Ovulație: ce este, cum se calculează, simptome

Obstetrică
22 Septembrie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
ovulatie ce este cum se calculeaza simptome

Despre ovulaţie

Ovulația reprezintă momentul în care ovarul elimină un ovul ajuns la maturitate. După ce a fost eliberat, acesta este transportat prin trompa uterină spre uter, unde aşteaptă să fie fertilizat.

Ovulaţia este un proces natural care se produce în fiecare lună. De regulă, femeile se nasc cu milioane de ovule imature care aşteaptă să fie pregătite pentru ovulaţie. Acestea sunt eliminate treptat, odată cu fiecare menstruație, astfel încât la pubertate ajung să fie aproximativ 300.000, iar la maturitate doar în jur de 300. Cu alte cuvinte, o femeie de 30 de ani mai are aproximativ 12% din rezerva ovariană, în timp ce la 40 de ani - doar 3%, spre deosebire de bărbați, care produc spermatozoizi constant, pe tot parcursul vieţii.

La cele mai multe dintre femei, ciclu menstrual durează 28 de zile, dar sunt şi situaţii în care perioada poate fi mai lungă, de 40 de zile. De aceea, pentru femeile care îşi doresc să rămână însărcinate este foarte important să ştie cât durează ovulaţia și care este momentul exact când se produce aceasta.

Există și situaţii excepţionale când o femeie poate rămâne însărcinată în timpul menstruaţiei. Explicația este simplă: spermatozoizii pot supraviețui în uter până la 5 zile şi, dacă găsesc un ovul viabil, atunci îl fertilizează.

Metoda calendarului

Perioada de ovulație este foarte importantă pentru femeile care îşi doresc să devină mame. Acest lucru poate fi stabilit cu ajutorul unui calculator de ovulaţie sau al unui calculator de fertilitate (aşa-numita „metodă a calendarului”).

Este important de știut cum se face calculul ovulației, pentru că multe femei cred că acest proces are loc în a 14-a zi de ciclu menstrual. Regula se aplică însă doar femeilor care au un ciclu regulat de 28 de zile. În rest, ovulaţia se calculează scăzând 14 zile de la data următoarei menstruaţii. Concret, dacă o femeie are un ciclu menstrual de 30 de zile, scăzând cele 14 zile, rezultă că ovulaţia se va produce în cea de-a 16 zi. La o femeie cu un ciclu de 25 de zile, ovulaţia are loc în ziua a 11-a, iar la una cu un ciclu menstrual de 35 de zile, ovulaţia se produce în a 21-a zi.

Perioada fertilă durează 6 zile: ziua ovulaţiei și alte cinci zile înainte. Așadar, având în vedere că un ovul trăieşte între 12 și 24 de ore, pentru o femeie care își dorește să rămână însărcinată este recomandat să aibă contact sexual la fiecare 2-3 zile în cele 6 din perioada fertilă.

Pentru o mai bună relevanţă este important ca acest calculator pentru ovulaţie să fie ţinut pentru o perioadă de minimum trei luni.

Metoda temperaturii bazale

O altă metodă de a afla ziua ovulației este aceea a măsurării temperaturii bazale. Acest lucru presupune crearea unei diagrame pentru a avea o imagine concretă. Procedura presupune măsurarea temperaturii bazale, în fiecare dimineaţă, la aceeași oră (înainte de a te da jos din pat).

În mod normal, temperatura bazală măsurată dimineaţa, în stare de repaus, este cuprinsă între 36,2 şi 36,6 grade Celsius. Studiile au arătat că, atunci când organismul se apropie de ovulaţie, temperatura bazală scade, pentru ca apoi să crească cu 0,2-0,5 grade, chiar după ovulaţie. Această modificare este determinată de creşterea nivelului de progesteron imediat după ovulaţie. De aceea este recomandat ca măsurarea temperaturii bazale să se facă pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a observa variaţiile.

Atenție: Creşterea temperaturii bazale indică faptul că momentul ovulației a trecut, nu că urmează să aibă loc.

Utilizarea unui predictor de ovulație

O tehnică ceva mai simplă pentru aflarea momentului ovulaţiei este testul de ovulaţie. Concret este vorba despre un kit pentru prezicerea ovulaţiei care funcţionează pe bază de urină, asemenea testelor de sarcină. Astfel, timp de o săptămână, în perioada în care o femeie se aşteaptă să aibă loc ovulaţia, trebuie să facă acest test prevăzut cu două linii (una de control şi una pentru hormonul LH). Când linia indicatoare pentru hormon este mai închisă la culoare decât cea de control, înseamnă că ovulaţia urmează să aibă loc în următoarele 16 - 36 de ore.

Totuşi, trebuie avut în vedere că acurateţea acestor teste nu este foarte mare. De aceea, este bine ca metoda unui predictor de ovulaţie să fie combinată şi cu alte metode, pentru o mai mare precizie.

ovulatie ce este cum se calculeaza simptome

Recunoașterea semnelor fizice asociate ovulației

Înainte de ovulaţie, organismul are o perioadă de pregătire pentru acest proces, de aceea există mai multe semne pe care o femeie începe să le perceapă cu aproximativ 4-5 zile înaintea ovulaţiei:

  • sensibilitate mamară: în perioada ovulaţiei multe femei resimt o durere sau o sensibilitate crescută la nivelul sânilor, provocată de schimbările hormonale;
  • modificări ale mucusului cervical: când ovulaţia se apropie, mucusul cervical capătă o culoare mai albicioasă și devine mult mai elastic;
  • creşterea libidoului: faptul că organismul este pregătit pentru o sarcină este semnalat şi de creşterea apetitului sexual, iar acest lucru se întâmplă, de regulă, cu câteva zile înainte de ovulaţie;
  • durere abdominală: cunoscută sub denumirea de „mittelschmerz”, această durere specifică se resimte ca o împunsătură intensă sau ca o jenă trecătoare, ce poate dura câteva minute sau câteva zile. Dacă durerea persistă şi este peste limita suportabilităţii, este indicată o vizită la medicul ginecolog, pentru a exclude o altă problemă medicală;
  • schimbarea poziţiei şi fermităţii colului uterin: de obicei, colul uterin este dur şi uscat, însă la ovulaţie acestea se înmoaie şi se umezeşte;
  • sporirea simţurilor (gust, miros, văz);
  • sângerări uşoare sau balonare.

Bibliografie

  1. “How Can I Tell When I’m Ovulating?” NHS Choices.2022, www.nhs.uk
  2. Fields, Lisa. “Ovulation Symptoms.” WebMD, WebMD, 23 Feb. 2015, www.webmd.com
  3. Showell, Brooke. “Ovulation Symptoms: 9 Signs of Ovulation.” Thebump.com, The Bump, 25 June 2021, www.thebump.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării