Informații generale
Anticorpii anti-trombocitari liberi se testează pentru determinarea prezenței de alloanticorpi, în timp ce anticorpii trombocitari legați sunt utili pentru detectarea autoanticorpilor din purpura trombocitopenică autoimună.
Anticorpii anti-trombocitari sunt imunoglobuline ce pot fi formate de organism sau pot fi asimilate în urma unei transfuzii ori după administrarea unor medicamente. Aceștia pot fi autoimuni (îndreptați împotriva antigenelor trombocitare proprii) sau alloimuni (îndreptați împotriva antigenelor trombocitare exogene întâlnite la femeile gravide sau în cazul persoanelor care primesc transfuzii).
Trombocitele sau plachetele sanguine, sunt elemente care au rol crucial în procesul de coagulare a sângelui. Fluctuațiile de valori trebuie testate, deoarece unul dintre cele mai mari riscuri este cel de dezvoltare a trombocitopeniei, care stă la baza bolilor hemoragice.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-trombocitari
Determinarea de anticorpi anti-trombocitari legați se recomandă în cazul pacienților care prezintă manifestări specifice trombocitopeniei, cum ar fi purpura trombocitopenică autoimună, atât în cazul copiilor, cât și al adulților.
Determinarea de anticorpi anti-trombocitari liberi și legați poate reliefa afecțiuni relaționate de trombocitopenie precum:
- purpura trombocitopenică autoimună - organismul produce anticorpi IgG și IgM orientați spre distrugerea trombocitelor proprii;
- trombocitopenia alloimună neonatală - apariția trombocitopeniei la nou născuți, ca urmare a trecerii prin placentă a anticorpilor IgG materni;
- trombocitopenia nou născutului - ca urmare a apariției trombocitopeniei atât la făt, cât și la mamă;
- purpura post-transfuzională - apare ulterior transfuziilor, însă situațiile medicale de acest tip sunt destul de rare;
- trombocitopenia refractară în cazul transfuziei de trombocite este caracterizată de scăderea numărului de trombocite ca urmare a transfuziilor și prin observarea unor reacții precum stări febrile ca răspuns la producția de anticorpi anti-trombocitari.
Un alt aspect medical în care trombocitele devin importante este afectarea hematologică în cadrul lupusului eritematos sistemic, una dintre cele mai cunoscute boli autoimune, atunci când se constată scăderea numărului de trombocite (care implică apariția trombocitopeniei) și a globulelor albe.
Procedura recoltare
Recoltarea analizelor se face a jeun, din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Nu există alte recomandări speciale de pregătire a pacientului.
Interpretare rezultate
Valoarea de referință pentru determinarea de anticorpi anti-trombocitari atât liberi, cât și legați este exprimată sub forma – Negativ.
Bibliografie
- Gauer, Robert L, and Michael M Braun. “Thrombocytopenia.” American Family Physician, vol. 85, no. 6, 15 Mar. 2012, pp. 612–622, www.aafp.org
- Diez-Ewald M;Torres-Guerra E;Vizcaíno G;Arteaga-Vizcaíno M. “Platelet Function in Patients with Lupus Anticoagulant and Thrombosis.” Investigacion Clinica, vol. 36, no. 1, 2016, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
