Radiologie si Imagistica medicala

Statistici

  • In lume, Japonia are cele mai multe aparate RMN (43,1 unitati/milionul de locuitori), iar SUA se regaseste pe locul 2 cu 25.9 unitati la milionul de locuitori

Ce este radiologia si imagistica medicala?

Radiologia si imagistica medicala este o sectie a medicine care se refera la o varietate de metode non-invazive pentru identificarea si monitorizarea bolilor sau a leziunilor, prin generarea de imagini reprezentand structuri anatomice interne si organe ale corpului pacientului. Imaginile detaliate realizate de aceste proceduri sunt utilizate pentru a informa in continuare pacientul si medicul despre organizarea anatomica si functionarea functionala a organelor interne si a structurii corpului pacientului.

Numita si imagistica de diagnostic, acest domeniu este un instrument informational care extinde cunostintele medicilor, persoanelor si pacientilor si practicarea medicinii.

Radiologii si alti medici interpreteaza imaginile rezultate pentru a diagnostica diverse boli sau leziuni medicale, astfel incat tratamentul si terapia pacientului pot fi planificate si implementate in mod specific. De asemenea, este de asemenea folosita pentru a ghida planificarea chirurgicala si este adesea utilizata pentru a urmari operatia si/sau a monitoriza rezultatele procedurilor terapeutice.

Radiologia si imagistica medicala este si un instrument cheie in diagnosticul precoce si prevenirea bolilor

Tipuri de investigatii imagistice

Cele mai frecvente tipuri de examene de radiologie si imagistica medicala includ:

- Tomografie computerizata (CT), cunoscuta si sub denumirea de tomografie axiala computerizata, incluzand angiografia CT;

- Fluoroscopie, incluzand GI superioara si clisme de bariu;

- Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si angiografie prin rezonanta magnetica;

- Mamografie;

- Medicina nucleara, care include teste precum scanarea osoasa, tiroidiana si testul de stres cardiac;

- Radiografii plane, care include radiografie toracica;

- Tomografia cu emisie de pozitroni, numita si imagistica PET, scanare PET sau PET-CT atunci cand este combinata cu CT;

- Ecografii.

Ce trebuie sa faceti in timpul unui examen?

In aproape fiecare tip de examen imagistic trebuie sa incercati sa urmati aceste orientari de baza:

- Relaxati-va si ramaneti calmi;

- Fiti atenti la instructiunile pe care le primiti in timpul examenului (de exemplu, „va rog sa va tineti respiratia”);

- Puneti intrebari daca nu sunteti sigur ce vi se cere.

In general, calitatea imaginilor rezultate depinde in parte de cat de bine urmati instructiunile si daca ramaneti linistiti si nemiscati. Daca va simtiti anxiosi sau va temeti, informati tehnologul sau radiologul care efectueaza examenul. Ei sunt acolo pentru a va ajuta, sunt preocupati de bunastarea voastra si vor sa obtina cele mai bune imagini posibile.

Unul dintre motivele pentru care imagistica de diagnostic non-invaziva este folosita atat de pe larg in medicina este pentru ca este in mare parte nedureroasa si nu implica o interventie chirurgicala.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum