Informații generale
Testul pentru nichel poate fi recomandat de medicul specialist pentru monitorizarea expunerii profesionale la acest metal.
Nichelul este un metal alb-argintiu, fără gust sau miros caracteristic. Proprietăţile siderofile ale acestuia facilitează formarea aliajelor de nichel-fier. Comparativ cu sărurile solubile de nichel, nichelul metalic, sulfurile de nichel sau oxizii de nichel sunt slab solubile în apă. Marea majoritate a producţiei de nichel este utilizată pentru crearea de oţel inoxidabil, monede, unelte, ustensile de uz casnic sau echipamente electrice.
Pe lângă utilitatea sa industrială, nichelul (Ni) este esenţial şi pentru activitatea catalitică a anumitor enzime vegetale şi bacteriene. Nu se cunoaşte, încă, pe deplin, rolul nichelului în organismul uman, însă, este cert că expunerea profesională la acest metal poate duce la apariţia cancerului pulmonar.
Când este recomandată determinarea nichelului
Determinarea nichelului poate fi recomandată de medicul specialist pentru monitorizarea expunerii la nichel.
Alergia la nichel poate fi o cauză a dermatitei alergice de contact şi poate apărea în urma purtării de bijuterii ce prezintă în componenţa lor nichel. Simptomatologia alergiei la nichel poate include mâncărime, roșeață, erupţii cutanate sau apariţia unor pete la nivelul tegumentului.
Expunerea profesională la nichel se realizează prin inhalarea compuşilor sau a prafului cu un conţinut crescut din acest metal. Alimentele pot reprezenta, şi ele, o sursă majoră de expunere la nichel, în special boabele de soia, nucile sau fulgii de ovăz.
Procedura recoltare
Determinarea testului nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* ale nichelului sunt cuprinse în intervalul 0 – 10 μg/L.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Nickel.” Journal of Toxicology: Clinical Toxicology, 2023, www.tandfonline.com
- Zambelli, Barbara, and Stefano Ciurli. “Nickel and Human Health.” Metal Ions in Life Sciences, 1 Jan. 2013, pp. 321–357, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1007/978-94-007-7500-8_10
- TOXICOLOGICAL PROFILE for NICKEL. 2005. https://www.atsdr.cdc.gov
- “NIS - Overview: Nickel, Serum.” @Mayocliniclabs, 2020, www.mayocliniclabs.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.