Candidoza și vaginitele recidivante: cauze, simptome, tratament
75% dintre femei dezvoltă o infecție vaginală cel puțin o dată în viață. În cazul candidozei, motivul principal este sistemul imunitar deficitar sau un tratament cu antibiotice care interacționează cu flora saprofită, responsabilă cu menținerea echilibrului ciupercii Candida albicans în organism. Când acest echilibru este afectat, ciuperca se dezvoltă în exces și favorizează apariția infecției. Alte motive pentru dezvoltarea acestei infecții sunt modificările hormonale din timpul sarcinii, tulburările endocrine și de tiroidă, diabetul zaharat sau bolile neoplazice.
Simptome
Adesea, candidoza este asimptomatică sau are manifestări subtile, prin urmare este important să se urmărească dacă există unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
- disconfort și durere în timpul actului sexual
- modificarea secrețiilor vaginale, care sunt mai abundente și au o culoare și o consistență diferită
- roșeață
- inflamația zonei genitale externe
- usturime la urinare
- arsuri și mâncărimi în zona vaginului
Vaginoza bacteriană (vaginoza) este cauzată de afectarea florei vaginale de către bacteria Gardnerella vaginalis și, la fel ca în cazul candidozei, poate apărea în urma unui tratament cu antibiotice sau în cazul unui sistem imunitar scăzut, alte posibile cauze fiind viața sexuală activă, contactul sexual cu parteneri noi sau variațiile hormonale. Cel mai frecvent simptom este secreția vaginală neobișnuită care emană un miros puternic, în special după actul sexual.
Alte simptomele ale vaginozei bacteriene pot fi:
- o secreție vaginală apoasă, de culoare gri, albă sau verde
- miros neplăcut
- mâncărime vaginală
- usturime în timpul urinării, la intrarea în vagin
- dureri la contactul sexual (dispareunie)
Tratament
Multe femei cu vaginoza bacteriană nu prezintă semne sau simptome. Când vine vorba despre tratament, vaginita bacteriană se tratează de obicei cu antibiotice sau ovule intravaginale, iar candidoza cu ovule, creme sau medicamente antimicotice administrate oral, doar sub supravegherea medicului.
Dar ce ne facem când infectiile recidivează și pare că nu vom mai scăpa niciodata de ele?
Cea mai noua si eficienta soluție pentru infecțiile vaginale recidivante este tratamentul minim invaziv cu laser, care modifică în sens pozitiv mecanismul de apărare și rezistența mucoasei vaginale la astfel de infecții. Concret, tratamentul cu laser constă în 3 proceduri realizate la distanță de 2 săptămâni fiecare, urmate de a 4-a procedură la distanță de 3 luni față de ultima.
Laserul Fotona utilizat in cadrul clinicii MedLife reprezintă o inovație tehnologică ce le permite femeilor nu doar să-și echilibreze flora vaginală pe termen scurt, ci să se asigure că vor fi protejate pe viitor în fața acestor infecții.
Fa-ți o programare și află mai multe informatii despre avantajele utilizării acestui tip de laser în tratarea candidozei.
#laserulfotona
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Răceala la rinichi: ce este și ce trebuie să știi despre ea
Rinichii și plămânii sunt organe interne deosebit de importante care se află poziționate la nivelul spatelui. Rinichii și plămânii elimină acizii care ajung în organism din alimentație, respirație, poluare, sau în urma metabolismului.Ce este răceala la rinichi și ce trebuie să știi ...
Trigliceride mărite: ce afecțiuni pot indica
Ce sunt triglicerideleTrigliceridele sunt grasimi care se formeaza din acizi grasi. Acestia se gasesc in organism (in sange si tesut adipos) si provin, in cea mai mare parte, din grasimile alimentare. Acizii grasi reprezinta cea mai intalnita forma de grasime din organism si sunt principalul ingredi...
Picioare umflate: cauze, diagnostic, tratament și prevenție
Umflarea piciorului sau gleznei este cunoscută sub numele de edem periferic și se referă la o acumulare de lichid în în țesuturi. Acumularea de lichid nu este de obicei dureroasă, cu excepția cazului în care apare în urma unei răni. Este mai frecventă la adulții vârstnici și pot f...