Banner Panel alergeni alimentari

Panel alergeni alimentari

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane dezvoltă diferite tipuri de alergii, uneori chiar la cele mai neașteptate produse. Alergiile alimentare se manifestă prin reacții simple sau severe, determinate de o hipersensibilitate la anumiți factori numiți alergeni. În cazul hranei, acești factori poartă denumirea de alergeni alimentari.

Pentru a determina această sensibilitate este recomandat un test de alergii alimentare prin care pot fi determinate alimentele care provoacă alergia.

Un panel de alergii sau determinarea IgE poate indica o sensibilitate la o serie de alimente. Dintre alimentele pe care le poate identifica panelul cu alergeni alimentari pot fi menționate:

  • roșii,
  • gălbenuș de ou,
  • portocală,
  • măr,
  • cartofi,
  • țelină,
  • morcovi,
  • făină de grâu/secară,
  • nuci, alune,
  • soia.

La anumite produse, alergia alimentară se evidențiază prin înroșirea treptată sau bruscă a pielii (urticarie, eczeme) și prin senzație de mâncărime (prurit), iar simptomele apar în funcție de severitatea alergiei: de la câteva minute la câteva ore. În mod uzual, simptomele dispar după aproximativ 12 ore, însă este întotdeauna nevoie de evaluare medicală și de testarea alergiei conform panelului de alergeni.

Tulburările metabolice asociate cu deficiențe enzimatice (de exemplu, intoleranța la lactoză), precum și reacțiile toxice la alimente nu reprezintă alergii alimentare.

Deși alergiile se manifestă predominant vizual la nivelul pielii, ele pot afecta și alte organe precum tractul respirator, tractul gastro-intestinal, iar în unele cazuri se poate instala șocul anafilactic.

În general, cele mai puternice reacții la alimente se înregistrează la căpșune, fructe de pădure, gălbenuș de ou, carne de pui și lapte de vacă.

Evoluția alergiei este influențată și de predispoziții genetice sau de factori care țin de sensibilitatea fiecărui organism în parte.

Probă Panel alergeni alimentari Medlife

Când este recomandată determinarea alergenilor alimentari

Panelul cu alergeni alimentari este recomandat în cazul persoanelor care prezintă manifestări specifice alergiilor care apar în urma ingerării unor alimente cu potențial alergen. Spre exemplu, atunci când un copil, în cadrul diversificării, prezintă manifestări alergice la unele dintre alimentele introduse etapizat în meniul zilnic este recomandat să se facă panelul alergenilor pentru a preîntâmpina apariția unor manifestări severe în viitor. În unele cazuri, alimentele pot fi acceptate de-a lungul vieții prin introducerea treptată a alergenilor în alimentație, însă există și situații în care alergia este permanentă, cum ar fi alergia la proteina laptelui de vacă sau la gluten.

De asemenea, panelul de alergeni alimentari cu determinarea anticorpilor IgE este utilă în cazul monitorizării pacienților cu dermatită atopică sau cu sensibilitate la anumiți alergeni alimentari. În același timp, prin panelul de alergeni se poate face monitorizarea pacienților care suferă de esofagită sau de gastroenterită eozinofilică.

Procedura recoltare

Pentru recoltarea analizelor nu este necesară o pregătire prealabilă. Nu este necesar un regim alimentar, iar procedura de analizare se poate face și în ipoteza în care pacientul a mâncat.

Recoltarea probelor se face din sânge venos în vacutainere fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Rezultatele panelului de alergeni pot indica o sensibilitate la anumite alimente alergene, caz în care este necesară aplicarea unor măsuri raportate la istoricul medical al pacientului. Astfel, panelul cu alergeni poate fi folosit în vederea evidențierii sensibilității la anumiți alergeni, dar diagnosticarea corectă se poate face doar de medicul specialist ca urmare a evaluării întregului tablou clinic.

Interferențe și limite

Determinarea alergiilor prin panelul de alergeni se poate face în cazul oricărui pacient, indiferent dacă vorbim despre copii sau adulți. De asemenea, poate fi realizat şi un panel de alergeni alimentari pentru bebeluși, mai ales ulterior începerii diversificării, atunci când copilul ia contact pentru prima dată cu anumite produse cu potențial alergen foarte mare (căpșune, gălbenuș de ou, lapte de vacă etc.)

Rezultat pozitiv

Rezultatele analizelor pot oferi un răspuns în 7-10 zile de la testare. Rezultatele pozitive denotă o sensibilitate la alergenul verificat sau la mai mulți alergeni din panel.

În unele situații pot exista chiar și variante încrucișate ale claselor de alimente: grâu cu secară, nuci cu alune, măr cu țelină, morcov cu țelină, măr cu fructe de pădure.

Rezultat negativ

Rezultatele negative nu prezintă semnificație clinică – pacientul nu este alergic la panelul verificat.

Bibliografie

  1. Bird, J. Andrew, et al. “Food Allergen Panel Testing Often Results in Misdiagnosis of Food Allergy.”The Journal of Pediatrics, vol. 166, no. 1, Jan. 2015, pp. 97-100.e1, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.jpeds.2014.07.062
  2. “Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States: Report of the NIAID-Sponsored Expert Panel.”Journal of Allergy and Clinical Immunology, vol. 126, no. 6, Dec. 2010, pp. S1–S58, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , 10.1016/j.jaci.2010.10.007

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu