Informații generale
Anticorpii anti-proteinază 3 sunt anticorpii pe care organismul îi produce în momentul în care se declanșează o boală autoimună. În mod normal, prezența anticorpilor este un factor pozitiv, arată că organismul luptă cu o afecțiune, cu un patogen. Însă, anticorpii anti-proteinază 3 sunt anticorpi care „atacă” nejustificat chiar globulele albe din sânge.
Antigenul proteinază 3 se găsește în neutrofile, sub forma unui triplet proteic.
Determinarea de anticorpi anti-proteinază 3 este un test de laborator special conceput pentru a detecta, diagnostica și monitoriza anumite forme de vasculită sistemică (o afecțiune autoimună care duce la inflamarea vaselor de sânge). Un exemplu de vasculită autoimună în care apar anticorpii anti-proteinază 3 este granulomatoza Wegener, un tip de vasculită autoimună care afectează, în special, plămânii și rinichii. Determinarea anticorpilor proteinază 3 este folosită și pentru monitorizarea acestei afecțiuni, nu doar pentru diagnosticare, pentru că s-a constatat că nivelul acestor anticorpi scade în perioadele de remisiune a bolii.
Când este recomandată analiza
Determinarea de anticorpi proteinază 3 are scop de diagnosticare și de monitorizare a granulomatozei Wegener. Această afecțiune este caracterizată de vasculita necrotizantă a arterelor mici și venelor, împreună cu formarea de granuloame.
Pacienții cu boli autoimune vasculare au, frecvent, următoarele simptome:
- Dureri musculare;
- Pierdere inexplicabilă în greutate;
- Afectare renală (apariția proteinelor în urină)
- Disfuncționalități la nivelul plămânilor (dificultăți în respirație)
- Înroșirea pielii;
- Mâncărimi la nivelul pielii.
Determinarea de anticorpi anti-proteinază 3 este utilă atât în monitorizarea bolii, cât și a răspunsului organismului la schema de tratament aplicată în cazul pacienților cu granulomatoza Wegener.
Procedura recoltare
Determinarea de anticorpi anti-proteinază 3 nu necesită pregătiri speciale. Analiza este realizată dintr-o probă de sânge venos. Proba biologică se recoltează atât a jeun (pe nemâncate), cât și post prandial (după masă).
Interpretare rezultate
Prezența anticorpilor anti-proteinază 3 este asociată cu granulomatoza Wegener. Specificitatea acestui test de laborator în cazul acestei afecțiuni este de 98%.
Detecția anticorpilor este făcută în laborator prin metoda imunoenzimatică cu detecţie prin fluorescenţă.
Valoarile de referință* pentru anticorpii anti proteinaza 3 sunt:
- Rezultat negativ < 5 U/ml
- Rezultat pozitiv > 5 U/ml
* Valorile de referință sunt date de aparatura, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Întotdeauna, interpretarea rezultatului determinării de anticorpi anti-proteinază 3 este făcută de medic în context clinic. Medicul este cel care poate stabili un diagnostic în funcție de valoarea obținută la această determinare, în corelație cu simptomele pacientului, precum și cu rezultatul altor teste de laborator.
Bibliografie
- Hirai, Kazuya, et al. “Two Cases of Proteinase 3-Anti-Neutrophil Cytoplasmic Antibody (PR3-ANCA)-Related Nephritis in Infectious Endocarditis.” Internal Medicine, vol. 55, no. 23, 2016, pp. 3485–3489, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.2169/internalmedicine.55.7331
- Leff, Robert D., et al. “Acute Aortic Insufficiency Associated with Wegener Granulomatosis.” Mayo Clinic Proceedings, vol. 74, no. 9, Sept. 1999, pp. 897–899, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4065/74.9.897
- Ramakrishnan, S., et al. “Wegener’s Granulomatosis Mimicking Prosthetic Valve Endocarditis.” Cardiology, vol. 102, no. 1, 2004, pp. 35–36, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1159/000077001
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.