Medical Updates

08 Ianuarie 2020

O echipa mixta de medici de la MedLife-Polisano si Facultatea de Medicina din Sibiu au salvat viata unei tinere sportive de performanta la karate, rezolvand o malformatie cardiaca prin abord endoscopic minim invazim

Datorita abordului minim invaziv, tanara sportiva va putea sa isi reia mai repede antrenamentele si sa participe la campionatele europene de karate din luna iulie a.c.

Sibiu, 6 mai 2019: O echipa de medici de la spitalul Polisano – MedLife impreuna cu cei de la Facultatea de medicina din Sibiu, coordonata de conf. dr. Victor Costache, a realizat cu succes o noua interventie complexa in cazul unei adolescente, sportiva de performanta, care suferea de o malformatie cardiaca de tip canal atrioventricular partial.

Dariana are 15 ani si este sportiva de performanta la karate. Se pregatea intens pentru obtinerea centurii negre si, totodata, participarea la campionatele europene din luna iulie, iar in urma unui control de rutina, efectuat in urma cu trei saptamani, a fost diagnosticata cu aceasta malformatie cardiaca. Echipa de medici s-a mobilizat imediat si a decis ca tanara are nevoie urgenta de o interventie chirurgicala de corectie completa a malformatiei cardiace de tip canal atrioventricular partial. 

Inovatia echipei de la MedLife – Polisano Sibiu a constat in corectarea defectului cardiac complex – plastia valvei mitrale asociata cu refacerea peretelui dintre doua atrii – prin abord endoscopic minim invaziv. Cazul a fost o premiera in Europa si va fi prezentat de echipa din Sibiu in iunie la congresul Societatii Internationale de Chirurgie Minim Invaziva (ISMICS) din New York.

“Cazul a fost o provocare pentru noi, o provocare care ne-a adus bucurie si satisfactie profesionala in acelasi timp. Interventia a decurs bine, pacienta a fost extubata imediat, evolutia ei fiind una favorabila. Timpul de spitalizare a fost scurt, a fost externata la 3 zile dupa interventie, cu recuperare rapida. Prin acest tip de abord minim invaziv, spre deosebire de abordul clasic prin sternotomie, timpul de recuperare este mult mai scurt si acest lucru ii va permite pacientei participarea in maxima siguranta la campionatele europene de karate din iulie. Abia asteptam vesti de la ea”, a declarat dr. Victor Costache, coordonatorul echipei medicale

“In urma vizitei medicale cu echipa de la karate, medicul cardiolog a vazut ca ceva nu a iesit tocmai in regula la efectuarea electrocardiogramei, iar atunci am decis sa facem un control mai amanuntit, chiar daca nu manifesta niciun simptom. Totul s-a produs foarte repede, intai consultatia cu doamna dr. Viorela Cotarla, de la Polisano, apoi a venit domnul dr. Costache si ne-a spus ca trebuie facuta interventia cat de repede, deoarece malformatia este complexa, iar activitatea si viata ei pot fi supuse riscului in orice minut. Fata noastra este foarte bine acum, urmeaza inca programul de recuperare, iar la finalul lunii mai va incepe din nou antrenamentele. Suntem foarte recunoscatori intregii echipe medicale de la Polisano care au salvat viata fiicei noastre si ne-au dat siguranta ca vom putea relua neasteptat de repede antrenamentele astfel, incat sa participam la campionatele europene de anul acesta”, a povestit tatal adolescentei.

Echipa medicala care a realizat aceasta operatie a fost coordonata de conf. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculara, toracica si pulmonara, din a carei componenta au facut parte chirurgi cardiovasculari – dr. Felix Farcas, dr. Anca Mandache, dr. Anca Chitic, cardiologi – dr. Cristina Pitis, dr. Mircea Vladoianu si echipa de ATI condusa de dr. Sorin Ilie.

***

In Centrul de Chirurgie Cardiovasculara Polisano – MedLife Sibiu s-au tratat, de-a lungul timpului, peste 4500 de pacienti cu afectiuni cardiace si s-au realizat zeci de premiere medicale. Centrul dispune de patru sali de operatie de ultima generatie, asigurand toata gama de interventii ce se pot realiza in sfera cardiovasculara.

 Echipa MedLife de Cardiologie Pediatrica

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.