Publicat la: 
6/08/2013

Comisia Europeana se pregateste sa suspende comercializarea medicamentelor antifungice pe cale orala bazate pe ketoconazol, asa cum a facut Franta cu Nizoralul, avand in vedere riscurile pentru ficat, a declarat marti o sursa europeana, citata de AFP.

Sesizata de Franta, care a retras acest medicament in iulie 2011, Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) urmeaza sa emita o recomandare de suspendare la nivel european.

"Beneficiul ketoconazolului pe cale orala nu compenseaza riscul de leziuni hepatice" pentru tratamentele antimicotice, a concluzionat Agentia, in avizul sau.
Comisia a demarat procedurile prin care acest aviz va deveni constrangator la nivel european.

EMA recomanda pacientilor care se trateaza cu acest medicament sa se adreseze medicului lor "pentru a discuta un tratament alternativ".

Agentia apreciaza ca utilizarea pe cale locala (gel, crema, sampon etc) a medicamentelor pe baza de ketoconazol este posibila in continuare, avand in vedere absorbtia foarte redusa in sange.

Aceste medicamente vor putea fi administrate in continuare pe cale orala doar in cazul unor aprobari speciale ale autoritatilor nationale, pentru tratamentul sindromului Cushing, o boala hormonala.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Ginecologie, Obstetrica, Obstetrica Ginecologie

Radu Rafila,Medic primar
Medic primar
Filipescu Alexandru,Doctor
Medic Primar
Medic specialist
Buse Corina,Doctor
Doctor
  •  
  • 1 of 98

Articole similare

Comisia Europeana se pregateste sa suspende comercializarea medicamentelor antifungice pe cale orala bazate pe ketoconazol, asa cum a facut Franta cu Nizoralul, avand in vedere riscurile pentru ficat, a declarat marti o sursa europeana, citata de AFP. Sesizata de Franta, care a retras acest medicament in iulie 2011, Agentia Europeana a...
Agenţia Naţională a Medicamentului a solicitat farmaciilor să oprească de la vânzare medicamentele care conţin ketoconazol, după ce Comisia Europeană a cerut retragerea de pe piaţă a acestor produse, a declarat marţi, pentru Mediafax, preşedintele ANM, Marius Savu. Comisia Europeană a cerut retragerea tuturor medicamentelor care conţin...