Informații generale
Analiza anticorpilor anti-tirozinfosfatază IA2 se realizează în scopul determinării diabetului de tip 1 şi diferenţierea de diabetul de tip 2. Totodată, pe baza acestei analize medicul poate stabili tratamentul adecvat.
Anticorpii anti-tirozinfosfatază IA2 sunt frecvent întâlniți și la copii.
Pentru o mai bună diagnosticare se recomandă ca analiza anti-tirozinfosfatază IA2 să fie corelată şi cu determinarea anticorpilor antiGAD și antiinsulină.
Diabetul de tip 1 apare ca urmare a distrugerii celulelor beta ale pancreasului, ceea ce duce la un deficit de insulină. Simptomele nu apar decât atunci când au fost distruse până la 90% dintre celule. Înaintea manifestărilor clinice, diabetul zaharat de tip 1 se caracterizează prin prezența autoanticorpilor anti celule insulare pancreatice.
Studiile din ultimii ani au identificat câteva autoantigene împotriva cărora sunt îndreptați acești anticorpi, printre care: proteine celulare insulare (ICA), proteine tirozinfosfatază-like (IA2), decarboxilaza acidului glutamic (GAD), antigene ale celulelor beta pancreatice (IA-2A) și insulina (IAA).
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-tirozinfosfatază IA2
Analiza pentru anticorpi anti-tirozinfosfatază IA2 este recomandată, în principal, pentru a obține un diagnostic diferențiat între diabetul zaharat de tip 1 și 2.
De asemenea, medicul specialist poate solicita o astfel de testare și pentru rudele de gradul 1 al pacienților care suferă deja de diabet zaharat pentru că şi acestea au predispoziţie pentru a face boala.
O altă recomandare constă în evaluarea riscului de a dezvolta diabet gestațional în cazul femeilor însărcinate, pentru verificarea nevoii de insulină și suspiciunea de LADA (latent autoimmune diabetes in adults), o formă de boală autoimună la adulți.
Și pacienții cu lupus eritematos sistemic (LES) pot primi o recomandare de testare a anticorpilor IA2, întrucât diabetul zaharat poate însoți această afecțiune și reprezintă o comorbiditate pentru LES.
Procedura recoltare
Pentru analiza anticorpilor anti-tirozinfosfatază IA2 este necesară o probă de sânge venos din plica cotului. Se recoltează minimum 0.5 ml care se depozitează într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator.
Foarte important de precizat este că, pentru această analiză, pacientul nu trebuie să mănânce cu cel puțin 7 ore înainte de prelevarea probei, de aceea testarea se face dimineața pe nemâncate (à jeun).
Interpretare rezultate
Valorile de referință* pentru anticorpii anti-tirozinfosfatază IA2 sunt <10 IU/ml.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Belhiba, O, et al. “Research of Anti-GAD and Anti-IA2 Autoantibodies by ELISA Test in a Series of Moroccan Pediatric Patients with Diabetes Type 1.” African Health Sciences, vol. 20, no. 3, 7 Oct. 2020, pp. 1337–1343, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4314/ahs.v20i3.40
- “Islet Antigen 2 (IA-2) Antibody, Serum - Mayo Clinic Laboratories | Endocrinology Catalog.” Testcatalog.org, 2017, https://endocrinology.testcatalog.org
- Watson, Stephanie. “Everything You Need to Know about Diabetes.” Healthline, Healthline Media, 4 Oct. 2018, www.healthline.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.