MEDICINA GENERALA

01 Octombrie 2019

Nasterea prematura: simptome si factori de risc

scris de

Danciug Mihai Adrian

Majoritatea femeilor trec prin sarcina si nastere fara complicatii. Este mult mai probabil ca bebelusul dvs. sa intarzie, decat sa soseasca inainte de termen, adica mai devreme de 37 de saptamani de sarcina.

Cu toate acestea, nu pot fi evitate toate nasterile premature, caci nu toate se datoreaza unor factori de risc ce pot fi preveniti.

Totusi, multe cauze diagnosticate pot fi corectate, iar o ingrijire medicala de top si reducerea pe cat posibil a factorilor de risc poate ajuta la prevenirea unei nasteri premature.

Urmatorii factori de risc pot duce la un travaliu prematur:

Infectiile. Unele infectii, cum sunt rubeola, infectiile urinare, cervicale, vaginale, ale lichidului amniotic si unele boli cu transmitere sexuala pot duce la un travaliu prematur. Testarea pentru infectiile vaginale si tratarea lor, poate reduce riscul unei nasteri inainte de vreme. Tratamentul infectiilor bacteriene se bazeaza pe administrarea de antibiotice conform antibiogramei. Medicul dvs. va va prescrie antibiotice cu spectru larg, fara efecte toxice fetale.

Incompetenta cervicala. De multe ori aceasta afectiune este diagnosticata tarziu in sarcina, si este posibil ca femeia sa aiba deja in istoric o pierdere de sarcina in trimestrul al doilea sau un travaliu prematur. In acest caz, colul uterin se deschide prematur, sub presiunea uterului si a fatului care creste. Daca afectiunea este diagnosticata la timp, se poate evita nasterea prematura prin suturarea cervixului intre saptamanile 12 - 16 de sarcina. Aceasta procedura se numeste cerclaj si se practica prin vagin, sub anestezie locala. Cu cerclaj, sansele dvs. de a duce sarcina la termen sunt excelente.

Placenta praevia. Aceasta afectiune, ce presupune o placenta jos inserata, in apropierea sau peste colul uterin, poate declansa un travaliu prematur. Placenta praevia poate fi descoperita la un control ecografic, sau se poate sa nu fie suspicionata decat atunci cand apare o sangerare in trimestrul al II-lea sau al III-lea de sarcina.

Stergerea si dilatarea prematura a colului. La unele femei, cu un col mai scurt decat este normal si aparent fara legatura cu incompetenta cervicala, colul uterin incepe sa se deschida mai devreme. Ecografia de rutina de la mijlocul sarcinii poate releva aceasta problema.

Anomalii structurale ale uterului sau fibroame mari. Odata ce problema a fost diagnosticata, se impune repararea chirurgicala inaintea sarcinii pentru a preveni nasterile premature viitoare.

Bolile cronice materne. Afectiunile cronice, cum sunt diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile de inima, ficat sau rinichi, supun gravida la un risc crescut de nastere prematura. O buna ingrijire medicala este vitala si poate preveni acest risc.

Dezechilibrele hormonale. Acestea vin cu un risc de avort tardiv, dar si de nastere prematura. Exista solutii de tratament si pentru aceasta situatie.

Sarcinile multiple. Femeile care poarta mai mult de un fat pot naste cu aproximativ 3 saptamani mai devreme. De regula termenul pentru gemeni este de 37 de saptamani. Cu o nutritie optima, odihna, restrangerea activitatii in ultimul trimestru si o ingrijire prenatala excelenta, veti putea preveni o nastere prea timpurie.

Stresul emotional extrem. Un divort, un deces sau o boala grava in familie poate reprezenta un stres major. Pentru a reduce acest factor de risc discutati respectiva problema cu prietenii, cu medicul sau cu un terapeut profesionist.

Fumatul. Din fericire nu exista dovezi ca fumatul inaintea sarcinii poate dauna fatului in dezvoltare, dar este un faptul demonstrat ca fumatul in timpul sarcinii este periculos. Renuntati la fumat inainte de conceptie sau chiar si in cursul sarcinii daca nu este posibil altfel. Chiar si mai tarziu e mai bine decat deloc.

Consumul de alcool. Chiar si consumul moderat de alcool de-a lungul intregii sarcini este asociat cu o larga paleta de probleme (risc crescut de avort spontan, prematuritate, greutate fetala scazuta la nastere, nasterea unui fat mort, dezvoltare anormala a copilului). Alcoolul patrunde in circulatia fatului in aproximativ aceleasi concentratii in care a fost prezent in sangele mamei.

Abuzul de medicamente. Nu luati niciun medicament, nici macar “naturist”, din plante, fara acordul medicului dvs. Desigur, drogurile “recreationale” sunt absolut interzise.

Un castig ponderal inadecvat. Pentru femeile cu o greutate corporala normala inainte de sarcina se recomanda sa ia in jur de 12,5 kg in sarcina, cele subponderale inainte de conceptie ar avea nevoie de un castig ponderal mai apropiat de 17,5 kg. In vreme ce femeile supraponderale, vor avea nevoie de un program nutritional excelent in timpul sarcinii, pentru a asigura aportul necesar bebelusului, dar fara a creste in greutate exagerat.

Lipsa unei diete echilibrate. Aveti 9 luni de mese si gustari prin care sa-i dati bebelusului dvs. cel mai bun inceput posibil in viata. Nimeni nu are o nutritie perfecta in fiecare zi prin dieta, in special la inceputul sarcinii, cand stomacul femeii tolereaza foarte putine alimente. Suplimentele de vitamine prescrise de medic va pot ajuta atunci cand nu reusiti sa respectati un plan optim de nutritie.

Statul prelungit in picioare, activitatea fizica intensa.

Varsta mamei sub 18 sau peste 40 de ani.

Contactul sexual (doar in unele cazuri). Majoritatea gravidelor pot continua sa aiba relatii sexuale pana la nastere, dar cele care au risc inalt de nastere prematura vor fi sfatuite de medic sa se abtina de la contactul sexual in timpul ultimelor 2-3 luni de sarcina. In cazul acestora orgasmul si / sau prostaglandinele din sperma pot declansa contractii uterine.

Fiecare zi suplimentara petrecuta de bebelus in uter, pana la termen, nu numai ca ii creste sansele de supravietuire, dar si pe acelea de a fi sanatos.

Educatia gravidei cu privire la simptomele travaliului prematur si controalele regulate la medicul specialist sunt absolut necesare.

Alertati-va medicul daca aveti:

Crampe ca la menstruatie;

 Durere joasa de spate sau senzatie de presiune;

 Durere sau senzatie de presiune in zona pelvina, coapse sau inghinal;

 O schimbare a secretiei vaginale (apoasa sau cu striuri rozate sau maronii, de sange);

Ruptura membranelor (o scurgere brusca de lichid din vagin); 

Cu toate aceste, chiar si in eventualitatea unei nasteri premature, trebuie mentionat faptul ca datorita ingrijirilor medicale moderne aveti toate sansele sa aduceti acasa un bebelus sanatos.

 Medici GINECOLOGIE

Doctor Antonya Livia
Antonya Livia
Medic Primar
Antonya Livia
Medic Primar

Doctor Apostu Petrina Rossana
Apostu Petrina Rossana
Medic Primar
Apostu Petrina Rossana
Medic Primar

Doctor Dimassi Mohamad
Dimassi Mohamad
Medic Specialist
Dimassi Mohamad
Medic Specialist

Doctor Gadiuta Ioana
Gadiuta Ioana
Medic Primar
Gadiuta Ioana
Medic Primar

Doctor Tudorache Ioana
Tudorache Ioana
Medic Primar.Atestat medicina materno-fetala, Rejuvenare vaginala, Chirurgie ginecologica laparoscopica,Colposcopie, Ecografie ginecologica si monitorizare sarcina
Tudorache Ioana
Medic Primar.Atestat medicina materno-fetala, Rejuvenare vaginala, Chirurgie ginecologica laparoscopica,Colposcopie, Ecografie ginecologica si monitorizare sarcina

NGD
Nicolae Gabriel Dan
Medic Specialist
Nicolae Gabriel Dan
Medic Specialist

Doctor Pintea Alexandru
Pintea Alexandru
Medic specialist
Pintea Alexandru
Medic specialist

Doctor Preda Gheorghe
Preda Gheorghe
Medic Primar
Preda Gheorghe
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.