Banner Mycoplasma/Ureaplasma - identificare și antibiogramă

Mycoplasma/Ureaplasma - identificare și antibiogramă

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Mycoplasma și Ureaplasma fac parte din familia Mycoplasmataceae și sunt microorganisme acelulare comensale, de dimensiuni foarte mici, care se întâlnesc în special la nivelul orofaringelui, tractului respirator superior şi la nivelul tractului urogenital.

Mycoplasmele sunt considerate cele mai mici microorganisme care pot supraviețui singure. Deoarece micoplasmele nu prezintă perete celular, acestea nu pot fi observate cu ajutorul colorației Gram.

Testarea mycoplasmei include un grup de teste care fie măsoară anticorpii din sânge produși ca răspuns la o infecție cu mycoplasmă, fie detectează microbul direct prin cultură sau prin detectarea materialului său genetic (ADN) într-o probă din corp. Această analiză este folosită frecvent pentru a detecta Mycoplasma pneumoniae (M. pneumoniae), agentul cauzal al infecțiilor respiratorii, adesea numit „pneumonie atipică”.

Se pot face ocazional teste pentru a detecta alte specii de mycoplasme. Infecțiile cu Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium și Ureaplasma urealyticum sunt mai puțin frecvente decât cele observate cu Mycoplasma pneumoniae.

Mycoplasma hominis, împreună cu alte microorganisme, poate declanșa boala inflamatorie pelvină. Mycoplasma hominis și Ureaplasma urealyticum pot fi izolate din lichidul amniotic al femeilor cu travaliu prematur, ruptură prematură a membranelor sau corioamniotită.

Probă Mycoplasma/Ureaplasma - identificare și antibiogramă Medlife

Când este recomandată determinarea Mycoplasma/Ureaplasma

Întrucât analiza determină țintit mycoplasma și ureaplasma, aceasta poate fi recomandată de medic atunci când există suspiciunea prezenței unei infecții sau pentru a exclude prezența acestor microorganisme de pe lista cauzelor care provoacă simptome la pacient.

Determinarea mycoplasma și ureaplasma poate fi recomandată și în:

  • Boala inflamatorie pelvină;
  • Sterilitate;
  • Avortul septic;
  • Uretrite nongonococice la bărbați;
  • Sindromul uretral la femei;
  • Pielonefrite, peritonite.

Pentru că infecțiile cu mycoplasma și ureaplasma sunt considerate boli venerice de generația a III-a care evoluează cronic și duc la complicații, unele severe, analiza poate fi efectuată ca metodă de screening sau ca analiză de rutină periodică, în cazul persoanelor cu o viață sexuală activă.

Procedura recoltare

Analiza pentru mycoplasma și ureaplasma poate fi lucrată din probe de sânge, urină, secreție vaginală, secreție de col uterin, spermă, secreție uretrală sau prostatică și spută. Această analiză nu necesită pregătiri speciale. Proba de sânge se poate recolta în orice moment al zilei.

Pentru analiza din secreții, proba va fi prelevată pe un tampon special destinat recoltării acestora, mycoplasma fiind extrem de sensibilă la temperatură și alte condiții de mediu.

Înainte de recoltare, nu este recomandată folosirea altor produse pentru igienă intimă, în afară de apă și săpun. De asemenea, se recomandă evitarea administrării de lubrifianți sau antiseptice locale.

Interpretare rezultate

Rezultatul analizei de laborator indică dacă în proba biologică au fost identificate sau nu bacteriile.

Interferențe și limite

Prezența altui microorganism patogen nu poate fi nici confirmată, nici exclusă prin testul pentru mycoplasma/ureaplasma.

Interpretarea rezultatelor ar trebui făcută de medicul specialist, luând în considerare istoricul pacientului, aspectul microscopic al produsului patologic, rezultatele altor determinări și, de asemenea, testarea rezistenței la antibiotice.

Rezultat pozitiv

Dacă cel puțin una dintre cele două bacterii este identificată, rezultatul este pozitiv (exemplu: Mycoplasma hominis pozitiv).

Testul pentru mycoplasma și ureaplasma poate fi însoțit și de antibiogramă, dar aceasta este recomandată când infecția identificată este una semnificativă. Spre exemplu, există următoarele situații:

  • Ureaplasma urealyticum și/sau Mycoplasma hominis > 104 UFC/probă - va fi comunicată antibiograma;
  • Ureaplasma urealyticum și/sau Mycoplasma hominis < 104 UFC/probă - va fi comunicată antibiograma, dar pentru că prezența bacteriilor nu este semnificativă, medicul va interpreta oportunitatea tratamentului în funcție de contextul clinic.

Tratamentul pentru infecțiile cu Mycoplasma hominis și Ureaplasma urealyticum este stabilit de către medicul ginecolog, în urma efectuării antibiogramei și constă în administrarea de antibiotice.

Rezultat negativ

Când mycoplasma nu este detectată într-o cultură, pacientul nu este infectat sau microorganismul nu a fost prezent în cantitate suficientă pentru a fi detectat în proba testată.

Bibliografie

  1. Waris, M E, et al. “Diagnosis of Mycoplasma Pneumoniae Pneumonia in Children.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 36, no. 11, 1998, pp. 3155–9, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1128/JCM.36.11.3155-3159.1998
  2. Mycoplasma Pneumoniae: Diagnostic Methods for Labs. 2022, www.cdc.gov/.
  3. Carcey, J., et al. “Increased Prevalence of Mycoplasma Pneumoniae Serological Positivity in Chilean Young Children.” Allergologia et Immunopathologia, vol. 44, no. 5, Sept. 2016, pp. 467–471, www.elsevier.es, 10.1016/j.aller.2016.02.007
  4. “Mycoplasma (Genital) - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu