cell

Calculator analize

Fibronectina

Fibronectinele alcatuiesc o familie de glicoproteine prezente sub formă insolubilă pe suprafața tuturor celulelor din organism cu excepția eritrocitelor și sub formă solubila în plasmă și lichidele organismului (LCR, lichid amniotic, lichid seminal sau lichid sinovial).

Din punct de vedere structural, fibronectina insolubilă este un  polimer, în timp ce fibronectina solubila este un dimer cu o greutate moleculară de 440 kDa, constând din două subunități identice, fiecare subunitate fiind alcătuită dintr-o succesiune a domeniilor peptidice specializate în fixarea diferitelor molecule endogene (fibrină, heparină, gelatină, colagen, actină, acid hialuronic, fracție C1) sau agenți infecțioși exogeni (Stafilococ, streptococ, treponema).

Este implicată în adeziunea, creșterea, migrarea și diferențierea celulelor., organizarea tridimensională a matricei extracelulare prin interacțiunea cu colagenii și proteoglicanii, regenerarea tisulară și hemostaza primară.

Nivelurile sale serice sunt cu 35-45% mai mici decât cele plasmatice, datorită fixării sale pe fibrina în timpul formării cheagurilor de sânge. Timpul de înjumătățire este evaluat la 15-20 ore.

Fibronectina este un marker precoce in depistarea gravidelor cu risc de preeclampsie. Aceasta permite diferențierea eficientă a gravidelor cu risc de preeclampsie de cele cu hipertensiune tranzitorie  cu  mai multe săptămâni înainte de declanșarea hipertensiunii clinice.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Fibronectina

Interpretare valori mari:

Niveluri crescute se intalnesc in:

- hepatita acută (in special hepatita B)

- hepatita cronică-activă

- ciroza hepatica fără hipertensiune portală

- colestază,

- colagenoze

Interpretare valori mici:

Niveluri scăzute ale fibronectinei se intalnesc  in::

- infecții bacteriene (sepsis, endotoxinemie, endotoxicoză)

- coagularea  intravasculara diseminată

- traumatisme

- arsuri

- transfuzii

- necroză tisulară extremă

- ciroză hepatică cu hipertensiune portală

- dializă

Recomandari pentru analiza Fibronectina

-coagularea  intravasculara diseminată

-sindrom septic

Executant

SYNLAB

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.