Cum prevenim inflamația și sângerarea gingivală

Stomatologie
31 Mai 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
cum prevenim inflamatia si sangerarea gingivala

Informaţii generale despre sănătatea gingiilor

Sănătatea gingivală este la fel de importantă ca integritatea dinților. Gingia este țesutul care acoperă oasele maxilare (suport al dinților) și care poate da primele semne de îmbolnăvire parodontală. Spectrul afecțiunilor parodontale se clasifică în gingivite și parodontite. Gingivita este cea mai des întâlnită afecțiune parodontală, primul semn al unei îmbolnăviri gingivale, și este singura boală reversibilă în condițiile unei îngrijiri optime.

Cavitatea orală cuprinde un număr mare de bacterii, unele responsabile de dezvoltarea cariilor (Streptococcul mutans), altele cu un rol major în apariția și dezvoltarea bolilor parodontale, aşa cum sunt Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Treponema denticola, Porphyromonas gingivalis. Știind astfel că inflamația și sângerarea gingivală sunt date, în primul rând, de bacterii, putem afirma că o igienă corespunzătoare poate limita aceste îmbolnăviri.

De ce sângerează gingiile

Susceptibilitatea unei persoane în a dezvolta boala parodontală poate fi întărită de factori precum fumatul, afecțiunile cardiovasculare, diabet etc.

Aici trebuie să menţionăm şi gingivita de cauză hormonală care poate apărea în sarcină, dar care nu se datorează sarcinii, ci tot încărcăturii bacteriene pe un fond hormonal modificat. A crede că sarcina provoacă o îmbolnăvire gingivală este greșit și este important ca medicul să clarifice acest lucru viitoarelor mame. O femeie însărcinată se poate plânge că „îi sângerează gingiile din senin”, de aceea este bine să știe că este vorba despre o problemă provocată de modificările hormonale.

Prevenția sângerărilor gingivale la un pacient fără antecedente ale acestei manifestări se poate limita la periaj corect, folosirea unei ape de gură antiseptice, a aței dentare, sau a oricărui alt mijloc de curățare interdentară (irigator oral, periuțe interdentare etc.), precum și vizitele regulate la cabinetul de medicină dentară pentru realizarea detartrajului.

Alte cauze ale sângerărilor gingivale sunt:

  • integritatea plombelor - o plombă cu carie dedesubt poate fi un factor retentiv al plăcii bacteriene, motiv de apariție a sângerării;
  • inexistența unui punct de contact corect între dinți - conduce la traumatizarea directă a gingiei în cursul masticației, rezultând, de asemenea, o afectare gingivală;
  • igiena orală precară înainte de culcare - la persoanele cu afecțiuni gingivale pot apărea sângerări gingivale nocturne.

Gingia normală, sănătoasă, este de culoare roz, având aspect de „gravură punctată” sau “coajă de portocală”. Prezența aspectului de desen punctat este semn de sănătate parodontală. Consistența gingiei este fermă, această schimbându-se și devenind moale, depresibilă, numai în afecțiuni parodontale.

Astfel, o gingie roz cu o suprafață bine definită, fără sângerări, striații sau alt tip de leziuni, indică o stare de sănătate gingivală bună. Pe când o gingie roșie, o sângerare și o sensibilitate a ei, sunt semne de afecțiune locală. Mulți pacienți evită ața dentară deoarece, odată cu folosirea ei, gingia sângerează. Dacă ața este folosită corect, fără agresarea papilei interdentare, o gingie sănătoasă nu va sângera.

Se recomandă consult de specialitate dacă:

  • gingia sângerează spontan sau la contactul cu alimente dure;
  • există o respirație urât mirositoare;
  • gingiile sunt roșii, inflamate, sensibile la atingere;
  • este prezentă o mobilitate dentară (un dinte sau mai mulți se mișcă).
cum prevenim inflamatia si sangerarea gingivala

De ce sunt periculoase sângerările gingivale

Sângerările gingivale indică o sănătate gingivală precară, astfel încât, alături de modificarea aspectului gingival din roz pal în roșu sau chiar mov, se poate analiza gradul de afectare.

Gingivita este primul stadiu evolutiv în cadrul bolilor parodontale (parodontoză sau parodontită - fiecare indicând un tip specific de evoluție) și poate fi reversibilă dacă se intervine la timp pentru evaluarea corectitudinii igienei dentare, îndepărtarea tartrului, tratarea cariilor sau refacerea plombelor incorect adaptate. În lipsa unui tratament adecvat, se poate ajunge la migrare, mobilitate dentară sau chiar la pierderea dinților din cauza pierderii suportului osos.

Pacienților trebuie să li se aducă la cunoștință faptul că sângerarea și mobilitatea dentară sunt aspectele care se văd în cadrul acestor afecțiuni. Partea mai puțin cunoscută, însă deosebit de gravă, este faptul că, prin evoluție, se ajunge la pierderea înălțimii osoase, astfel încât rădăcina dentară își pierde buna implantare osoasă, acest lucru ducând la mobilitate.

Dacă privim la nivel general impactul sângerărilor gingivale, este bine de știut că țesutul gingival poate fi poarta de intrare a bacteriilor în organism și se poate ajunge la apariția unor afecțiuni generale. Din acest motiv, bolile gingivale nu trebuie tratate superficial.

Tot din punct de vedere al sănătății generale, putem aminti de sângerările gingivale din cadrul leucemiilor, al scorbutului sau al SIDA. În aceste cazuri, răsunetul la nivel oral devine mult mai puternic.

Importanța tehnicii corecte de periere a dinților și de utilizare a aței dentare

De la apariția primului dinte în gură, copilul trebuie periat pe dinți și trebuie realizat un masaj gingival cu ajutorul dispozitivelor special adaptate fiecărei vârste dentare. Fie că vorbim de degetare de silicon până în 6 luni, fie de periuțe mici cu peri moi, un copil trebuie obișnuit cu igiena dentară, întrucât și copiii pot avea sângerări gingivale (în special în perioada pubertății). Gingiile inflamate la copii sunt primul semn al unei boli gingivale, de aceea este important să deprindă tehnica unui periaj corect cât mai devreme cu putință.

Prin realizarea unui periaj corect se curăță cam 70 - 80% din totalul suprafețelor dentare, restul fiind reprezentate de spațiile interdentare ce vor fi curățate cu ajutorul aței dentare sau a mijloacelor auxiliare de curățare interdentară. De-a lungul timpului au existat mai multe variante ale periajului, însă în ultimii ani s-a stabilit că cea mai utilă metodă este cea cunoscută prin tehnica „de la roz la alb”: adică mișcări verticale dinspre gingie spre dinte pentru a curăța întreaga cavitate orală. Suplimentar, pentru restul suprafețelor, se va folosi ața dentară prin mișcări verticale, pe întreaga suprafață interdentară a dintelui. Pentru persoanele care nu au dexteritatea necesară folosirii aței, există și dispozitive electrice de curățare (irigator oral) sau periuțe interdentare adaptabile dimensional fiecărui spațiu interdentar.

cum prevenim inflamatia si sangerarea gingivala

Tratament

Dacă vorbim despre o gingivită simplă de cauză bacteriană, tratamentul se referă la îndepărtarea tartrului, la rezolvarea cariilor, dar și la prescrierea unei ape de gură pentru gingii inflamate.

Dacă vorbim despre o parodontită instalată, unde sângerarea este însoțită de pungi parodontale (puroi asociat), este nevoie de o terapie de lungă durată, care necesită mai multe vizite la cabinet și o serie de intervenții stomatologice.

Așadar, tratamentul gingiilor inflamate și sângerânde presupune, în primă instanță, evaluarea gravității situației prin măsurarea gradului de afectare gingivală și un examen radiologic complementar pentru confirmarea sau infirmarea unei afectări osoase. După această primă evaluare se vor efectua chiuretaje sau curățarea acelor zone cu puroi, urmând apoi de un tratament local cu soluții, colutorii și o reevaluare a situației în următoarele săptămâni. De reținut este că, și în acest caz, evoluția favorabilă ține și de implicarea pacientului și de respectarea cu strictețe a indicațiilor oferite de medicul stomatolog.

În cazul bolilor generale cu exprimare la nivel gingival se va realiza tratamentul bolii de fond de medicul specialist în respectiva patologie, cu indicația stomatologică de a menține un nivel ridicat de igienă dentară pentru limitarea efectelor produse la acest nivel. Este de la sine înțeles că o leucemie ce prezintă și afectare orală va fi tratată ca boală de fond, având grijă ca leziunile gingivale să nu reprezinte porți de intrare a bacteriilor în organism.

Prevenție

Punând accent pe prevenția oricărui tip de îmbolnăvire gingivală, este important de punctat câteva aspecte legate de o igienă optimă. Astfel, recomandarea medicilor stomatologi este de a se folosi periuțe moi, fie ele electrice sau manuale, însoțite de orice mijloc auxiliar de curățare interdentară. Punem accent pe acest aspect întrucât o periuță de dinți cu peri duri și o tehnică de periaj incorectă pot duce la traumatizarea gingiei, rezultând retracții gingivale, sângerări, dar și abraziuni dentare.

Bibliografie

  1. Horia Traian Dumitriu. “Tratat de Parodontologie.” Scribd, 2015, www.scribd.com
  2. Johnson, Jon. “What to Know about Gum Infections.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 22 Dec. 2020, www.medicalnewstoday.com.
  3. ”Gum Disease”. NHS, 2022, www.nhs.uk

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării