Banner Panel 103 alergeni

Panel 103 alergeni

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Panel 103 alergeni cuprinde testarea, separată de IgE specifice, faţă de 103 alergeni selectaţi din variate categorii: alimentari, inhalatori (graminee, ierburi, arbori), praf, animale, mucegai, venin, paraziţi, latex.

Alergiile reprezintă reacții ale organismului faţă de substanţe străine, cum ar fi polen, alimente, părul animalelor sau veninul albinelor.

Atunci când corpul uman este alergic la un anumit alergen, sistemul imunitar răspunde prin crearea de imunoglobuline E (IgE). Când se intră în contact cu un alergen, sistemul imunitar poate reacţiona prin inflamarea sinusurilor sau a căilor respiratorii.

Gradul de severitate al alergiilor poate să difere de la o persoană la alta, de la mici iritaţii până la anafilaxie. Manifestarea clinică a afecţiunilor de hipersensibilitate imediată apare ca urmare a eliberării de mediatori proinflamatorii, cum ar fi histamina, prostaglandine sau leucotrine de mastocite sau bazofile, atunci când imunoglobulinele E interacţionează cu un alergen.

Reacțiile de hipersensibilitate ale organismului la antigenele alimentare sunt asociate cu un răspuns mediat de anticorpii IgG. În condiții de funcționare normale, epiteliul tractului digestiv este impermeabil pentru antigene, însă, atunci când acesta este deteriorat ca urmare a diferitelor procese inflamatorii, acestea pot pătrunde sub epiteliu, urmând ca, mai apoi, să intre în contact cu celulele sistemului imunitar, producând astfel anticorpi de tip IgG specifici.

Alergia alimentară reprezintă o reacție anormală a organismului, condiționată imunologic, la alergeni alimentari. Diagnosticul alergiei alimentare bazat pe dozarea anticopilor IgG se poate realizeaza și atunci când determinările clasice de diagnostic, care includ dozarea IgE, sunt negative, însă pacientul prezintă reacții adverse.

S-a demonstrat că foarte multe alimente induc reacții alergice. Cele mai comune alimente sunt laptele de vacă, ouăle, anumite tipuri de pește și crustacee, dar și cerealele.

Organismul reacționează diferit când vine vorba de contactul cu un alergen. O reacţie alergică alimentară poate produce umflarea buzelor, a limbii sau a feţei, urticarie sau furnicături la nivelul gurii. Rinita alergică poate provoca reacţii alergice precum mâncărime şi usturime la nivelul ochilor şi nasului, ochii umflaţi şi roşii sau conjunctivită, pe când o reacţie alergică la medicamente poate duce la iritarea tegumentului, apariţia eczemelor, anafilaxie sau umflarea feţei.

Probă Panel 103 Medlife

Când este recomandată determinarea panelului 103

Panelului 103 este un test de laborator ce poate fi recomandat de medicul specialist pentru identificarea sensibilităţii la alergeni, în cazul persoanelor care prezintă manifestări alergice, cum ar fi:

  • vărsături;
  • stare generală de rău;
  • greață;
  • erupții cutanate;
  • simptomatologie asemănătoare astmului.

Procedura recoltare

Determinarea panelului 103 nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată a jeun (pe nemâncate) sau post prandial (după masă), într-un vacutainer fără anticoagulant. Preţul panelului 103 poate să difere în funcţie de unitatea medicală.

Interpretare rezultate

Rezultatul testului va prezenta alergenii la care pacientul prezintă sensibilitate. Este important ca rezultatele să fie interpretate în context clinic, de medicul specialist.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor.


Valori crescute

Valorile crescute ale testului pot fi specifice pentru o reacţie alergică la unul sau mai mulţi dintre alergenii analizaţi.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale testului indică absenţa anticorpilor pentru alergenii analizaţi.

Bibliografie

  1. Segboer, Christine, et al. “Endotyping of Non-Allergic, Allergic and Mixed Rhinitis Patients Using a Broad Panel of Biomarkers in Nasal Secretions.” PLOS ONE, vol. 13, no. 7, 26 July 2018, pp. e0200366–e0200366, https://journals.plos.org , https://doi.org/10.1371/journal.pone.0200366
  2. “Section on Allergy and Immunology.” Pediatrics, vol. 142, no. Supplement 4, 30 Nov. 2018, pp. S205–S205, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1542/peds.2018-2420b
  3. Werfel, Thomas. “Nahrungsmittelallergie Im Erwachsenenalter.” Bundesgesundheitsblatt-Gesundheitsforschung-Gesundheitsschutz, vol. 59, no. 6, 20 May 2016, pp. 737–744, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1007/s00103-016-2360-5
  4. “Allergies - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu