Pediatrie

25 Ianuarie 2019

La ce risc sunt supusi copiii ai caror parinti au boli mintale?

Problemele de sanatate mintala ale parintilor cresc riscul tulburarii reactive de atasament la copii. Tulburarea reactiva de atasament (RAD) este o afectiune a functionarii sociale in care capacitatea copilului de a forma relatii normale de atasament este perturbata, potrivit eurekalert.org.

RAD se caracterizeaza prin ambivalenta privind cautarea confortului la parinti, retragerea emotionala, lipsa contactului social, frica sau iritabilitatea inexplicabila. Daca nu este tratata, tulburarea va afecta intreaga viata a copilului, capacitatea de a functiona si relatiile ulterioare.

Studiul a demonstrat ca, daca ambii parintiau avut un diagnostic psihiatric, riscul copilului de a fi diagnosticat cu RAD este de 51 de ori mai mare, comparativ cu copiii care au parinti sanatosi. Diagnosticul de sanatate mintala al mamei a crescut riscul de RAD al copilului de noua ori, iar cel al tatalui de sase ori.

Cel mai comun diagnostic al parintilor a fost dependenta de alcool, de droguri, dar si abuzurile (20%). A doua combinatie comuna a fost mame diagnosticate cu depresie si tati diagnosticati cu dependenta de alcool si de droguri (17%).

La studiu au participat 614 de copii diagnosticati cu RAD in perioada 1991-2012, in Finlanda. In studiile anterioare, asocierea tulburarii reactive de atasament a fost studiata in conditii neobisnuite, fiind implicati doar copii din centre de plasament si copii maltratati.

”Rezultatele noastre demonstreaza ca tulburarea RAD are legatura cu fumatul matern in timpul sarcinii, dar exista conexiuni si cu mamele care isi cresc singure copiii si cu varsta inaintata a tatalui”, spune Subina Upadhyaya, de la Centrul de Cercetare Psihiatrica pentru Copii.

Chiar daca tulburarea afecteaza sub un procent din intreaga populatie, este o problema semnificativa si costisitoare. Aceasta are legatura si cu alte probleme psihiatrice si cu excluderea sociala. Tratamentele sunt exigente si costisitoare, iar dovezile eficientei acestora sunt limitate.

Echipa de specialisti s-a axat pe factorii de risc din timpul sarcinii care sunt asociati cu tulburarile mintale.

”Comparativ cu rezultatele noastre anterioare privind tulburarile psihiatrice asociate cu diagnosticul psihiatric al parintilor sau cu abuzul de substante, conexiunea este neobisnuit de puternica cu tulburarea reactiva de atasament. Acest lucru inseamna ca RAD este asociat cu dezvoltarea creierului in perioada prenatala, fiind expus intoxicantilor”, explica Sourander.

Oamenii de stiinta recomanda ca parintii sa fie analizati in timpul sarcinii in privinta abuzurilor de substante si a sanatatii mintale.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Medicina De Familie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.