Banner Anticorpi anti-proteinaza 3 (c-ANCA)

Anticorpi anti-proteinaza 3 (c-ANCA)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii anti-proteinază 3 sunt anticorpii pe care organismul îi produce în momentul în care se declanșează o boală autoimună. În mod normal, prezența anticorpilor este un factor pozitiv, arată că organismul luptă cu o afecțiune, cu un patogen. Însă, anticorpii anti-proteinază 3 sunt anticorpi care „atacă” nejustificat chiar globulele albe din sânge.

Antigenul proteinază 3 se găsește în neutrofile, sub forma unui triplet proteic.

Determinarea de anticorpi anti-proteinază 3 este un test de laborator special conceput pentru a detecta, diagnostica și monitoriza anumite forme de vasculită sistemică (o afecțiune autoimună care duce la inflamarea vaselor de sânge). Un exemplu de vasculită autoimună în care apar anticorpii anti-proteinază 3 este granulomatoza Wegener, un tip de vasculită autoimună care afectează, în special, plămânii și rinichii. Determinarea anticorpilor proteinază 3 este folosită și pentru monitorizarea acestei afecțiuni, nu doar pentru diagnosticare, pentru că s-a constatat că nivelul acestor anticorpi scade în perioadele de remisiune a bolii.

Probă Anticorpi anti-proteinaza 3 (c-ANCA) Medlife

Când este recomandată analiza

Determinarea de anticorpi proteinază 3 are scop de diagnosticare și de monitorizare a granulomatozei Wegener. Această afecțiune este caracterizată de vasculita necrotizantă a arterelor mici și venelor, împreună cu formarea de granuloame.

Pacienții cu boli autoimune vasculare au, frecvent, următoarele simptome:

 • Dureri musculare;
 • Pierdere inexplicabilă în greutate;
 • Afectare renală (apariția proteinelor în urină)
 • Disfuncționalități la nivelul plămânilor (dificultăți în respirație)
 • Înroșirea pielii;
 • Mâncărimi la nivelul pielii.

Determinarea de anticorpi anti-proteinază 3 este utilă atât în monitorizarea bolii, cât și a răspunsului organismului la schema de tratament aplicată în cazul pacienților cu granulomatoza Wegener.

Procedura recoltare

Determinarea de anticorpi anti-proteinază 3 nu necesită pregătiri speciale. Analiza este realizată dintr-o probă de sânge venos. Proba biologică se recoltează atât a jeun (pe nemâncate), cât și post prandial (după masă).

Interpretare rezultate

Prezența anticorpilor anti-proteinază 3 este asociată cu granulomatoza Wegener. Specificitatea acestui test de laborator în cazul acestei afecțiuni este de 98%.

Detecția anticorpilor este făcută în laborator prin metoda imunoenzimatică cu detecţie prin fluorescenţă.

Valoarile de referință* pentru anticorpii anti proteinaza 3 sunt:

 • Rezultat negativ < 5 U/ml
 • Rezultat pozitiv > 5 U/ml

* Valorile de referință sunt date de aparatura, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Întotdeauna, interpretarea rezultatului determinării de anticorpi anti-proteinază 3 este făcută de medic în context clinic. Medicul este cel care poate stabili un diagnostic în funcție de valoarea obținută la această determinare, în corelație cu simptomele pacientului, precum și cu rezultatul altor teste de laborator.

Interferențe și limite

În anumite cazuri, un rezultat pozitiv al determinării de anticorpi anti-proteinază 3 este urmat de o biopsie pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Un rezultat negativ al determinării de anticorpi anti-proteinază 3 nu înseamnă, automat, excluderea unei afecțiuni. Aproximativ 20% dintre pacienții cu granulomatoza Wegener prezintă un rezultat negativ la această testare de laborator. Anticorpii anti-proteinază 3 mai pot apărea în poliangeita microscopică şi în sindromul Churg-Strauss, însă cu o prevalenţă redusă (30-45% și respectiv 10%).

În cele mai multe situații, împreună cu determinarea anticorpilor anti-proteinaza 3 se realizează și alte teste de laborator cum ar fi: rata de sedimentare a eritrocitelor, proteina C reactivă, creatinina și p-ANCA.

Afecțiune Procentaj pacienți la care sunt determinați anticorpii anti-proteinază 3 Granulolomatoza Wegener 90% boală activă 60-70% boala inactivă Poliangeita microscopică 30% Sindrom Churg Strauss Rar

Valori scăzute

O valoare scăzută a anticorpilor anti-proteinază 3 poate fi un indiciu de remisiune a bolii la pacienții cu granulomatoza Wegener, un semn că schema terapeutică funcționează.

Un rezultat negativ nu exclude prezența bolii sau a altei forme de vasculite sistemice. De aceea, rezultatul trebuie întotdeauna interpretat în context clinic de medicul specialist.

Valori crescute

Un rezultat pozitiv al determinării de anticorpi anti-proteinază 3 indică prezența vasculitei sistemice.

De asemenea, un rezultat pozitiv al determinării, dacă este făcută în scop de monitorizare al pacienților cu granulomatoza Wegener, arată că pacientul nu răspunde pozitiv la schema de tratament și că boala avansează.

Bibliografie

 1. Hirai, Kazuya, et al. “Two Cases of Proteinase 3-Anti-Neutrophil Cytoplasmic Antibody (PR3-ANCA)-Related Nephritis in Infectious Endocarditis.” Internal Medicine, vol. 55, no. 23, 2016, pp. 3485–3489, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.2169/internalmedicine.55.7331
 2. Leff, Robert D., et al. “Acute Aortic Insufficiency Associated with Wegener Granulomatosis.” Mayo Clinic Proceedings, vol. 74, no. 9, Sept. 1999, pp. 897–899, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4065/74.9.897
 3. Ramakrishnan, S., et al. “Wegener’s Granulomatosis Mimicking Prosthetic Valve Endocarditis.” Cardiology, vol. 102, no. 1, 2004, pp. 35–36, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1159/000077001

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu