Humus: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
11 Iunie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
humus beneficii proprietati contraindicatii

Despre humus

În funcție de obiectivele de sănătate și de nevoile dietetice ale unei persoane, humusul poate fi un aliment foarte sănătos. Humusul vine dintr-o rețetă străveche din Orientul Mijlociu, preparată din năut. De obicei, humusul conține agenți aromatizanți suplimentari - tahini, suc de lămâie, sare și ulei de măsline.

Tipuri de humus

O persoană poate dori, de asemenea, să încerce să adauge alte ingrediente la humus, pentru a-i schimba aroma sau ca garnitură. Unele opțiuni includ:

  • humus cu ardei roșu zdrobit
  • humus cu ardei roșii prăjiți
  • humus cu căței de usturoi
  • humus cu ceapă
  • humus cu nuci prăjite
  • humus cu jalapenos feliat
  • humus cu roșii uscate

Ce beneficii are humusul

Humusul poate ajuta la ameliorarea inflamației

Inflamația este modul în care organismul se protejează de infecții, boli sau leziuni. Cu toate acestea, uneori, inflamația poate persista mai mult decât este necesar. Acest lucru se numește inflamație cronică și a fost legat de multe probleme grave de sănătate. Humusul este plin de ingrediente sănătoase care pot ajuta la reducerea inflamației cronice. Uleiul de măsline este unul dintre ele. Este bogat în antioxidanți puternici care au beneficii antiinflamatorii.

În mod deosebit, uleiul de măsline virgin conține antioxidantul oleocanthal, despre care se crede că are proprietăți antiinflamatorii similare cu cele ale medicamentelor antiinflamatorii obișnuite. În mod similar, semințele de susan, din care este făcut tahini, pot ajuta la reducerea markerilor de inflamație din organism, cum ar fi interleukina-6 (IL-6), care este ridicată în afecțiuni inflamatorii precum artrita. Mai mult, multe studii au arătat că un regim alimentar bogat în leguminoase, precum năutul, reduce markerii de inflamație din sânge.

Humusul ajută digestia

Humusul este o sursă excelentă de fibre alimentare, care poate îmbunătăți sănătatea digestivă. Acesta furnizează aproape 2 g de fibre alimentare pe porție de 2 linguri (30 g). Datorită conținutului său de fibre, humusul poate ajuta la un scaun regulat. Mai mult, fibrele dietetice ajută, de asemenea, la hrănirea bacteriilor sănătoase care trăiesc în intestinul unei persoane.

Un studiu a constatat că adăugarea a 200 g de humus în dietă timp de 3 săptămâni a ajutat la promovarea creșterii bacteriilor benefice, cum ar fi bifidobacteriile, suprimând, în același timp, creșterea bacteriilor dăunătoare. O parte din fibrele din humus pot fi, de asemenea, transformate de bacteriile intestinale în butirat, un acid gras, care ajută la hrănirea celulelor colonului și are multe beneficii impresionante. Studiile de laborator au arătat că butiratul reduce inflamația din intestine și poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de colon.

Humusul este relativ sărac în zahăr, mai ales în comparație cu alte produse populare de gustare.

Consumul de alimente bogate în fibre, cum este humusul, poate ajuta o persoană să se simtă mai sătulă și să sprijine un control mai bun al zahărului din sânge. Acest lucru ar putea contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 și ar putea ajuta persoanele care au deja diabet să își controleze glicemia. Un studiu din 2020 realizat pe 39 de subiecți adulți indică beneficiile humusului în acest sens. Cercetătorii au constatat că participanții care au avut o gustare de după-amiază de humus au avut reduceri ale zahărului din sânge de aproximativ 5%.

Humusul și controlul apetitului

Studiul de mai sus sugerează, de asemenea, că humusul poate ajuta la controlul apetitului. Pentru persoanele care încearcă să piardă sau să își mențină greutatea, consumul de humus poate face acest lucru mai ușor.

Cercetătorii au corelat consumul de humus cu o reducere cu 20% a gustărilor, comparativ cu persoanele care nu au luat nicio gustare, precum și cu o reducere de 70% a foamei. Este important de remarcat faptul că unul dintre autorii studiului face parte și din consiliul științific consultativ al unei companii producătoare de humus.

Ce proprietăți are humusul

Conținutul nutrițional al humusului depinde de marca specifică, așa că este important să fie verificată eticheta. Unele produse conțin mult mai mult sodiu decât altele. Potrivit United States Department of Agriculture, o porție tipică de 100 de grame (g) de humus va conține de obicei:

  • 214 calorii
  • 10,71 g de proteine
  • 8,93 g de grăsimi
  • 28,57 g de carbohidrați
  • 7,1 g de fibre
  • 3,57 g de zahăr
  • 71 miligrame (mg) de calciu
  • 2,57 mg de fier
  • 607 mg de sodiu

Acest lucru face ca humusul să fie un aliment cu un conținut moderat de grăsimi, deci poate face parte dintr-o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Este, de asemenea, un aliment relativ bogat în proteine, recomandat în special pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană.

humus beneficii proprietati contraindicatii

Utilizările humusului

O rețetă de bază de humus include următoarele ingrediente:

  • boabe de năut
  • tahini
  • usturoi
  • suc de lămâie
  • chimen măcinat
  • ulei de măsline

Pur și simplu se pasează toate ingredientele, cu excepția năutului, până când acestea formează o pastă omogenă. Se adaugă năutul, apoi se pasează amestecul până când acesta devine cremos. De asemenea, oamenii pot alege să adauge sare la rețetă, dar acest lucru poate să nu fie ideal pentru persoanele care doresc să-și reducă aportul de sare.

Recomandări pentru humus

Humusul este recomandat și persoanelor cu alergii și intoleranțe alimentare care pot avea dificultăți în a găsi alimente pe care să le poată consuma și care să nu le provoace simptome neplăcute. Humusul nu conține în mod natural gluten, nuci și lactate, ceea ce înseamnă că se potrivește persoanelor afectate de afecțiuni comune precum boala celiacă, alergiile la nuci și intoleranța la lactoză.

Este humusul recomandat și pentru bebeluși? Humusul cumpărat din magazin nu este potrivit pentru bebeluși din cauza conținutului ridicat de sare, așa că, cel mai bine este ca acesta să fie preparat acasă. O discuție cu medicul de familie este necesară, pentru că acesta știe cel mai bine istoricul bebelușului și poate ajuta părintele să ia cea mai bună decizie în legătură cu nutriția celui mic.

Contraindicații pentru humus

Humusul este destul de bogat în sodiu, iar unele formule comerciale pot fi, de asemenea, destul de bogate în sodiu. Sodiul este un nutrient vital, dar un aport ridicat de sodiu se corelează cu un risc mai mare de hipertensiune arterială. În timp, acest lucru poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Riscul de a obține prea mult sodiu din humus este mai mare în rândul persoanelor cu diete bogate în sodiu și a celor care mănâncă mult mai mult de o porție.

Ingredientele din produsele de humus preambalate variază. Pentru persoanele cu alergii este important nu numai să verifice ingredientele, ci și să se citească eticheta, pentru a evalua riscul de contaminare încrucișată. Persoanele care mănâncă mult mai mult decât o singură porție pot depăși limita zilnică recomandată de sodiu, de sub 2.300 mg pe zi.

La fel ca în cazul oricărui aliment, consumul prea mare de humus poate afecta negativ sănătatea și poate împiedica o persoană să aibă o dietă variată, bogată în alte alimente și nutrienți. În plus, oamenii mănâncă uneori humus alături de alimente care au o valoare nutritivă destul de scăzută, cum ar fi chipsurile tortilla. Acest lucru poate crește numărul de calorii asociate cu o gustare cu humus și poate crește, de asemenea, aportul de sodiu.

Bibliografie

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-hummus-healthy
  2. https://www.healthline.com/nutrition/is-hummus-healthy

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării