Banner Anticorpi anti-transglutaminază IgA (Test Celikey)

Anticorpi anti-transglutaminază IgA (Test Celikey)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii Anti-transglutaminază IgA reprezintă cel mai sensibil şi specific test pentru boala celiacă. Analiza este adesea însoţită de alte teste de sânge, cum ar fi cele pentru anticorpi Anti-gliadina şi Anti-endomisium. Testarea anticorpi anti-transglutaminază de tip IgG este o alternativă la pacienţii cu deficit de IgA.

Transglutaminaza tisulară (tTG) este o enzimă prezentă în mod normal în intestin şi în alte organe şi face parte din clasa enzimelor calciu-dependente. Ea are rol în susţinerea matricei celulare şi în repararea tisulară.

În cazul bolii celiace, mucoasa intestinului subţire este afectată şi nivelul de transglutaminază este crescut; în consecinţă, organismul produce anticorpi anti-transglutaminază în cantitate crescută, fiind markeri serologici pentru boala celiacă şi dermatita herpetiformă.

Boala celiacă (enteropatia sensibilă la gluten, sprue celiaca) este o boală autoimună ce apare la pacienții predispuşi genetic, caracterizată prin malabsorbţia rezultată din cauza inflamaţiei mucoasei intestinului subţire, mucoasă lezată după ingestia de gluten. Glutenul este o proteină ce se găseşte în grâu, orz, secară şi ovăz. Consumul de alimente care conţin gluten de către pacienţii celiaci declanşează producerea de anticorpi ce atacă enzima transglutaminaza. Această reacţie imună dăunează mucoasei intestinului subţire şi îl împiedică să absoarbă unele substanţe nutritive (malabsorbţie). Leziunile intestinale cauzează adesea diaree, oboseală, scădere în greutate, balonare şi anemie şi pot duce la complicaţii grave.

La copii, boala celiacă apare la scurt timp după introducerea cerealelor în dietă, iar malabsorbţia poate afecta creşterea şi dezvoltarea, pe lângă faptul că provoacă simptomele observate la adulţi.

Intoleranţa la gluten poate determina şi o boală a pielii, numită dermatită herpetiformă, caracterizată printr-o erupţie pruriginoasă cu vezicule, care apare, de obicei, pe coate, genunchi, trunchi, scalp şi fese.

banner

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-transglutaminază IgA?

Testul Celikey, tesul anticorpilor anti-transglutaminază, se recomandă, de obicei, în următoarele situaţii:

 • când se suspectează boala celiacă la pacienţii cu simptome clinice compatibile: diaree cronică, durere de stomac, anemie, pierdere în greutate inexplicabilă;
 • în cazul sugarilor care sunt iritabili cronic sau care nu cresc normal;
 • la pacienţii cu simptome atipice şi la persoanele cu risc (pentru istoric familial, diagnostic de tulburări asociate, pozitivitate la HLA DQ2 şi/sau DQ8);
 • pentru screening-ul dermatitei herpetiforme;
 • pentru a înţelege dacă pacientul celiac sau afectat de dermatită herpetiformă aderă cu scrupulozitate la dieta necesară fără gluten.

Procedura de recoltare

Testarea pentru boala celiacă se efectuează prin puncţie venoasă, recoltându-se sânge venos, de preferat dimineaţa, a jeun (pe nemâncate), dar şi postprandial, în vacutainer fără aditivi, cu gel separator (dop galben) sau fără (dop roşu).

Pentru a obţine un rezultat fiabil, înainte de recoltare pacientul trebuie să urmeze o dietă care conţine gluten şi, prin urmare, include în mod regulat paste, cereale şi produse pe bază de făină; organismul produce anticorpi doar atunci când este expus la gluten; dacă dieta este lipsită de acesta, nu vor exista anticorpi în circulaţia sangvină.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* normale pentru titrul anticorpilor anti-transglutaminază IgA sunt:

< 10 U/ml - negativ

>=10 U/ml - pozitiv

Anticorpii IgA la transglutaminază sunt produşi, de obicei, la pacienţii celiaci şi, în unele cazuri, de cei care suferă de dermatită herpetiformă. După toate probabilităţile, pacienţii cu rezultate uşor pozitive până la pozitive vor fi diagnosticaţi cu boala celiacă, rezultat care necesită, totuşi, o biopsie intestinală.

Cu cât nivelul de anticorpi anti-transglutaminază în sânge este mai mare, cu atât creşte şi probabilitatea de a fi celiac sau de a suferi de boala celiacă. Doar copiii mici sunt o excepţie de la această regulă.

IgA transglutaminază tisulară au o sensibilitate ridicată (87-100%) şi specificitate ridicată (93-100%, fals pozitive pentru boli autoimune). Sensibilitatea reprezintă, în acest context, capacitatea de a detecta boala la pacienții care suferă efectiv de ea iar specificitatea reprezintă capacitatea de a exclude boala la cei care nu sunt afectați.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Factorii care afectează examinarea:

 • urmărirea unei diete stricte, fără gluten, în săptămânile dinaintea testării poate duce la rezultate fals negative la persoanele suspectate de boala celiacă;
 • deși acest test reprezintă standardul de aur pentru selecția posibililor pacienți celiaci (deoarece se caracterizează prin cea mai bună relație dintre sensibilitate și specificitate), un procent variabil, între 2% și 3% dintre persoanele celiace, arată o deficiență congenitală a anticorpilor IgA și, prin urmare, rezultatul analizei poate fi fals negativ (în acest caz este utilă determinarea AC anti-transglutaminază IgG);
 • testul nu se recomandă copiilor mici.

Valori crescute

Valorile crescute peste 10 U/ml sunt indicatori clari pentru boala celiacă (intoleranță la gluten) și pentru dermatita herpetiformă.

Valori scăzute

Valorile sub 10 U/ml nu au semnificație clinică.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu