cell

Calculator analize

NSE

Enolaza Neuron Specifica (NSE) (2-fosfo-D-glycerat-hydrolaza) este o enzima glicolitica ce se gaseste sub mai multe izoforme dimerice, ce cuprind trei subunitati imunologic diferite: alfa, beta si gamma.

Subunitatea α a enolazei este intalnita la mamifere in diverse tesuturi, in timp ce subunitatea β se gaseste in principal in cord si musculatura scheletica. Izoformele αγ si γγ, ce constituie enolaza neuron-specifica sau γ-enolaza sunt detectate in cantitati crescute in neuroni si celulele neuro-endocrine precum si in tumorile cu origine in aceste celule (2)

NSE este detectat in: cancer bronsic (in special in cancerul cu celule mici), neuroblastom, apudoame, seminoame, alte tumori (gliom, meningiom, neurofibrom; tumorile cerebrale primare sau metastatice, melanomul malign, feocromocitomul; sunt insotite de valori crescute ale NSE in lichidul cefalorahidian), afectiuni benigne pulmonare si cerebrale (meningite, encefalite, degenerescenta spinocerebeloasa, ischemie cerebrala, hematoame intracerebrale, hemoragii subarahnoidiene, afectiuni cerebrale inflamatorii, epilepsie, schizofrenie, boala Creutzfeld – Jakob)(2)

In cancerul pulmonar cu celule mici se intalnesc concentratii crescute de NSE in 60-81 % din cazuri. Nu exista o corelatie intre valorile NSE si prezenta metastazelor cerebrale, dar exista o buna corelatie cu stadiul clinic (gradul de extensie a bolii).

Ca raspuns la chimioterapie se observa o crestere a valorilor NSE in primele 24 – 72 de ore de la prima cura, urmand ca pana la sfarsitul chimioterapiei valorile sa scada, revenind la nivele normale in 80-96% din cazuri.

Lipsa raspunsului la chimioterapie se asociaza cu niveluri persistent crescute de NSE. NSE este un marker de prognostic important, avand o valoare predictiva pozitiva de 92 %.(2)

In neuroblastom se intalnesc niveluri crescute de NSE la aproximativ 62 % din copiii afectati, in stransa corelatie cu stadiul clinic al bolii.(2)

In apudoame apar valori crescute de NSE in 34 % din cazuri.(2) In seminoame apar valori crescute ale NSE la 68-73% din pacienti, in stransa corelatie cu evolutia bolii.(2)

Interpretarea rezultatelor pentru analiza NSE

Interpretare valori mari:

Valori crescute se intalnesc in:

- afectiuni maligne: neoplasme neuronale sau neuroendocrine, cancerul pulmonar cu celule mici, seminoame, nefroblastoame (tumora Wilms), melanom malign

- afectiuni benigne: insuficienta renala, pacienti dializati, meningite, encefalite, degenerescenta spinocerebeloasa, ischemie cerebrala, hematoame intracerebrale, hemoragii subarahnoidiene, afectiuni cerebrale inflamatorii, epilepsie, schizofrenie, boala Creutzfeld – Jakob, afectiuni hepatice.

 

Interpretare valori mici:

Fara semnificatie clinica

Interferente analitice la analiza NSE

NSE nu trebuie utilizat in screening-ul cancerului la pacienti asimptomatici.

Hemoliza interfera cu testul, deoarece eritrocitele contin NSE.

Recomandari pentru analiza NSE

Dozarea NSE este recomandata in primul rand in monitorizarea tratamentului si a evolutiei bolii la pacientii cu cancer pulmonar cu celule mici si tumori neuroendocrine (neuroblastoame).

De asemenea se utilizeaza si in urmarirea tumorilor carcinoide, carcinomului medular tiroidian si tumora Wilms (nefroblastom)

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.