Banner Anticorpi anti-Mycoplasma pneumoniae IgG, IgM, IgA

Anticorpi anti-Mycoplasma pneumoniae IgG, IgM, IgA

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti Mycoplasma pneumoniae IgG, IgM, IgA este recomandată în diagnosticul serologic al pneumoniei atipice dobândite și pentru monitorizarea tratamentului.

Speciile de Mycoplasma sunt cele mai mici organisme vii care pot supraviețui singure în natură. Deși există peste 120 de specii, doar specia Mycoplasmataceae, care cuprinde genurile Mycoplasma și Ureaplasma, prezintă interes medical.
Deși Mycoplasmele fac parte din microbiota mucoaselor orofaringiene, vaginale și uretrale, trei dintre aceste specii pot produce o gamă variată de afecțiuni: Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis și Ureaplasma urealyticum. Mycoplasma hominis și Ureaplasma urealyticum pot fi izolate din tractul uro-genital, iar Mycoplasma pneumoniae din tractul respirator.
Mycoplasma pneumoniae este agentul etiologic al pneumoniei atipice dobândite în comunitate. Aceasta se transmite prin picături respiratorii în timpul contactului apropiat, are o incubație care variază între două și trei săptămâni și apare, de obicei, în lunile de iarnă.
Mycoplasma pneumoniae prezintă manifestări diferite în funcție de locul infecției dar, cel mai frecvent se corelează cu infecția tractului respirator. Prezentarea clinică poate varia de la o boală ușoară la una severă, adesea observată la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani. Simptomele sunt, adesea, treptate și nespecifice, pacienții putând prezenta febră, dureri de cap, dureri în gât și tuse. În cele mai multe cazuri, pacienții au o convalescență lungă, cu tuse prelungită de până la 4 - 6 săptămâni.
Anticorpii de tip IgG sunt primii produși de organism ca răspuns la infecție. Nivelul lor crește pentru scurt timp, apoi se negativizează, rămânând detectabil în sânge doar câteva luni.
Producția de anticorpi IgG succedă producției de anticorpi IgM, stabilizându-se și rămânând în ser pentru tot restul vieții.

Probă Anticorpi anti-Mycoplasma pneumoniae IgG, IgM, IgA Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Mycoplasma pneumoniae IgG, IgM, IgA

Titrarea anticorpilor anti-Mycoplasma pneumoniae se recomandă pentru diagnosticarea pneumoniei atipice dobândite, dar și pentru monitorizarea tratamentului la persoanele diagnosticate.
Se recomandă determinarea combinată a anticorpilor IgG, IgM și IgA deoarece facilitează diagnosticul serologic al infecției.
Anticorpii anti Mycoplasma pneumoniae de tip IgA sunt importanți pentru diagnosticarea reinfecției, deoarece anticorpii de tip IgM sunt, adesea, negativi în această situație.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti Mycoplasma pneumoniae se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial.
Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Metoda prin care laboratorul MedLife determină titrul de anticorpi anti-Mycoplasma pneumoniae este EIA (Enzyme Immunoassay). Intervalul de referință* nu variază în funcție de vârsta și sexul pacientului:

  • Mycoplasma pneumoniae IgG: < 9.0 Index;
  • Mycoplasma pneumoniae IgM: < 0.8 S/CO;
  • Mycoplasma pneumoniae IgA:
    • Negativ: <10 U/ml;
    • Echivoc: 10.0 – 14.0 U/ml;
    • Negativ: >14 U/ml.

Rezultatele sunt prezentate pacientului sub forma pozitiv/ negativ/ echivoc, urmate de titrul obținut.
Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv doar pentru anticorpii anti Mycoplasma pneumoniae de tip IgG reprezintă seroprevalență, adică existența unei infecții în antecedente.
Un rezultat pozitiv pentru toate cele trei tipuri de anticorpi se poate interpreta ca prezența unei infecții curente, iar un rezultat pozitiv pentru anticorpi anti Mycoplasma pneumoniae IgA și IgG pot semnifica prezența unei infecții recurente.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ pentru toate cele trei tipuri de anticorpi reprezintă un status serologic negativ.
În cazul suspiciunii clinice de infecție cu Mycoplasma pneumoniae, se recomandă retestarea anticorpilor după 14 zile.

Bibliografie

  1. Abdulhadi, Basma, and John Kiel. “Mycoplasma Pneumonia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 16 Jan. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Kashyap, Surender, and Malay Sarkar. Mycoplasma Pneumonia: Clinical Features and Management. Vol. 27, no. 2, 1 Jan. 2010, pp. 75–75, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.4103/0970-2113.63611
  3. Lanao, Andrea E, et al. “Mycoplasma Infections.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu