cell

Calculator analize

Ac. anti-tirozin fosfataza IA2

Diabetul zaharat de tip1, denumit si insulino-dependent, este cauzat de distrugerea celulelor pancreatice de tip beta. Inaintea instalarii manifestarilor clinice, diabetul zaharat de tip1 se caracterizeaza prin prezenta autoanticorpilor anti celule insulare pancreatice.

In ultimii ani s-au identificat cateva autoantigene impotriva carora sunt indreptati acesti anticorpi anti celule insulare. Acestea includ: proteine celulare insulare (ICA),proteine tirozin fosfataza-like (IA2), decarboxilaza acidului glutamic (GAD), antigene ale celulelor beta pancreatice (IA-2A) si insulina (IAA).

Distructia celulelor pancreatice beta, producatoare de insulina, prin mecanism autoimun se crede ca este cauza primara a diabetului de tip1.

Prezenta acestor autoanticorpi arata activitate autoimuna precoce si determinarea lor este utila in predictia, diagnosticul si managementul pacientilor cu diabet.

Unul sau mai multi autoanticorpi au fost detectati in 96% din cazurile de diabet de tip1, la indivizi simptomatici sau inaintea instalarii manifestarilor clinice. Studii prospective ale rudelor pacientilor cu diabet de tip1 au aratat ca prezenta unuia sau a mai multor anticorpi anti celule insulare (inclusiv IA2) este un marker timpuriu al dezvoltarii diabetului de tip1.

Autoanticorpii anti-tirozin fosfataza IA2 se gasesc la 50-75% dintre diabeticii de tip1 la / sau inainte de instalarea bolii. Acesti autoanticorpi sunt mai frecvent intalniti la copii. Deoarece riscul de diabet creste cu prezenta fiecarui autoanticorp, valoarea predictiva pozitiva a anticorpilor IA2 este imbunatatita atunci cand se determina impreuna cu anticorpii antiGAD si antiinsulina.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Ac. anti-tirozin fosfataza IA2

Interpretare valori mari:

-Pezenta anticorpilor IA2 sustine diagnosticul de diabet de tip1si arata un risc crescut pentru dezvoltarea ulterioara a diabetului si necesitatea tratamentului cu insulina, imediat sau in viitor, pentru pacientii diabetici.

Interferente analitice la analiza Ac. anti-tirozin fosfataza IA2

-valorile negative nu exclud diagnosticul sau riscul dezvoltarii in viitor a diabetului de tip1; sunt necesare testari ulterioare folosind combinatia de autoanticorpi GAD si IAA sau markeri genetici HLA.

Recomandari pentru analiza Ac. anti-tirozin fosfataza IA2

  •  diagnosticul diferential al diabetului de tip1 fata de diabetul zaharat de tip2
  • evaluarea diabeticilor cu rezistenta la insulina
  • distinctia pacientilor cu LADA (latent autoimmune diabetes in adulthood) de cei cu diabet de tip2
  • evaluarea hipoglicemiei la subiectii nondiabetici

Executant

Synlab

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.