Banner Nichel în ser

Nichel în ser

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul de nichel în ser este folosit în diagnosticul, monitorizarea evoluției și a tratamentului expunerii la nichel. Analiza măsoară nivelul de nichel din sânge. În mod normal, expunerea la acest metal se determină prin testul de nichel în urină, dar testul seric indică precis nivelul concentrației.

Nichelul este un element metalic, utilizat în medii industriale la prelucrarea diverselor metale. Este, de asemenea, folosit și în producția de vopsea, țesături, ceramică, sticlă, plastic și a unei varietăți de substanțe chimice. Deși nichelul este prezent aproape peste tot în mediu, acesta se găsește de obicei în niveluri scăzute, iar riscul de expunere este minim.

Inhalarea pe termen lung de praf cu conținut ridicat de nichel este asociată cu apariția cancerului pulmonar. Nichelul poate fi absorbit de organism prin tractul gastro-intestinal, precum și prin tractul respirator. Alimentele pot reprezenta și ele o sursă de expunere la nichel, mai ales boabele de soia, nucile sau fulgii de ovăz. Pacienții pot fi expuși la nichel și respirând un aer toxic, contaminat, sau prin utilizarea de bijuterii placate sau realizate din nichel.

Majoritatea cazurilor de toxicitate provin din expunerea la locul de muncă. Primele simptome sunt:

  • iritarea căilor nazale, dificultăți de respirație;
  • erupții pe piele, mâncărime, piele uscată sau vezicule.

Aceste reacții pot fi mai severe dacă o persoană suferă de o alergie la nichel. Expunerea cronică poate duce la complicații care afectează plămânii, inima sau sistemul nervos, iar printre simptome se numără dermatita de contact, eczema dishidrotică, parodontita, stomatita cu eritem ușor până la sever, pierderea gustului și amorțeală.

Probă Nichel în ser Medlife

Când este recomandată determinarea nivelului de nichel în ser

Determinarea nivelului de nichel în ser ar trebui să fie recomandată pacienților cu risc potențial de expunere la compușii toxici. Acest test este utilizat, de obicei, când este monitorizată expunerea la nichel la locul de muncă.

Alergia la nichel poate afecta orice grupă de vârstă, fie în urma unei singure expuneri, fie după expuneri repetate sau prelungite. De obicei, reacția alergică apare după un interval de 12-48 ore de la contactul cu un obiect ce conține nichel și poate persista până la 2-4 săptămâni. Hipersudorația (transpirația excesivă) poate agrava simptomele.

Procedura recoltare

Testul pentru nichel în ser se efectuează din sânge recoltat venos. Este recomandat ca înainte de recoltare cu 12-18 ore să excludeți stresul emoțional și fizic (antrenamentele sportive) și consumul de alcool.

De asemenea, nu mâncați cu 8-12 ore înainte de test, iar în ziua în care faceți analiza încercați să consumați o cantitate cât mai mică de apă.

Nu fumați cu o oră înainte de prelevarea probei.

Interpretare rezultate

Valori de referință* pentru testul de nichel în ser sunt considerate cele cuprinse între 0-3 μg/l, în timp ce în cazul expunerii profesionale, sunt considerate normale valorile cuprinse în intervalul 3−10 μg/l.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Concentrațiile ridicate de gadoliniu și iod pot interfera cu rezultatul testului. Dacă au fost administrare unele substanțe de contrast ce conțin gadoliniu și iod, este recomandat ca proba să fie recoltată la 96 de ore după expunere.

Hipernichelemia, în absența expunerii, poate fi o constatare accidentală sau poate fi determinată de contaminarea probei.

Testul de nichel în ser nu poate determina compusul sursă (ex: sulfat de nichel) responsabil pentru expunere.

Un rezultat pozitiv indică prezența unui număr crescut de celule T cu memorie alergen-specifică, ceea ce sugerează predispoziția către reacțiile alergice, fără ca aceasta să ducă neapărat la manifestări clinice. Pe de altă parte, un rezultat negativ nu exclude sensibilizarea la nichel.

Valori scăzute

Valorile scăzute obținute la testul de laborator se încadrează în valorile normale și nu au nicio semnificație clinică, indicând lipsa expunerii sau a unei alergii la nichel.

Valori crescute

Valori crescute, peste cele considerate normale (0-3 μg/l sau 3−10 μg/l – pentru expunerea profesională), indică expunerea periculoasă la o sursă de nichel și indică și cât de mare este concentrația.

Bibliografie

  1. “Nickel, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2020, www.mayocliniclabs.com
  2. Genchi, Giuseppe, et al. “Nickel: Human Health and Environmental Toxicology.” International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 17, no. 3, 21 Jan. 2020, p. 679, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3390/ijerph17030679
  3. Christensen, J. “Nickel Concentrations in Serum and Urine of Patients with Nickel Eczema.” Toxicology Letters, vol. 108, no. 2-3, 5 Sept. 1999, pp. 185–189, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/s0378-4274(99)00088-0

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu