Reguli pentru o alimentație sănătoasă: Cum evităm excesele de sărbători

Atunci când o persoană face excese în timpul sărbătorilor, nu numai că ia în greutate, dar își suprasolicită și sistemul digestiv. De asemenea, somnul este afectat și pot apărea arsuri la stomac sau alte probleme mai grave.
Despre excesele alimentare de sărbători
Sărbătorile înseamnă o avalanșă de produse (de patiserie și nu numai) furnizate de clienți bine intenționați, colegi sau părinți. Sezonul sărbătorilor poate fi sfâșietor pentru persoanele care au pierdut pe cineva drag sau care se luptă cu singurătatea, anxietatea, depresia sau nesiguranța financiară. În cel mai bun caz, poate fi o perioadă pașnică, de sărbătoare, plină de ritualuri reconfortante, care sunt adesea asociate cu mâncarea (foarte multă mâncare).
Reunirea în jurul mâncării poate fi însă vindecătoare și festivă dacă poftele, foamea și corpul sunt abordate cu grijă. De obicei, în timpul anului, persoanele își limitează ceea ce mănâncă. Când vin sărbătorile, regulile sunt lăsate la o parte și mâncarea este văzută ca un „răsfăț”. Se renunță instant la dieta fără înfometare, care, oricum, nu este sănătoasă. Lupta cu dieta sănătoasă se va relua după ce sărbătorile trec, așa că, de sărbători, oamenii își permit să facă excese.
Reguli pentru o alimentație sănătoasă
Mănâncă atunci când îți este foame
Este recomandată alimentația conștientă. Este foame sau sete? Plictiseală sau poftă de ceva bun sau de ronțăit? Persoana în cauză trebuie să acorde o atenție deosebită modului în care se simte în timp ce mănâncă. A mânca până la sațietate nu înseamnă a mânca până la îmbolnăvire. Alimentele trebuie mestecate lent și conștient. Sunt recomandate câteva minute de așteptare după ce farfuria s-a terminat sau se dorește a doua porție. Starea de sațietate poate dura un timp.
Planifică din timp mesele de sărbători
Un plan cu privire la mesele de sărbători ajută. Realizarea acestuia cu mult timp înainte poate oferi ceva care să aducă bucurie (în legătură cu felul de mâncare programat la anumite mese) și să ajute persoana să se simtă în control.
Evită gustările dintre mese
În timpul sezonului de sărbători, gustările nesănătoase, cum ar fi prăjiturile și alte bunătăți, tind să fie disponibile la discreție. Acasă, această problemă poate fi rezolvată prin păstrarea bunătăților departe de vedere. Cu toate acestea, această strategie este mai greu de evitat în situații de necontrolat, cum ar fi la locul de muncă sau la o petrecere în familie. Dacă se ajunge la „ronțăială” doar pentru că există mâncare în preajmă (și nu din foame), gustările trebuie evitate cu totul. În cazul în care este vorba despre foame, sunt indicate fructele, legumele, nucile și semințele, adică gustări sățioase care nu conțin zaharuri adăugate sau grăsimi nesănătoase.
Fă mișcare
Exercițiile fizice ard calorii, dar ajută și la ameliorarea simptomelor de anxietate. De exemplu, o plimbare eliberează endorfine (substanțe naturale din corp care îmbunătățesc starea de spirit). Experții recomandă între 8-10 minute de exerciții fizice, imediat după trezire. Eliberarea de endorfine de dimineață poate salva ziua.
Hidratează-te
Apa poate ajuta la ocuparea spațiului din stomac, ceea ce duce la o senzație de sațietate și reduce foamea. O persoană poate crede în mod fals că îi este foame când, de fapt, îi este sete. Consumul unui pahar de apă înainte de a mânca poate ajuta la reducerea gustărilor inutile. Alcoolul vine și el „la pachet” cu sărbătorile. O bere conține 175 de calorii, un pahar de vin 160 de calorii. Efectul diuretic al alcoolului și deshidratarea pe care o provoacă contribuie la disconfortul mahmurelii. Este recomandată alternarea dintre băuturile alcoolice cu pahare de apă, dar și hidratarea înainte de-a consuma alcool și înainte de-a merge la somn.

Ce complicații pot apărea în urma excesului alimentar
Creșterea în greutate este frecventă în cazul exceselor alimentare. Două treimi dintre cei care suferă de această tulburare sunt supraponderali. O mulțime de oameni care mănâncă în exces se simt rău în legătură cu greutatea lor. Acest lucru duce la o stimă de sine scăzută, ceea ce poate provoca și mai multă supraalimentare. Faptul de a fi supraponderal sau obez poate crește, de asemenea, șansele de a avea probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi:
- Respirație care se oprește de multe ori în timpul nopții (apnee în somn)
- Probleme cu digestia
- Cancer
- Boli de inimă
- Probleme cu ficatul
- Toxiinfecție alimentară, care necesită apoi un regim
- Tensiune arterială ridicată
- Diabet de tip 2
- Artrită
Toate aceste afecțiuni și condiții pot fi evitate printr-o alimentație rațională și sănătoasă.
Bibliografie
- https://www.webmd.com/mental-health/eating-disorders/binge-eating-disorder/health-problems-binge-eating
- https://www.forbes.com/health/body/overeating-during-the-holidays/
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/tips-to-manage-stress-eating
- https://www.webmd.com/diet/obesity/features/getting-over-overeating
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Ginkgo biloba: beneficii, proprietăți, contraindicații
Ginkgo biloba este un supliment popular în toată lumea, inclusiv în România, și unul dintre cel mai bine vândute medicamente pe bază de plante. Extractul de Ginkgo biloba este colectat din frunzele verzi uscate ale plantei. Cunoscut și sub numele de copacul fecioarei, ginkgo este una dintre ...

Apa termală - Beneficii, proprietăți, contraindicații
Renumită pentru proprietățile ei terapeutice, apa termală este extrem de benefică în tratamente faciale sau corporale, fiind folosită atât intern, cât și extern. Fiind bogată în minerale, este suficientă o pulverizare pentru ca fața să fie răcorită și calmată în zilele caniculare...

Șofran - Beneficii, proprietăți, contraindicații
Șofranul este un condiment bogat în antioxidanți, cu multiple beneficii pentru tratarea unor afecțiuni, dar și pentru industria de înfrumusețare. Se recomandă consumul cu moderație, fiind un condiment cu gust intens și aromă puternică.Cunoscut sub numele de „aur roșu”, șofranul est...