cell

Calculator analize

Ac anti-U1 RNP

RNP este  o ribonucleoproteina ce contine 3 proteine autoantigene(denumite peptidele A,C si 70kD). Anticorpii anti RNP (Ac anti-U1 RNP ) reactioneaza predominant cu epitopul A si cu epitopul 70kD din U1-RNP. Anticorpii anti RNP apar la aprox 50% din pacientii cu lupus eritematos (impreuna cu anticorpii anti Sm) precum si la pacienti cu boala mixta de tesut conjunctiv (MCTD sau sindrom Sharp) . MCTD asociaza diferite manifestari clinice din SLE , din Sclerodermie si din Polimiozita (overlap sindrom) precum si un nivel crescut de anticorpi anti U1RNP .

Interactiunea dintre receptorii limfocitelor T si peptidele prezente in moleculele de HLA(human leukocyte antigen) este un eveniment critic in generarea autoimunitatii. Producerea de anticorpi anti U1RNPanti 70kD este asociata cu CD4/Th1. HLA-B*08 si DRB1*04:01 au fost identificate ca alele de risc pentru MCTD in timp ce DRB1*04:04, DRB1*13:01 si DRB1*13:02 sunt considerate alele protective . Secventierea ADN-ului pentru genele HLA-DB au relevat ca pacientii DR2- si DR 4- pozitivi au un set comun de aminoacizi in lanturile beta ,pozitiile 26, 28, 30, 31, 32, 70, si 73 ;acesti aminoacizi formeaza un “buzunar” pentru legarea antigenului. Mai mult, gena varianta a interleukinei -10(IL-10) are un rol functional important in dezvoltarea MCTD.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Ac anti-U1 RNP

Interpretare valori mari:

—Un rezultat pozitiv pentru anticorpii anti U1RNP este foarte sugestiv pentu o boala a tesutului conjunctiv.

—Anticorpii anti U1RNP sunt considerati un marker pentru MCTD daca sunt prezenti doar ei (ac anti dsADN absenti , ac anti Sm absenti)

Anticorpii anti- U1RNP asociati cu ac anti-Sm sugereaza diagnosticul de SLE.

Interferente analitice la analiza Ac anti-U1 RNP

Testarea ac anti RNP nu este utila la pacientii cu test ANA negativ.

Desi sensibilitatea anticorpilor anti-U1RNP pentru boala mixta de tesut conjunctiv este de 100%, specificitatea clinica este redusa , mai ales in cazul titrurilor mici.


 

Recomandari pentru analiza Ac anti-U1 RNP

Suspiciune de:

• MCTD (boala mixta de tesut conjunctiv)

• Lupus eritematos sistemic (SLE)

• sclerodermie

• poliartrita reumatoida

• polimiozita

Executant

Synlab

Proba lucru / Pregatire transport

ser sau vacutainer galben centrifugat/pinguin

Bibliografie

1.Mayo Clinic,Mayo Medical Laboratories : “RNP Antibodyes,IgG”

2. Pasteur Cerba Laboratoires “Guide des analyses specialisees”p76

3. http://www.uptodate.com/contents/anti-u1-rnp-antibodies-in-mixed-connec…

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.