanta magnetica nucleara(MRI)

  • Teste electrofiziologice(Visual evoked potentials (VEP)

  • Analiza lichidului cefalorahidian (detectia benzilor oligoclonale prin ELFO ,Indexul IgG, prezenta proteinei bazice a mielinei

  • Dozarea anticorpilor anti-MOG(proteina oligodendrocitica a mielinei) si anticorpilor anti-proteina bazica a mielinei ( MBP)

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Anticorpi anti-proteina bazica a mielinei

Interpretare valori mari:

Nivelul anticorpilor anti MBP este frecvent crescut la pacientii cu boli demielinizante cum este scleroza multipla (SM)

Studiile au aratat ca  nivelurile crescute de anticorpi anti-MBP se coreleza cu faza activa a sclerozei multiple . Anticorpii dispar in perioadele inactive , stabilizate, de boala.

Interferente analitice la analiza Anticorpi anti-proteina bazica a mielinei

Anticorpii anti MBP pot fi prezenti la pacienti cu traumatisme craniene , tumori, accidente vasculare cerebrale ,encefalite virale

Recomandari pentru analiza Anticorpi anti-proteina bazica a mielinei

Anticorpii anti-proteina bazica a mielinei (anti- MBP ) sunt recomandati pentru :

  • diagnosticul unui episod acut de demielinizare la pacientii cu scleroza multipla; studiile au aratat ca  nivelurile de anticorpi anti-MBP sunt crescute la pacientii cu scleroza multipla activa clinic si ca exista o corelatie intre statusul clinic si nivelul anticorpilor.

  • predictia frecventei recaderilor, in functie de titrul de anticorpi anti MBP

  • stabilirea riscului de evolutie spre scleroza multipla la pacientii cu sindrom clinic izolat (sindrom acut de demielinizare, instalat de min 24 ore,care poate evolua in 30-70% din cazuri spre scleroza multipla

Executant

Synlab

Proba lucru / Pregatire transport

v.galben centrifugat sau ser / pinguin

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.