Publicat la: 
15/01/2019

flora intestinala a bebelusilor are bacterii care impiedica alergiile alimentare

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago si de la Universitatea Napoli Federico au descoperit, printr-un nou studiu, ca sugarii sanatosi au anumite bacterii intestinale care ii ajuta sa nu dezvolte alergii alimantare, potrivit eurekalert.org.

Alergia la laptele de vaca este cea mai frecventa alergie alimentara care afecteaza copiii. Specialistii au descoperit ca, atunci cand microbii intestinali proveniti de la sugari sanatosi au fost transplantati in soareci fara germeni, animalele au fost protejate de reactiile alergice, fiind expusi laptelui de vaca. Se pare ca aceeasi microbi proveniti de la copiii alergici la lapte nu au oferit aceeasi protectie Soarecii care au primit bacteriile au suferit reactii alergice cand au intrat in contact cu laptele de vaca.

Studiul a fost publicat in ”Nature Medicine” si a identificat o specie bacteriana care are rol de protectie impotriva raspunsurilor alergice la alimente.

Microbiota poate prezice posibilele raspunsuri alergice.

In anul 2015, cercetatorii Cathryn Nagler si Roberto Berni Canani au lucrat impreuna la un proiect privind diferentele semnificative dintre microbiomele intestinale ale sugarilor sanatosi si ale celor alergici la laptele de vaca. In cele din urma, acestia au vrut sa descopere daca aceste diferente au contribuit, si in ce masura, la dezvoltarea alergiei.

La studiu au participat opt donatori, dintre care patru sanatosi si patru cu alergie la lapte. Cercetatorii au transplantat microbi de la fiecare soarecilor, prin probe fecale. Soarecii au fost crescuti intr-un mediu complet steril, fara germeni, astfel ca nu aveau bacterii proprii. Soarecii au fost hraniti cu aceeasi formula ca si copiii pentru a ajuta bacteriile sa se colonizeze corect, furnizand aceleasi surse de nutrieni.

Soarecii care au primit bacterii de la sugarii alergici au suferit de anafilaxie cand au fost expusi prima data laptelui de vaca, o reactie alergica care pune viata in pericol. Soarecii din grupul de control, care nu au primit deloc bacterii, au avut aceeasi reactie severa. Cei care au primit bacterii sanatoase au fost complet protejati si nu au avut reactii alergice.

”Aceste constatari demonstreaza rolul crucial al microbiotei intestinului in dezvoltarea alergiilor alimentare si sugereaza ca formarea comunitatilor bacteriene este importanta pentru oprirea alergiilor alimentare. Aceste rezultate deschid calea catre noi interventii pentru prevenirea si tratarea alergiilor alimentare”, spune Canani.

Oamenii de stiinta au studiat si compozitia microbilor din tractul intestinal al soarecilor si au analizat diferentele dintre grupul sanatos si cel alergic din punct de vedere al expresiei genelor.

Acest lucru le-a permis sa identifice o anumita specie, Anaerostipes caccae, care pare sa protejeze corpul impotriva reactiilor alergice atunci cand este prezenta in intestin.

Ce este Anaerostipes caccae?

Anaerostipes caccae face parte dintr-o clasa de bacterii, Clostridia, pe care specialistii au identificat-o in anul 2014, intr-un studiu care se baza pe protectia impotriva alergiilor la nuci. Aceste bacterii produc butirat, un acid gras care este un nutrien crucial pentru formarea unei comunitati microbiene sanatoase in intestin. Aceasta clasa de bacterii care produc butirat asigura, in general, protectie impotriva tuturor alergiilor alimentare. In plus, ar putea fi utilizate in medicamentele bioterapeutice pentru prevenirea sau inversarea altor alergii alimentare comune.

”Chiar daca exista multe tipuri de microorganisme care traiesc in tractul gastrointestinal, un singur organism poate avea un efect foarte profund asupra modului in care gazda este afectata de componentele dietetice”, spune Dionysios Antonopoulos, biolog.

Acest studiu este important deoarece ajuta specialistii sa creeze noi tipuri de tratamente pentru alergiile alimentare.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Doctor
Medic Specialist
Radu Roxana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago si de la Universitatea Napoli Federico au descoperit, printr-un nou studiu, ca sugarii sanatosi au anumite bacterii intestinale care ii ajuta sa nu dezvolte alergii alimantare, potrivit eurekalert.org. Alergia la laptele de vaca este cea mai frecventa alergie alimentara care afecteaza copiii....
Copiii care traiesc in centre urbane au o prevalenta mult mai mare de alergii alimentare decat cei care locuiesc in zonele rurale, potrivit unui nou studiu realizat in Statele Unite. Intrebarea este: Ce anume din mediu le declanseaza? 'O mai buna intelegere a factorilor de mediu ne va ajuta in eforturile de prevenire", conform cercetatorului...
Malformatiile cardiace congenitale reprezinta cele mai frecvente defecte depistate la nastere. Cu toate ca medicina a facut progrese remarcabile de-a lungul timpului, acestea raman principala cauza a mortii neinfectioase la sugari. Specialistii au analizat, printr-un nou studiu, impactul pe care il are diabetul matern asupra dezvoltarii cardiace...
Bebelusii au o capacitate mult mai mica de a lupta impotriva infectiilor / Foto: Photoxpress.com Copiii sunt sensibili la infectii, iar spitalizarea poate fi pentru ei un prilej de a se imbolnavi. Se poate intampla ca, la un moment dat, sa fiti nevoita sa va internati cu copilul in spital daca starea lui de sanatate nu este una buna, iar medicul...
Lupusul este o afectiune care determina sistemul imunitar sa atace articulatiile, pielea si rinichii. Oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina NYU au descoperit, printr-un nou studiu, ca boala are legatura cu un amestec anormal de bacterii din intestin. Dezechilibrul bacterian este asociat cu mai multe boli imune, cum ar fi boala inflamatorie...