Informații generale
Problemele medicale care țin de sistemul circulator și de afecțiunile derivate din acestea reprezintă unele dintre cele mai mari provocări ale prezentului. Foarte multe persoane suferă din cauza accidentelor vasculare cerebrale (AVC), din cauza infarctului miocardic sau de afecțiuni legate de coagularea deficitară a sângelui.
Legate de sistemul circulator sunt și hemoragiile, adică sângerările care apar ca urmare a unor leziuni la nivelul vaselor de sânge. Atunci când apare o leziune ce implică o hemoragie, organismul începe procesul de coagulare. În acest proces apar mai mulți factori, iar unul dintre aceștia este fibrinogenul sau factorul I al coagulării.
Fibrinogenul (factorul I al coagulării) este o proteină din plasmă care se transformă, sub acțiunea trombinei, într-un cheag ce ajută la oprirea sângerării. Fibrinogenul este sintetizat în ficat, circulă în plasmă și are în alcătuirea sa, în proporție de 5%, hidrați de carbon.
La nivelul ficatului, fibrinogenul este sintetizat, alături de trombină, în concentrație de 50 mg/oră. El se degradează la nivel hepatic și la nivelul macrofagelor cu un timp de înjumătățire de 3-5 zile.
Determinarea nivelului de fibrinogen arată care este capacitatea sângelui de a se coagula atunci când este nevoie de acest proces, dar și posibilitatea ca organismul să producă cheaguri atunci când acestea nu sunt necesare, fapt ce afectează în mod negativ circulația sangvină.
O analiză care indică fibrinogenul scăzut arată posibilitatea unei sângerări excesive și sugerează că organismul nu are capacitatea de a produce cheaguri, cu scopul de a opri hemoragia.
Un rezultat care identifică fibrinogenul mare indică existența riscului de formare a cheagurilor de sânge care pot duce la apariția infarctului și a accidentului vascular cerebral.
La persoanele fără probleme de sănătate, analiza va indica fibrinogen cu valori normale. Acest lucru înseamnă că în plasmă circulă exact acea cantitate de fibrinogen necesară în timpul cascadei de coagulare pentru a fi convertită în fibrină solubilă, cu un rol major în formarea și stabilitatea cheagurilor de sânge.
Așadar, un cheag de sânge poate să aibă un rol benefic într-un organism sănătos, pentru că el oprește sângerarea și contribuie la procesul natural de vindecare a rănilor. Însă, în cazul persoanelor cu fibrinogen crescut, există posibilitatea apariției cheagurilor instabile care duc la blocarea circulației fluxului sangvin.
În mod normal, o valoare crescută a fibrinogenului poate să apară în momentul în care în organism există o inflamație, dar valori mari sunt corelate și cu alți factori care nu sunt reprezentativi pentru existența unei afecțiuni.
Când este recomandată măsurarea nivelului de fibrinogen
Detectarea nivelului de fibrinogen din organism este recomandată în situația în care sunt observate procese inflamatorii acute, pentru evaluarea riscului evenimentelor trombotice cardiovasculare (accident vascular cerebral-AVC, infarct miocardic acut), dar și pentru monitorizarea terapiei trombolitice.
Analiza este recomandată și pentru detectarea deficitului congenital sau dobândit al fibrinogenului: disfibrinogenemii, hipofibrinogenemii sau afibrinogenemii.
Disfibrinogenemia este o tulburare de ordin funcțional a fibrinogenului, cauzată de o anomalie în molecula de fibrin, care poate duce la sângerare în exces sau coagularea excesivă a sângelui.
Procedura recoltare
Determinarea nivelului de fibrinogen se realizează dintr-o probă de sânge recoltată à jeun (pe nemâncate). Este recomandat ca pacientul să nu mănânce și să nu bea nimic cu circa 8-12 ore înainte de recoltare. Fumatul și guma de mestecat sunt interzise înainte de prelevarea probei.
Nu este recomandată activitatea fizică înainte de recoltarea unei probe pentru determinarea nivelului de fibrinogen.
Pentru că nivelul de fibrinogen este influențat de tratamentul medicamentos, înainte de realizarea testului, pentru interpretarea corectă a rezultatului, este necesar să informați medicul dacă urmați un astfel de tratament.
Interpretare rezultate
Valorile normale, de referință* ale fibrinogenului sunt diferite pe categorii de vârstă.
Vârsta | Valoare |
< 1 an | 160 – 390 mg/dL |
2 - 10 ani | 140 – 360 mg/dL |
Preadolescenți și adolescenți | 160 – 390 mg/dL |
Adulți | 200 – 400 mg/dL |
*Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “What Is a Fibrinogen Blood Test?” WebMD, WebMD, 19 May 2021, www.webmd.com
- Nilsson, Sara C., et al. “Complement Factor I in Health and Disease.” Molecular Immunology, vol. 48, no. 14, Aug. 2011, pp. 1611–1620, www.sciencedirect.com, 10.1016/j.molimm.2011.04.004
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.