MEDICINA GENERALA

10 Mai 2022

Colposcopia: Metodă minim invazivă de investigare a colului uterin

scris de

Lazar Claudia, Medic Primar Ginecologie, Ecografie 2D , Ecografie 3D, Ecografie 4D E8

Colposcopia: Metodă minim invazivă de investigare a colului uterin

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o procedură simplă de examinare a tractului genital inferior, col, vagin, vulvă, care se realizează cu ajutorul unui dispozitiv special numit colposcop ce permite obținerea unei imagini mărite de 6 - 40 ori, în funcție de tipul aparatului.

Examinarea permite medicului ginecolog să vadă mai clar țesuturile de pe colul uterin și pereții vaginali, depistând probleme care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Prin utilizarea unui videocolposcop, leziunile pot fi văzute pe un ecran. În timpul procedurii, se pot utiliza soluții speciale pentru a scoate în evidență leziunile colului și vaginului și, în funcție de rezultatul examinării, se pot recolta mici fragmente de col pentru examenul histopatologic (biopsia).

Când este recomandată colposcopia?

Colposcopia este recomandată în următoarele situații:

 • rezultate ale examenului Babeș-Papanicolau modificate;
 • suspiciunea unei leziuni displazice la nivelul colului, vaginului sau vulvei;
 • exocervicite cronice;
 • vaginite cronice;
 • sângerări postcoitale sau alte sângerări genitale anormale;
 • prezența condiloamelor genitale sau a polipilor cervicali;
 • inflamația persistentă a colului uterin (cervicita);
 • urmărirea cazurilor cu tratament conservator pentru leziuni cervicale; (precanceroase, polipi, endometrioza, traumatisme, leziuni chimice).

Colposcopia este o investigație nedureroasă, atraumatică, care nu este contraindicată femeilor gravide.

Rolul colposcopiei în diagnosticarea cancerului de col uterin

Rolul examenului citologic periodic, testărilor HPV și colposcopiei +/- biopsie este acela de a identifica leziuni precanceroase, displazii cu potențial de evoluție către un cancer de col uterin sau depistarea cancerului de col uterin în stadii subclinice, microscopice, stadii vindecabile de multe ori printr-o intervenție minoră.

În diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin, colposcopia are un rol determinant datorită posibilității de a mări leziunile, de a le scoate în evidență prin utilizarea de soluții speciale (acid acetic glacial, sol Lugol), de a evidenția vascularizația deosebită a colului prin utilizarea unui filtru special al colposcopului (filtru verde).

De asemenea, posibilitatea de a biopsia strict leziunile suspecte, vizibile la colposcop, reduce mult sângerarea.

Colposcopia este o componentă importantă a diagnosticului leziunilor precanceroase ale colului uterin, secvențele succedându-se astfel: test Babeș-Papanicolau – colposcopie – genotipare virală – markeri tumorali – examen histopatologic (biopsie, excizie, conizație).

Este un examen obligatoriu la efectuarea biopsiei, conizației sau a oricărui alt gest terapeutic la nivelul colului uterin și tractului genital inferior.

Cum trebuie sa te pregătești pentru colposcopie

 

Cum trebuie sa te pregătești pentru colposcopie?

 • Minimum 48 de ore înainte de realizarea colposcopiei nu este recomandat să se folosească tampoane, medicamente, creme, pulberi sau ovule vaginale.
 • Este indicat ca pacienta să nu întrețină relații sexuale cu minimum 48 de ore înainte de programare.
 • Se recomandă ca examinarea să nu fie programată în timpul ciclului menstrual. Perioada ideală de efectuare a colposcopiei este între zilele 7-12 ale ciclului menstrual, până la perioada ovulatorie.

Ce se întâmplă în timpul unei colposcopii?

O colposcopie se poate face în cabinetul medicului ginecolog și durează aproximativ 15 - 20 de minute.

După ce pacienta se așază pe masa ginecologică, medicul introduce un instrument numit speculum în interiorul vaginului pentru a-l deschide, astfel încât să poată vedea cât mai clar colul uterin. Aplică apoi o soluție specială pe colul uterin, vagin și vulvă, pentru a evidenția zonele anormale de pe colul uterin. Apoi, medicul privește cu atenție colul uterin printr-un colposcop - un instrument care arată ca binoclu, poziționat pe un suport cu lumină puternică, între picioarele pacientei, cât mai aproape de corp, fără însă a atinge corpul.

Dacă medicul observă ceva care nu pare normal, va face o biopsie. Acest lucru înseamnă că va preleva o probă de țesut pe care o va trimite la laborator.

Colposcopia este o procedură simplă și aproape nedureroasă. Pacienta poate simți presiune atunci când medicul introduce speculumul în vagin și poate simți o ușoară senzație de arsură atunci când se aplică soluția specială pe col, vagin și vulvă.

Timpii examenului colposcopic:

 • inspectia colului;
 • badijonarea cu soluție acid acetic;
 • badijonarea cu soluție Lugol.
Interpretarea rezultatelor

 

Interpretarea rezultatelor

De obicei, medicul ginecolog poate spune pacientei imediat după procedură ceea ce a observat. În cazul în care se efectuează și o biopsie, rezultatele anatomo-patologice durează aproximativ 2 săptămâni.

Rezultat normal

Aproximativ 4 din 10 persoane care fac o colposcopie au un rezultat normal. Acest lucru înseamnă că nu s-au găsit celule anormale în colul uterin în timpul colposcopiei și/ sau biopsiei. Pacienta va fi rugată să continue să realizeze regulat testele de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, în cazul în care celulele anormale se vor dezvolta mai târziu.

Rezultatul anormal

Aproximativ 6 din 10 persoane au celule anormale în colul uterin - cunoscute sub numele de neoplazie cervicală intraepitelială (CIN) sau neoplazie intraepitelială cervicală glandulară (CGIN). Acest lucru nu înseamnă cancer, însă există riscul ca aceste celule anormale să se transforme în cancer dacă nu sunt tratate.

Posibile riscuri asociate colposcopiei

Nu există efecte secundare directe asociate colposcopiei.

În cazul în care în timpul procedurii se face și o biopsie este posibil să apară infecție și sângerare. După o colposcopie cu biopsie, pacientele au timp de câteva zile o scurgere vaginală închisă la culoare. De asemenea, pot apărea crampe sau dureri ușoare care ar trebui să dispară în câteva zile.

În cazul în care crampele, durerile sau sângerările nu dispar și se agravează, deci apar sângerări masive, dureri severe la nivelul abdomenului inferior sau pelvisului, trebuie contactat de urgență medicul.

Recomandări după colposcopie

În cazul în care în timpul colposcopie a fost realizată și o biopsie, medicul poate interzice realizarea de dușuri vaginale, folosirea tampoanelor și activitatea sexuală timp de cel puțin o săptămână după procedură. De asemenea, este posibil să se recomande evitarea activităților fizice intense sau ridicarea de greutăți.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.