Banner Anticorpi anti-trombocitari legați IgG, IgM

Anticorpi anti-trombocitari legați IgG, IgM

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii anti-trombocitari liberi se testează pentru determinarea prezenței de alloanticorpi, în timp ce anticorpii trombocitari legați sunt utili pentru detectarea autoanticorpilor din purpura trombocitopenică autoimună.

Anticorpii anti-trombocitari sunt imunoglobuline ce pot fi formate de organism sau pot fi asimilate în urma unei transfuzii ori după administrarea unor medicamente. Aceștia pot fi autoimuni (îndreptați împotriva antigenelor trombocitare proprii) sau alloimuni (îndreptați împotriva antigenelor trombocitare exogene întâlnite la femeile gravide sau în cazul persoanelor care primesc transfuzii).

Trombocitele sau plachetele sanguine, sunt elemente care au rol crucial în procesul de coagulare a sângelui. Fluctuațiile de valori trebuie testate, deoarece unul dintre cele mai mari riscuri este cel de dezvoltare a trombocitopeniei, care stă la baza bolilor hemoragice.

Probă Anticorpi anti-trombocitari legați IgG, IgM Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-trombocitari

Determinarea de anticorpi anti-trombocitari legați se recomandă în cazul pacienților care prezintă manifestări specifice trombocitopeniei, cum ar fi purpura trombocitopenică autoimună, atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

Determinarea de anticorpi anti-trombocitari liberi și legați poate reliefa afecțiuni relaționate de trombocitopenie precum:

  • purpura trombocitopenică autoimună - organismul produce anticorpi IgG și IgM orientați spre distrugerea trombocitelor proprii;
  • trombocitopenia alloimună neonatală - apariția trombocitopeniei la nou născuți, ca urmare a trecerii prin placentă a anticorpilor IgG materni;
  • trombocitopenia nou născutului - ca urmare a apariției trombocitopeniei atât la făt, cât și la mamă;
  • purpura post-transfuzională - apare ulterior transfuziilor, însă situațiile medicale de acest tip sunt destul de rare;
  • trombocitopenia refractară în cazul transfuziei de trombocite este caracterizată de scăderea numărului de trombocite ca urmare a transfuziilor și prin observarea unor reacții precum stări febrile ca răspuns la producția de anticorpi anti-trombocitari.

Un alt aspect medical în care trombocitele devin importante este afectarea hematologică în cadrul lupusului eritematos sistemic, una dintre cele mai cunoscute boli autoimune, atunci când se constată scăderea numărului de trombocite (care implică apariția trombocitopeniei) și a globulelor albe.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face a jeun, din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Nu există alte recomandări speciale de pregătire a pacientului.

Interpretare rezultate

Valoarea de referință pentru determinarea de anticorpi anti-trombocitari atât liberi, cât și legați este exprimată sub forma – Negativ.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul probelor contaminate bacterian, prin nerespectarea procedurii de recoltare și transport.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv poate reprezenta o confirmare a diagnosticului de purpură trombocitopenică imună.

Rezultat negativ

Atunci când rezultatele sunt negative, înseamnă că nu există o confirmare a diagnosticului de purpură trombocitopenică imună. În același timp, un rezultat negativ nu poate exclude în totalitate prezența acestei afecțiuni.

Bibliografie

  1. Gauer, Robert L, and Michael M Braun. “Thrombocytopenia.” American Family Physician, vol. 85, no. 6, 15 Mar. 2012, pp. 612–622, www.aafp.org
  2. Diez-Ewald M;Torres-Guerra E;Vizcaíno G;Arteaga-Vizcaíno M. “Platelet Function in Patients with Lupus Anticoagulant and Thrombosis.” Investigacion Clinica, vol. 36, no. 1, 2016, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu