Banner Anticorpi anti-transglutaminază IgG

Anticorpi anti-transglutaminază IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti transglatuminază IgG poate fi recomandată de medicul specialist pentru monitorizarea și diagnosticarea bolii celiace. Testarea poate fi folositoare și în diagnosticarea rudelor asimptomatice, dar se poate recomanda și persoanelor diagnosticate cu alte afecțiuni autoimune.

Anticorpii anti transglutaminază IgG reprezintă markeri serologici utilizați în diagnosticarea și monitorizarea pacienților suspectați că suferă de boală celiacă. Pacienții care prezintă în familie persoane diagnosticate cu această afecțiune, prezintă și ei, la rândul lor, un risc crescut de a dezvolta boala. Probabilitatea de a face boala celiacă este legată de markerii specifici antigenului leucocitar uman (HLA). Se consideră că aproximativ 95% dintre persoanele cu boala celiacă prezintă heterodimerul DQ2 sau DQ8. HLA-DQ2 și HLA-DQ8 sunt considerați a fi factori de risc genetici pentru boala celiacă.

Boala celiacă este o afecțiune autoimună, caracterizată printr-un răspuns imun la gluten. Glutenul este o proteină ce se poate întâlni în cereale, cum ar fi grâu, orz sau secară, dar și în alimentele preparate din acestea. Boala celiacă produce inflamarea intestinului subțire și atrofia vilozităților intestinale.

Tratamentul pentru boala celiacă implică renunțarea la gluten. Majoritatea pacienților cu o dietă săracă în gluten prezintă concentrații ale anticorpilor anti transglutaminază IgG din ce în ce mai mici, dar și o îmbunătățire a simptomatologiei clinice.

Probă Anticorpi anti-transglutaminază IgG Medlife

Când este recomandată determinarea dozarea anticorpilor anti transglutaminază IgG

Determinarea testului ce măsoară anticorpii anti transglutaminază IgG poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:

  • diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu suspiciune de boală celiacă;
  • monitorizarea numărului de anticorpi la persoanele care au adoptat o dietă fără gluten;
  • ca test de screening pentru dermatita herpetiformă, la care se poate adăuga și dozarea anticorpilor endomiziali;
  • diagnosticarea rudelor ce nu prezintă simptomatologie specifică pentru boala celiacă.

Simptomatologia bolii celiace poate include:

  • dureri abdominale;
  • diaree sau constipație;
  • vărsături;
  • flatulență;
  • intoleranță la lactoză, cauzată de leziunile produse la nivelul intestinului;
  • stări de oboseală;
  • pierdere inexplicabilă în greutate;
  • malabsorbție;
  • anemie feriprivă;
  • dureri osoase și articulare;
  • stomatită aftoasă;
  • dermatită herpetiformă.

La copii, testarea pentru boala celiacă poate fi recomandată atunci când aceștia prezintă:

  • dezvoltare întârziată;
  • pierdere rapidă în greutate;
  • dureri ale tractului digestiv;
  • deteriorarea smalțului dentar.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti transglutaminază IgG nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile normale* ale anticorpilor anti transglutaminază IgG sunt:

  • Negativ: <10 U/ml
  • Pozitiv: >= 10 U/ml

 

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor analizei.

Diagnosticul de boală celiacă nu ar trebui să se bazeze doar pe determinarea anticorpilor anti transglutaminază IgG. Medicul specialist poate recomanda și dozarea anticorpilor IgA, realizarea unei biopsii sau testarea genetică pentru HLA.

Persoanele care au urmat o dietă fără gluten înainte de testare pot prezenta rezultate negative ale testului.


Rezultat pozitiv

Valori crescute ale anticorpilor anti transglutaminază IgG sunt specifici pentru boala celiacă. Rezultatele testului trebuie interpretate în context clinic de medicul specialist.


Rezultat negativ

Valorile scăzute ale anticorpilor anti transglutaminază IgG pot fi prezente la persoanele care nu suferă de boală celiacă, dar și la pacienții care au exclus total glutenul din dieta zilnică.

Bibliografie

  1. Husby, Steffen, et al. AGA Clinical Practice Update on Diagnosis and Monitoring of Celiac Disease—Changing Utility of Serology and Histologic Measures: Expert Review. Vol. 156, no. 4, 1 Mar. 2019, pp. 885–889, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1053/j.gastro.2018.12.010
  2. Ortiz, Gonzalo, et al. IgA Anti-Tissue Transglutaminase Antibodies and IgG Antibodies against Deamidated Gliadin Peptides as Predictors of Celiac Disease. Vol. 117, no. 1, 1 Feb. 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.5546/aap.2019.eng.52
  3. Dahlbom, Ingrid, et al. Immunoglobulin G (IgG) Anti-Tissue Transglutaminase Antibodies Used as Markers for IgA-Deficient Celiac Disease Patients. Vol. 12, no. 2, 1 Feb. 2005, pp. 254–258, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1128/cdli.12.2.254-258.2005
  4. Mete, Rafet, et al. The Diagnostic Utility of Flow Cytometry in Celiac Disease Presented Isolated Iron Deficiency Anemia. 12 May 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.5152/tjg.2020.191016
  5. “Celiac Disease Antibody Tests.” Testing.com, Testing.com, 28 Apr. 2021, www.testing.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu