MEDICINA GENERALA

17 Ianuarie 2011

Algocalmin, numai cu reteta de la medic. Va scadea consumul de analgezice usoare?

Algocalmin, numai cu reteta de la medic. Va scadea consumul de analgezice usoare?

Excesul de medicamente auto-administrate dauneaza grav / Foto: Reuters

De la 1 februarie, farmacistii vor elibera numai pe baza de reteta medicamentele Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin si Centralgin. 13 medicamente, o singura substanta activa in fiecare dintre ele: metamizolul, care ar duce la aparitia unei boli grave a sangelui - agranulocitoza. Desi in Romania nu au fost semnalate cazuri de agranulocitoza indusa de metamizol, Agentia Nationala a Medicamentului atrage atentia ca numarul romanilor ce iau calea automedicatiei cu analgezice usoare, in cantitati sporite si pe perioade lungi de timp fara o consultatie medicala prealabila, este exagerat de mare. In timp, acest fapt ar avea consecinte nefaste, spun medicii. Masura ANM este binevenita si poate duce pe termen lung la o scadere a complicatiilor induse de consumul necontrolat de analgezice si antiinflamatorii, opineaza dr. Mihai Ciochinaru, medic primar in medicina interna si hematologie.

Farmacistii: "Nu asa va scadea consumul de algocalmin"

"Intr-adevar, printre cele mai bine vandute produse la noi in farmacie sunt cele bazate pe metamizol", povesteste Elena M., farmacista. "Chiar daca se va trece la eliberarea pe baza de reteta a algocalminului, nu cred ca va scadea consumul. Oamenii se duc la medicul de familie si cer pur si simplu reteta, pe care o primesc fara prea multe discutii." "Astazi am auzit un client spunand ca o sa-si faca stoc de algocalmin in casa, sa-si asigure un an medicatia. Nu cred ca a lua calmante cu pumnul e o solutie care inlocuieste tratamentul corect al unei carii dentare dureroase", declara Cornel D., un alt farmacist. De cealalta parte, clientii se revolta: "Pentru o durere de cap trebuie sa ma duc acum dupa reteta? Sa-mi dea doua pastile, trei, sa am in casa, si apoi merg eu si dupa reteta!", ofera o solutie temporara Daniel Capatina, pensionar. "Inca un mod de a ne pune la plata: de cate ori mergi la medicul de familie, mai scoti un ban din buzunar. Pai stie el daca am intoleranta? De unde sa stie, ca nu e specialist!", comenteaza si Anghel Valentin.

"Este o varianta ieftina si arhicunoscuta, asa ca vor continua sa solicite acest medicament", crede Cornel D., "desi exista alte calmante si mai ieftine, mai eficiente, fara astfel de efecte secundare". "Prea multa lume se grabeste sa ia pastile fara sa intrebe pe nimeni, nici macar pe farmacisti."

"Personal, n-am auzit de cazuri de agranulocitoza la noi", mai spune Elena M. "Dar se poate intampla, iar agranulocitoza nu e singurul lucru rau care poate porni dintr-un abuz de medicamente".

Ce este agranulocitoza

Pentru a intelege mai bine mecanismul agranulocitozei, trebuie sa stim mai intai ce este neutropenia, si anume: micsorarea numarului de globule albe granulocitare din sange, globule ce contribuie la eliminarea bacteriilor, prima linie in apararea antiinfectioasa a organismului. Neutropeniile acute medicamentoase constituie baza agranulocitozei, adica absenta completa a granulocitelor polinucleare neutrofile, deosebit de grava, care duce la distrugerea celulelor maduvei osoase. Boala poate aparea la cateva ore, pana la cateva zile de la ingestia medicamentului, si se manifesta prin febra, frisoane, dureri musculare, dureri in gat. Examenul sangelui evidentiaza granulocite neutrofile in numar redus sau absente, explica dr. Mihai Ciochinaru, medic primar in medicina interna si hematologie.

Granulocitele neutrofile sunt cel mai numeros tip de leucocite, cu rol principal in apararea antiinfectioasa primara a organismului. Absența granulocitelor scade imunitatea si lasa organismul fara aparare in fata infectiilor.

Efectul advers descris este comun tuturor derivatilor de pirazolon - metamizol, fenilbutazona.

Agranulocitoza si neutropenia indusa de medicamente are ca mecanisme principale (presupuse sau confirmate de studii experimentale) urmatoarele cauze:

 • un mecanism de distrugere mediata imun a granulocitelor si precursorilor granulocitari din maduva osoasa hematogena;
 • un mecanism dependent de doza de medicament;
 • un mecanism de efect toxic direct asupra precursorilor granulocitari din maduva osoasa hematogena si asupra micromediului medular.

Agranulocitoza si neutropenia indusa de medicamentele ce contin metamizol (popular cunoscut ca algocalmin):

In ceea ce priveste medicamentele analgezice si antiinflamatorii, din care face parte si metamizolul, mecanismul agranulocitozei este mediat imun, prin aparitia de anticorpi care se cupleaza (leaga) de medicamentul atasat de granulocite cu activarea secundara a unei proteine serice numita complement, dupa care acest complex granulocit - medicament - complement seric - este captat si distrus la nivelul splinei, explica dr. Ciochinaru.

Incidenta agranulocitozei

Potrivit ANM, la Centrul National de Farmacovigilenta nu au fost raportate cazuri de agranulocitoza la administrarea de metamizol. Se stie totusi ca boala apare la un pacient dintr-un milion care iau metamizol, conform studiilor clinice constatate pana in prezent in Europa. Cel mai recent studiu realizat in Polonia cu privire la incidenta agranulocitozei (2010) a relevat ca, din 21 de cazuri confirmate pe intreg teritoriul, doua pot fi asociate cu metamizolul. Rata agranulocitozei asociate cu consumul de metamizol a fost astfel de 0,16 la 1 milion de consumatori / zi de utilizare, iar concluzia evidenta a studiului a fost ca riscul este foarte redus. Cu toate acestea, consumul de medicamente calmante cu metamizol la romani este foarte mare, ajungand la o jumatate de comprimat pe zi pe cap de locuitor.

In contra-exemplu, frecventa aparitiei agranulocitozei este mult mai mare in cazul medicamentelor antitiroidiene, antibioticelor macrolide, procainamidei etc. Cu toate acestea, utilizarea in exces de catre pacienti a analgezicelor ce contin metamizol, fata de alte medicamente inductoare de agranulocitoza, face ca riscul producerii agranulocitozei si neutropeniei sa fie mult mai mare. Diagnosticarea agranulocitozei reprezinta o urgenta hematologica si necesita interventie terapeutica energica, ce cuprinde:

 • intreruperea consumului medicamentului respectiv;
 • spitalizare imediata cu administrarea de antibiotice, antifungice, agenti stimulatori ai productiei de granulocite;
 • masuri suportive;
 • in cazuri extreme, transplant de celule stem hematopoietice.

Masura decisa de Agentia Nationala a Medicamentului, opineaza dr. Mihai Ciochinaru, este binevenita, si poate duce pe termen lung la o scadere a complicatiilor induse de consumul necontrolat de analgezice si antiinflamatorii. Substanta mai poate produce si alte efecte secundare grave de tip alergic, precum anafilaxia. Scurt istoric Metamizolul, cunoscut popular sub denumirea de algocalmin, face parte din clasa Analgezicelor simple si antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Prima data, asocieri intre agranulocitoza si metamizol au fost facute in anii 50-60. Unii oameni de stiinta descriu o predispozitie genetica pentru agranulocitoza indusa de metamizol. (Vezi aici si o cercetare pro-metamizol.) Ca urmare, a fost retras inca din 1965 de pe piata britanica, apoi din Suedia (1974), SUA (1977), Arabia Saudita (1980). In state UE - Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Lituania -, dar si Japonia, Australia, Ghana, Nepal, Bangladesh, substanta este strict interzisa. In Israel, metamizolul se administreaza doar in spitale, iar in Belgia, Germania si Spania se poate cumpara cu prescriptie medicala. In Brazilia, se vinde fara prescriptie, dar cu avertismentul "interzis sub 19 ani" pe cutie. Poate fi cumparat de oricine, fara restrictii, in Romania, Egipt, India, China, Polonia, Macedonia, Mexic, Rusia si Turcia. Interdictia comercializarii a fost ridicata intre 1995 si 1999 in Suedia, dar acum este din nou in vigoare. Solicitarea de schimbare a statutului de eliberare a medicamentelor cu metamizol a venit din partea Sanofi-Aventis, producator de comprimate cu metamizol, iar in luna martie 2010 a fost aprobata in sedinta, precizau in vara anului 2010 reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului.

Potrivit unei rezolutii a Consiliului Europei, este necesar un consult medical inainte de inceperea utilizarii medicamentelor care contin metamizol, iar in timpul tratamentului pacientul trebuie sa fie supravegheat de catre medic, care in cazul observarii semnelor de agranulocitoza va decide intreruperea administrarii. European Directorate for the Quality of Medicines & Health Care specifica faptul ca metamizolul se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, fiind inclus in Lista I, care include substante active continute in medicamente indicate in tratament de scurta durata sau pentru care este necesara supraveghere medicala continua, fie datorita eventualelor reactii adverse, fie pentru verificarea eficacitatii tratamentului.
Prospect (sursa: ANM.ro) In prospectele medicamentelor pe baza de metamizol se mentioneaza ca medicamentul poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau soc anafilactic. "Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei si/sau anginei si/sau ulceratiilor bucale se impun intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei. Continuarea administrarii creste riscul de deces. In cazul tratamentului de lunga durata trebuie controlata periodic hemograma. In cazul urmatoarele afectiuni riscul de soc anafilactic este mai mare:
 • astm bronsic alergic, rinita alergica;
 • urticarie;
 • intoleranta la alcool (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inrosire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool poate evidentia existenta unui astm la AINS).
Inaintea inceperii tratamentului este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati. In cazul pacientilor cu risc crescut de soc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta a raportului risc potential / beneficiu terapeutic si sub stricta supraveghere medicala. Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabila. Derivatii de pirazolona pot interactiona cu captopril, litiu, metotrexat si triamteren. Metamizolul poate sa modifice eficacitatea antihipertensivelor si diureticelor (cu exceptia furosemidului). Deoarece metamizolul poate sa scada concentratia plasmatica a ciclosporinei, aceasta trebuie supravegheata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente. La fat exista riscul afectarii hematologice. Administrarea metamizolului in preajma nasterii poate determina inchiderea prematura a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicata in primul si in ultimul trimestru de sarcina; in trimestrul al doilea se poate utiliza numai daca este absolut necesar. Metabolitii medicamentului sunt eliminati in laptele matern; datorita riscului mielotoxic, in urmatoarele 48 ore dupa administrare se intrerupe alaptarea." La capitolul reactii adverse, sunt mentionate:
 • Tulburari ale sistemului imunitar (reactii anafilactice sau anafilactoide, cu evolutie grava), ce pot aparea imediat dupa sau la cateva ore dupa administrare.
 • Tulburari respiratorii (crize de astm).
 • Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat (urticarie, eruptii maculopapuloase si cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-Johnson).
 • Tulburari hematologice si limfatice (leucopenie, foarte rar agranulocitoza sau trombocitopenie).
 • Tulburari renale (insuficienta renala acuta sau nefrita interstitiala, insotita uneori de un sindrom nefrotic, cu proteinurie).
Citeste si:
Emma Olaru, Redactia MedLive.ro©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.