BLOGUL MEDICILOR

30 Iunie 2021

Candidoza și vaginitele recidivante. Cum le tratăm corect?

scris de

Dr. Mihaela Vasilescu, Medic Primar Obstetrică Ginecologie

 

Candidoza75% dintre femei dezvoltă o infecție vaginală cel puțin o dată în viață. În cazul candidozei, motivul principal este sistemul imunitar deficitar sau un tratament cu antibiotice care interacționează cu flora saprofită, responsabilă cu menținerea echilibrului ciupercii Candida albicans în organism. Când acest echilibru este afectat, ciuperca se dezvoltă în exces și favorizează apariția infecției. Alte motive pentru dezvoltarea acestei infecții sunt modificările hormonale din timpul sarcinii, tulburările endocrine și de tiroidă, diabetul zaharat sau bolile neoplazice.

 

Simptome

Adesea, candidoza este asimptomatică sau are manifestări subtile, prin urmare este important să se urmărească dacă există unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

 

 • disconfort și durere în timpul actului sexual
 • modificarea secrețiilor vaginale, care sunt mai abundente și au o culoare și o consistență diferită
 • roșeață
 • inflamația zonei genitale externe
 • usturime la urinare
 • arsuri și mâncărimi în zona vaginului

 

Vaginoza bacteriană (vaginoza) este cauzată de afectarea florei vaginale de către bacteria Gardnerella vaginalis și, la fel ca în cazul candidozei, poate apărea în urma unui tratament cu antibiotice sau în cazul unui sistem imunitar scăzut, alte posibile cauze fiind viața sexuală activă, contactul sexual cu parteneri noi sau variațiile hormonale. Cel mai frecvent simptom este secreția vaginală neobișnuită care emană un miros puternic, în special după actul sexual.

 

Alte simptomele ale vaginozei  bacteriene pot fi:

 

 • o secreție vaginală apoasă, de culoare gri, albă sau verde
 • miros neplăcut
 • mâncărime vaginală
 • usturime în timpul urinării, la intrarea în vagin
 • dureri la contactul sexual (dispareunie)

 

 

Tratament

Multe femei cu vaginoza bacteriană nu prezintă semne sau simptome. Când vine vorba despre tratament, vaginita bacteriană se tratează de obicei cu antibiotice sau ovule intravaginale, iar candidoza cu ovule, creme sau medicamente antimicotice administrate oral, doar sub supravegherea medicului. 

 

Dar ce ne facem când infectiile recidivează și pare că nu vom mai scăpa niciodata de ele?

 

Cea mai noua si eficienta soluție pentru infecțiile vaginale recidivante este tratamentul minim invaziv cu laser, care modifică în sens pozitiv mecanismul de apărare și rezistența mucoasei vaginale la astfel de infecții. Concret, tratamentul cu laser constă în 3 proceduri realizate la distanță de 2 săptămâni fiecare, urmate de a 4-a procedură la distanță de 3 luni față de ultima.

Laserul Fotona utilizat in cadrul clinicii MedLife reprezintă o inovație tehnologică ce le permite femeilor nu doar să-și echilibreze flora vaginală pe termen scurt, ci să se asigure că vor fi protejate pe viitor în fața acestor infecții. 

 

Fa-ți o programare și află mai multe informatii despre avantajele utilizării acestui tip de laser în tratarea candidozei.

 

 

#laserulfotona

Candidoza
Dr. Mihaela Vasilescu
Obstetrica-Ginecologie


Echipa MedLife de Obstetrica - Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Pentru cel mai bun tratament consulta medicul specialist. Fa-ti o programare la dr. Mihaela Vasilescu- medic primar obsterica ginecologie.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.