Banner Anticorpi anti-tirozinfosfatază IA2

Anticorpi anti-tirozinfosfatază IA2

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza anticorpilor anti-tirozinfosfatază IA2 se realizează în scopul determinării diabetului de tip 1 şi diferenţierea de diabetul de tip 2. Totodată, pe baza acestei analize medicul poate stabili tratamentul adecvat.

Anticorpii anti-tirozinfosfatază IA2 sunt frecvent întâlniți și la copii.

Pentru o mai bună diagnosticare se recomandă ca analiza anti-tirozinfosfatază IA2 să fie corelată şi cu determinarea anticorpilor antiGAD și antiinsulină.

Diabetul de tip 1 apare ca urmare a distrugerii celulelor beta ale pancreasului, ceea ce duce la un deficit de insulină. Simptomele nu apar decât atunci când au fost distruse până la 90% dintre celule. Înaintea manifestărilor clinice, diabetul zaharat de tip 1 se caracterizează prin prezența autoanticorpilor anti celule insulare pancreatice.

Studiile din ultimii ani au identificat câteva autoantigene împotriva cărora sunt îndreptați acești anticorpi, printre care: proteine celulare insulare (ICA), proteine tirozinfosfatază-like (IA2), decarboxilaza acidului glutamic (GAD), antigene ale celulelor beta pancreatice (IA-2A) și insulina (IAA).

Probă Anticorpi anti-tirozinfosfatază IA2 Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-tirozinfosfatază IA2

Analiza pentru anticorpi anti-tirozinfosfatază IA2 este recomandată, în principal, pentru a obține un diagnostic diferențiat între diabetul zaharat de tip 1 și 2.

De asemenea, medicul specialist poate solicita o astfel de testare și pentru rudele de gradul 1 al pacienților care suferă deja de diabet zaharat pentru că şi acestea au predispoziţie pentru a face boala.

O altă recomandare constă în evaluarea riscului de a dezvolta diabet gestațional în cazul femeilor însărcinate, pentru verificarea nevoii de insulină și suspiciunea de LADA (latent autoimmune diabetes in adults), o formă de boală autoimună la adulți.

Și pacienții cu lupus eritematos sistemic (LES) pot primi o recomandare de testare a anticorpilor IA2, întrucât diabetul zaharat poate însoți această afecțiune și reprezintă o comorbiditate pentru LES.

Procedura recoltare

Pentru analiza anticorpilor anti-tirozinfosfatază IA2 este necesară o probă de sânge venos din plica cotului. Se recoltează minimum 0.5 ml care se depozitează într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator.

Foarte important de precizat este că, pentru această analiză, pacientul nu trebuie să mănânce cu cel puțin 7 ore înainte de prelevarea probei, de aceea testarea se face dimineața pe nemâncate (à jeun).

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru anticorpii anti-tirozinfosfatază IA2 sunt <10 IU/ml.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Principala cauză de interferență o reprezintă specimenul hemolizat, adică pacientul fie are anemie care provoacă un proces de descompunere a globulelor roșii din sânge, fie suferă de o posibilă boală hepatică sau a prezentat o reacție la transfuzie.

Valori scăzute

De cealaltă parte, valorile scăzute ale anticorpilor anti-tirozinfosfatază nu exclud total riscul apariției, în viitor, a diabetului de tip 1. De aceea, sunt recomandate retestări, folosind și alte combinații de autoanticorpi sau markeri genetici.

Valori crescute

Valori crescute ale anticorpilor IA2 în sânge confirmă diagnosticul de diabet de tip 1, dar arată și un risc ridicat ca pacientul să aibă nevoie, în viitorul apropiat, de tratament cu insulină.

Bibliografie

  1. Belhiba, O, et al. “Research of Anti-GAD and Anti-IA2 Autoantibodies by ELISA Test in a Series of Moroccan Pediatric Patients with Diabetes Type 1.” African Health Sciences, vol. 20, no. 3, 7 Oct. 2020, pp. 1337–1343, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4314/ahs.v20i3.40
  2. “Islet Antigen 2 (IA-2) Antibody, Serum - Mayo Clinic Laboratories | Endocrinology Catalog.” Testcatalog.org, 2017, https://endocrinology.testcatalog.org
  3. Watson, Stephanie. “Everything You Need to Know about Diabetes.” Healthline, Healthline Media, 4 Oct. 2018, www.healthline.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu