MEDICINA GENERALA

01 Aprilie 2011

Cat de sanatos este biroul in care lucrezi? Despre "sindromul cladirii bolnave"

Aerul din cladirile de birouri ne afecteaza sanatatea / Foto:Photoxpress.com

Pare greu de crezut ca frumoasele cladiri de sticla in care multi dintre noi lucreaza, supraizolate si supraclimatizate, sunt purtatoare de boli. Inchise ermetic, cladirile de birouri s-au transformat intr-un adevarat ecosistem. Daca pe parcursul zilei de lucru va incearca diferite stari de disconfort, care dispar odata ce parasiti biroul, probabil suferiti de "sindromul cladirii bolnave", cauza principala fiind calitatea scazuta a aerului din interior. In pofida aparentelor, "sindromul cladirii bolnave" nu se trateaza la "doctorul de case", ci chiar la medicii nostri specialisti. Cu ce simptome va confruntati la serviciu?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

In majoritatea cazurilor, mediul din cladirile de birouri este controlat de unul sau doi tehnicieni care monitorizeaza sistemul de incalzire, de ventilatie si aerul conditionat. Problema legata de acesti tehnicieni este ca ei nu detin niciun instrument de masurare a poluarii aerului din interiorul cladirii si nici nu stabilesc o legatura directa cu oamenii care lucreaza in aceste birouri.

Ce boli cauzeaza aerul din cladirile de birouri?

Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, efectuat inca din 1984,  o treime din cladirile noi sau proaspat renovate prezinta o calitate extrem de scazuta a aerului din interior. De aici deriva doua categorii de tulburari ale starii de sanatate:  “sindromul cladirii bolnave” si bolile legate de cladiri ("building related illness").

Ce este "sindromul cladirii bolnave"?

Termenul “sindromul cladirii bolnave” este utilizat pentru a descrie situatiile in care ocupantii unei cladiri acuza stari de disconfort, care survin numai cata vreme acestia se afla in interiorul cladirii. Cauzele exacte care duc la declansarea acestui sindrom nu sunt cunoscute inca, dar se presupune ca ar fi vorba, in special, despre calitatea proasta a aerului din interiorul acestor cladiri, calitate determinată de o combinatie complexa de factori. In lipsa ventilatiei naturale, orice defectiune a sistemelor de climatizare face ca in aer sa se acumuleze diferite substante daunatoare: de la substante chimice (compusi organici volatili) din mocheta, adezivi, vopsea etc, pana la spori de mucegai, care se dezvolta foarte repede in orice colt umed si insuficient aerisit, potrivit Enciclopediei de Sanatate Publica.

Simptomele care caracterizeaza “sindromul cladirii bolnave” sunt: dureri (de cap, ochi, gat, nas), tuse seaca, ten uscat, mancarimi ale pielii, greata, ameteala, dificultatid de concentrare, oboseala, sensibilitate la diferite mirosuri. Majoritatea persoanelor care acuza aceste simptome sustin ca starile de disconfort dispar din momentul in care parasesc cladirea. Cele mai afectate de aceste simptome par sa fie femeile, care au o sensibilitate mai mare la substantele chimice. Persoanele cu astm si fumatorii sunt, de asemenea, victime ale acestui sindrom.

Care sunt bolile legate de cladiri (building related illness)?

Spre deosebire de "sindromul cladirii bolnave", bolile legate de cladiri sunt mult mai grave si pot fi diagnosticate. Cea mai frecventa metoda de diagnosticare a acestor boli este investigatia clinica. Bolile legate de cladiri pot avea o lunga perioada de latenta, in care simptomele nu se fac vizibile, perioada in care angajatii sunt expusi la diferitele substante din aerul aflat in cladire. Aceste boli pot culmina cu cancerul pulmonar, cauzat de expunerea la radon, un gaz radioactiv, prezent in toate tipurile de pamant si de roci, precum si in materialele de constructie care deriva din pamant, cum ar fi argila, granitul, potrivit Centrului de Resurse pentru Stiintele de Cercetare a Calitatii Aerului din S.U.A.

The New England Journal of Medicine a publicat un tabel al bolilor care sunt legate de cladiri:

Tipul bolii Denumirea bolii Tipul cladirii Sursa ce declanseaza boala Agentul de expunere
Infectioase Legioneloza si febra Pontiac Cladirile mari(birouri, spitale, hoteluri) Turnul de racire, aerul conditionat, apa potabila Legionella pneumophila
Raceli si gripe Cladiri de birouri si unitati militare Sursa umana Virus respirator
Tuberculoza Cladiri de birouri Sursa umana Micobateria tuberculoasa
Imunitare Pneumopatie de hipersensibilitate si febra Cladiri de birouri, fabrici Umidificatorul de aer, aerul conditionat, sistemul de ventilatie Penicillium, Aspergillus
Alergice Dermatita, rinita alergica, astm Cladiri de birouri si fabrici Praful, covoarele, hainele Acarieni, ciuperca, produse pe baza de plante, alergenii purtati de animale
Rinite Urticarie, edem laringian Cladiri de birouri Hartia fara carbon Alchilfenoletoxilati
Iritatii Dermatita Cladiri de birouri Placile tavanului Fibra de sticla
Iritarea tractului respirator Cladiri de birouri Fumul de tigara, orice activitate care implica arderea Substantele rezultate in urma arderii (monoxidul de carbon, dioxidul de azot)

Ce putem face pentru reducerea poluarii si curatarea aerului din casa sau de la birou?

 • renuntati sa mai fumati in casa sau in birou,
 • incercati sa mentineti incaperile cat mai bine aerisite,
 • uscati rufele in aer liber,
 • testati nivelul de radon din casa/birou si scapati, daca se poate, de mucegai si umezeala,
 • amplasati in incaperi cat mai multe plante care absorb substantele nocive din aer, prin frunzele lor,
 • utilizati cat mai putine substante volatile (sprayuri si uleiuri parfumate), incercati sa pastrati aerul curat,
 • informati-va cu privire la azbest si la modul in care acesta poate dauna sanatatii,
 • mentineti curatenie in incaperi pentru a scapa de factorii alergeni si de polen,
 • urmati instructiunile de pe produsele de curatenie si de pe pesticide - acestea va spun ce sa faceti pentru a diminiua efectele negative ale utilizarii produselor respective; aruncati produsele vechi si cumparati cantitati mici,
 • folositi produse de curatat ecologice, care sa neutralizeze substantele toxice din aer,
 • atunci cand cumparati un covor, alegeti-l pe cel mai jos, mai putin pufos, care absoarbe mai putin praf si bacterii.

Plante pentru un aer curat:

Inca din anii '80 cercetatorii de la NASA au observat cat de bine reusesc plantele sa purifice aerul dintr-o incapere, astfel incat in America s-a format chiar un ''Cosiliu al Plantelor pentru Aer Curat" ("Plants for Clean Air Council"). Acest consiliu militeaza pentru introducerea plantelor in interiorul cladirilor, astfel incat functia lor sa nu fie una strict decorativa, ci sa fie vazute ca o necesitate.

Iata o lista de plante care contribuie la purificarea aerului dintr-o incapere:

 • ficusul,
 • filodendronul,
 • palmierul,
 • iedera,
 • feriga,
 • copacul dragon.
Autor: Cristina BobeEchipa MedLife de Psihologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.