Banner Anticorpi anti-MOG (Glicoproteina oligodendrocitară a mielinei)

Anticorpi anti-MOG (Glicoproteina oligodendrocitară a mielinei)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testarea titrului de anticorpi anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei identifică caracteristicile atipice, prognosticul în scleroza multiplă. Studiile clasifică cazurile de scleroză multiplă în funcție de caracteristicile clinice și de răspunsul la terapiile de modificare a bolii.

Scleroza multiplă este o boală în care sistemul imunitar atacă învelișul protector (mielina) care acoperă fibrele nervoase, provocând astfel probleme de comunicare între creier și restul corpului. În cele din urmă, boala poate provoca leziuni permanente sau deteriorarea nervilor. Semnele și simptomele sclerozei multiple variază foarte mult și depind de cantitatea leziunii nervoase și de nervii afectați.

Glicoproteina oligodendrocitară a mielinei (MOG), un membru al superfamiliei imunoglobulinelor (Ig), este o proteină aflată pe suprafața tecilor de mielină și a membranelor oligodendrocitelor de la nivelul sistemului nervos central.
Acest lucru face ca glicoproteina oligodendrocitară a mielinei să fie o țintă potențială a răspunsurilor imune celulare și umorale în bolile inflamatorii demielinizante. Datorită exprimării sale tardive de dezvoltare postnatală, glicoproteina oligodendrocitară a mielinei este un marker important pentru maturarea oligodendrocitelor.

Anticorpii anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei pot apărea, cu o frecvență scăzută, în scleroza multiplă și în neuromielita optică (sau sindromul Devic).

Neuromielita optică poate provoca orbire la unul sau ambii ochi, slăbiciune sau paralizie la nivelul picioarelor sau brațelor, spasme dureroase, pierderea simțurilor, vărsături și sughiț incontrolabil și disfuncție a vezicii urinare sau a intestinului din cauza leziunilor măduvei spinării. În cazul copiilor afectați de această boală, aceștia pot prezenta confuzie, convulsii sau comă.

Anticorpii anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei au fost identificați și în următoarele patologii:

  • sindromul de demielinizare dobândit la copii, care include encefalomielite acute, nevrite optice, mielite transversale;
  • nevrite optice idiopatice.
Probă Anticorpi Anti-MOG (Glicoproteina oligodendrocitară a mielinei) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor Anti-MOG (Glicoproteina oligodendrocitară a mielinei)

Determinarea anticorpilor anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei este utilă în diagnosticul și monitorizarea tratamentului sclerozei multiple.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei se realizează dintr-o probă de sânge venos. Nu există alte recomandări speciale de pregătire a pacientului.

Detectarea anticorpilor împotriva glicoproteinei oligodendrocitară a mielinei s-a dovedit a fi mai sensibilă în ser în comparație cu lichidul cefalorahidian. La pacienții cu niveluri ridicate de anticorpi anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei în sânge, aceștia pot fi uneori detectați și în lichidul cefalorahidian, ceea ce sugerează trecerea anticorpilor din sânge prin bariera hemato-encefalică.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru anticorpii anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei sunt:

  • Femei: < 1/10 (titru)
  • Bărbați: < 1/10 (titru)

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serul intens hemolizat, lipemic, puternic contaminat bacterian sau expus la temperaturi ridicate se respinge deoarece interferează cu rezultatul obținut.

Anticorpii anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei au fost identificați și la persoane sănătoase.

Rezultat negativ

Lipsa anticorpilor anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei nu infirmă diagnosticul de boală.

Rezultat pozitiv

Prezența anticorpilor anti-glicoproteină oligodendrocitară a mielinei certifică existența mecanismului autoimun de demielinizare în scleroza multiplă. Se utilizează în combinație cu anticorpii anti-MBP (proteina bazică a mielinei) pentru diagnosticul sclerozei multiple și pentru monitorizarea eficienței tratamentului.

Bibliografie

  1. “MOG.” Prospecbio, 2016, www.prospecbio.com
  2. Lampasona, V., et al. “Similar Low Frequency of Anti-MOG IgG and IgM in MS Patients and Healthy Subjects.” Neurology, vol. 62, no. 11, 7 June 2004, pp. 2092–2094, https://n.neurology.org, 10.1212/01.wnl.0000127615.15768.ae
  3. Peschl, Patrick, et al. “Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein: Deciphering a Target in Inflammatory Demyelinating Diseases.” Frontiers in Immunology, vol. 8, 8 May 2017,https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3389/fimmu.2017.00529
  4. Neuromyelitis Optica (NMO. “Neuromyelitis Optica (NMO).” National Multiple Sclerosis Society, 2019, www.nationalmssociety.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu