cell

Calculator analize

Anticorpi anti -trombocitari liberi

Testul detecteaza prezenta in ser a aloanticorpilor antitrombocitari liberi : anti-receptor de fibrinogen (GP IIb/IIIa), anti-receptor Willebrand (GP Ib/V/IX), anti-receptor de colagen (GP Ia/IIa)

Complexul glicoproteic IIb/IIIa joaca un rol central in procesul de aderare trombocitara prin legarea fibrinogenului,fibronectinei ,vitronectinei si factorului von Willebrand . Glicoproteina Ib/IX este receptorul principal implicat in adeziunea colagenului. Absenta congenitala de IIb/IIIa este asociata cu trombastenia Glanzmann iar absenta Ib/IX este asociata cu sindromul Bernard-Soulier.

Aloanticorpii antiplachetari apar in urmatoarele situatii:

—trombocitopenia refractara mediata imun dupa transfuzie de plachete

—trombocitopenia aloimuna neonatala

purpura posttransfuzionala asociata de obicei cu anticorpi antiplachetari.


 

Trombocitopenia refractara mediata imun dupa transfuzie de plachete se caracterizeaza prin absenta cresterii numarului de plachete dupa o transfuzie cu masa trombocitara. Mai mult de 70 % din pacientii cu transfuzii multiple de masa trombocitara devin refractari la terapia specifica.Aceasta situatie este mai frecventa la pacienti hematooncologici .Aloanticorpii antitrombocitari sunt frecvent anti HLA 1 insa pot fi si anti glicoproteine plachetare IIb/IIIa, Ib/IX, si Ia/IIa


 

Trombocitopenie neonatala aloimuna apare atunci cand trombocitele fetale au un antigen de la tata ,iar acest antigen lipseste la mama.Aceasta situatie poate fi considerata similara cu boala hemolitica a nou-nascutului , anticorpii materni traverseaza placenta si distrug plachetele fetale.Aceasta afectiune apare la 1 din 1200 nou-nascuti si apare frecvent de la prima sarcina !Nou-nascutul afectat poate avea o trombocitopenie severa cu risc crecut de hemoragie intracraniana.Testarea deceleaza in sangele mamei prezenta anticorpilor anti-glicoproteina IIb/IIIa, ( HPA-1a) , anti Ia/IIa sau , mai rar , anti HLA 1.


 

Purpura posttransfuzionala este o afectiune rara in care se instaleaza acut un episod sever de trombocitopenie imediat dupa administrarea unei transfuzii . Din motive inca incomplete elucidate ,atat trombocitele primite cat si propriile trombocite sunt distruse in momentul transfuziei.Majoritatea anticorpilor identificati sunt de tip anti-glicoproteina IIb/IIIa, ( HPA-1a)


 

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Anticorpi anti -trombocitari liberi

Interpretare valori mari:

Rezultatul acestei testari nu se utilizeaza ca unic instrument de diagnostic , el fiind un test screening. Un rezultat pozitiv sau negativ se va interpreta impreuna cu alte teste serologice , in context clinic.

Daca se suspecteaza o trombocitopenie refractara mediata imun dupa transfuzie de plachete sau o purpura posttransfuzionala si pacientul a primit recent o transfuzie cu sange , testarea se va face dupa 72 ore de la administrarea sangelui

Daca pacientul este nou nascut sub 31 zile si se suspecteaza o trombocitopenie aloimuna neonatala , testarea aloanticorpilor se va face la mama.

Interferente analitice la analiza Anticorpi anti -trombocitari liberi

—Testul nu este recomandat pentru diagnosticul trombocitopeniei imune sau autoimune .Pentru aceste situatii , testul recomandat este “Ac anti-trombocitari legati “

Rezultate eronate pot apare daca proba este contaminata bacterian sau daca tehnica de lucru a probei este inadecvata

Unele titruri mici de anticorpi sau anticorpi cu aviditate scazuta pot sa nu fie detectati(rezultat fals negativ)

Recomandari pentru analiza Anticorpi anti -trombocitari liberi

Detectia aloanticorpilor anti glicoproteine trombocitare IIb/IIIa, Ib/IX, si Ia/IIa ,IV si anti HLA clasa I este recomandata pentru evaluarea cazurilor de Trombocitopenie refractara mediata imun de transfuzia de plachete ,Purpura posttransfuzionala ,Trombocitopenia aloimuna neonatala.

Executant

Synlab

Proba lucru / Pregatire transport

vacutainer galben centrifugat sau ser +EDTA

Bibliografie

1. LabCorp(. Roback JD, Grossman BJ, Harris T, et al, eds. American Association of Blood Banks. Technical Manual. 17th ed. Bethesda, Md: AABB Press; 2011. )

2. Norton A, Allen DL, Murphy MF. Review: Platelet alloantigens and antibodies and their clinical significance. Immunohematology. 2004; 20(2):89-102. 15373657


 

3.Mayo Clinc /Mayo Medical Laboratories “Platelet Antibody Screen ,serum”

4.Mayo Clinc /Mayo Medical Laboratories “ Platelet Antibody Testing Algorithm”

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.