Medical Updates

08 Ianuarie 2020

Nefrectomie radicală stângă laparoscopică pentru tumoră renală

O echipă din cadrul Life Memorial Hospital, coordonată de dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală, a realizat cu succes o intervenție chirurgicală minim invazivă de nefrectomie radicală stângă laparoscopică pentru o tumoră renală.

Pacienta, în vârstă de 79 de ani, din București, prezenta variații ale tensiunii arteriale, descoperite în cadrul unor investigații cardiologice, motiv pentru care i s-a recomandat să facă o ecografie renală. În urma ecografiei, i s-a depistat o tumoră la rinichiul stâng. „Tumora a fost descoperită incidental și era situată chiar în hilul rinichiului, cu un raport intim cu vasele mari de sânge și cu bazinetul, ceea ce a impus din start ideea de nefrectomie radicală. De obicei, astfel de tumori sunt asimptomatice și dacă nu sunt depistate întâmplător, pacientul ajunge la medic în faze avansate, când tumora are invazie loco-regională mare, situație în care radicalitatea intervenției este discutabilă.

Tumorile renale sunt agresive și faptul că, în cazul acestei paciente, tumora a fost depistată precoce a reprezentat un avantaj și totodată o șansă. Localizarea hilară a acesteia a contraindicat puncţia diagnostică, din cauza riscurilor majore de diseminare şi de hemoragie. După verificarea statusului general și după consulturile interclinice urologic şi nefrologic, s-a ajuns, din nou, la concluzia că singura soluție utilă pacientei este nefrectomia radicală”, spune medicul chirurg Șerban Vasile. Intervenția chirurgicală s-a efectuat pe cale laparoscopică, așa cum se efectuează, de regulă, în toate centrele de specialitate din Europa, operaţia pe cale deschisă fiind o excepție. Astfel, o intervenție care altădată se realiza printr-o incizie foarte mare, acum se poate efectua prin câteva miniincizii, radicalitatea operației fiind comparabilă. „Operația a durat aproximativ două ore. S-a intrat prin intermediul a patru porturi laparoscopice, după care s-a făcut o mică incizie în fosa iliacă stângă, prin care s-a scos piesa operatorie. Nu au existat incidente intraoperatorii și nici complicații postoperatorii. Spitalizarea a fost de o zi și jumătate. Fiind o disecție extensivă, s-a lăsat un tub de dren, care a fost scos la controlul de șapte zile”, precizează dr. Șerban Vasile. În funcție de rezultatul examenului histopatologic, se va stabili ulterior dacă va fi nevoie de terapie oncologică.

Echipa medicală:

  • Dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică și robotică
  • Dr. Mircea Lică, medic specialist chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică
  • Dr. Ovidiu Lazăr, medic primar anestezie-terapie intensivă

 Echipa MedLife de Chirurgie generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.