cell

Calculator analize

Anticorpi anti-Glicoproteina oligodendrocitara a mielinei

Glicoproteina oligodendrocitara a mielinei(MOG) este antigenul major specific al SNC fata de care se dezvolta autoanticorpi in procesul de demineralizare primara a sclerozei multiple.

I a fost stabilit rolul MOG in scleroza multipla,, functia sa precisa in SNC ramane obscura.

MOG este o proteina membrana integrala de tip I care poseda un domeniu variabil Ig de tip extracelular (Ig-V)

Scleroza multipla este o boala cronica a sistemului nervos central(SNC) determinata de inflamatia , distructia tecii de mielina si neurodegenerescenta .Procesul de demielinizare afecteaza transmisia impulsului nervos si controlul musculaturii cu aparitia unei varietati de simptome senzoriale , motorii si psihologice. Boala este progresiva cu perioade de stabilizare , in care procesul de demielinizare dispare si apar fenomene reparatorii, de remielinizare dar , repetarea atacurilor se asociaza cu un proces continuu de demielinizare si remielinizare defectuoasa care, in final , conduc la instalarea unei dizabilitati permanente.

Cauza sclerozei multiple este necunoscuta.Studiile sugereaza existenta unui proces autoimun declansat de virusi , factori de mediu si predispozitie genetica. Boala apare la tineri intre 20 si 50 ani dar si la copii.Femeile sunt mai frecvent afectate (ratport 2/3 fata de barbati)

Anticorpii anti- MOG pot apare , cu o frecventa scazuta ,in scleroza multipla(MS) si in Neuromielita optica (NMO).NMO este cunoscuta si ca sindromul Devic si este considerat ca fiind un subtip al sclerozei multiple.

Rolul acestor anticorpi in determinismul patogenic si clinic al sclerozei multiple precum si valoarea predictiva sunt controversate . Ac anti-MOG au fost identificati deasemenea in urmatoarele patologii :

—Sindromul de demielinizare dobandit la copii(acquired demyelinating syndrome (ADS)care include encefalomielite acute , nevrite optice,mielite transversale

Nevrite optice idiopatice

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Anticorpi anti-Glicoproteina oligodendrocitara a mielinei

Interpretare valori mari:

Prezenta ac anti-MOG certifica mecanismul autoimun de demielinizare in neuromielita optica si scleroza multipla.

Lipsa ac anti-MOG nu infirma diagnosticul acestor afectiuni

Sunt utili in combinatie cu ac anti MBP(proteina bazica a mielinei) pentru diagnosticul SM si pentru monitorizarea eficientei tratamentului (rol controversat)

Interferente analitice la analiza Anticorpi anti-Glicoproteina oligodendrocitara a mielinei

Ac anti-MOG nu sunt specifici unei afectiuni anume si au fost identificati si la persoane sanatoase.

Recomandari pentru analiza Anticorpi anti-Glicoproteina oligodendrocitara a mielinei

Determinarea anticorpilor anti- MOG este utila in diagnosticul si monitorizarea tratamentului in neuromielita optica

Executant

Synlab

Proba lucru / Pregatire transport

v.galben centrifugat sau ser / pinguin

Bibliografie

1. Myelin oligodendrocyte glycoprotein antibodies are associated with a non-MS course in children Yael Hacohen, MRCPCH, Michael Absoud, MRCPCH, PhD, Kumaran Deiva, MD, PhD, Cheryl Hemingway, MRCP, PhD, Petra Nytrova, MD, Mark Woodhall, PhD, Jacqueline Palace, MRCP, MD, Evangeline Wassmer, FRCPCH, Marc Tardieu, MD, PhD, Angela Vincent, FRS, FMedSci,* Ming Lim, MRCP, PhD,* and Patrick Waters, PhD*, On behalf of United Kingdom Childhood Inflammatory Demyelination (UK-CID) and French Kidbiosep Study Groups Neurol Neuroimmunol Neuroinflamm. 2015 Apr;

2. .Similar low frequency of anti-MOG IgG and IgM in MS patients and healthy subjects V. Lampasona, BSc, D. Franciotta, MD,R. Furlan, MD S. Zanaboni, BSc, R. Fazio, MD,E. Bonifacio, PhD,G. Comi, MD and G. Martino, MD http://www.neurology.org/content/62/11/2092.short

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.