Publicat la: 
29/10/2010
Ce este psihoterapia individuala

Singuratate / Foto: sxc.hu

Aparitia unor situatii noi de viata care genereaza inadaptare, neplacere psihica si fizica, relatii inadecvate cu ceilalti, traume din prezent sau trecut, negasirea spontaneitatii, nemultumiri generate de performantele profesionale, ar putea fi cateva motive de a ajunge sa cauti un cabinet de psihoterapie sau consiliere. Cu alte cuvinte, mediul "psi" este cautat atunci cand apare o sursa de nefericire, neimplinire, un simptom sau atunci cand cineva simte o dorinta de schimbare, de maturizare.

Terapeutii trebuie sa fie specialisti care stiu sa asculte, nu critica, nu evalueaza, respecta si promoveaza libertatea si unicitatea fiecarui individ.

Daca esti in cautarea unei modalitati de a-ti imbunatati viata, daca ai cateva intrebari la care nu gasesti usor raspuns, daca esti intr-un impas existential, psihoterapia te poate ajuta sa iti depasesti dificultatile emotionale si relationale, te poate ajuta sa gasesti raspuns sau sa faci acele schimbari pe care nu ai reusit pana acum sa le faci singur.

Cererile de psihoterapie sunt multiple, printre ele se numara:

  • aprofundarea cunoasterii propriei persoane;
  • probleme legate de stres;
  • dificultati in gestionarea unor emotii - furie, anxietate, depresie;
  • probleme rezultate din interactiunea si comunicarea cu ceilalti (a asculta / a te face ascultat);
  • impasuri aparute in relatii personale sau profesionale;
  • pentru descoperirea unor noi metode adaptative si creative;
  • pentru imbunatatirea increderii in propria persoana / in ceilalti;
  • tulburari de comportament.

In ce consta psihoterapia individuala?

O psihoterapie ofera un spatiu de intalnire si regasire interioara, un spatiu de dialog verbal si nonverbal. Acest spatiu se vrea liber si fara constrangeri ideologice, lipsit de prejudecati.

Pentru fiecare persoana, se dedica un timp, de fiecare data acelasi, in care terapeutul ii acorda intreaga sa atentie. Toate problemele, ideile, emotiile, fanteziile clientului isi gasesc dreptul la exprimare, analiza si intelegere. Scopul este ca in relatie cu terapeutul, clientul sa isi poata pune intrebarile potrivite; astfel noi raspunsuri se pot transforma in solutii eficiente de viata. Durata terapiei poate varia in functie de fiecare caz si de nevoile fiecaruia.

Sursa: MindCare.ro

Citeste si Depresia, ruptura profunda a propriei individualitati

Specialitate: 
Comentarii

Eu realizez ca sunt in stare de depresie. Mi-am fixat standarde prea inalte pe care nu le pot atinge. Din cauza asta sunt demobilizat, de cateva saptamini nu fac decat sa-mi pling de mila (la figurat). Nu pot sa ies din aceasta stare, si nici nu am puterea sa renunt la ce mi-am propus sa fac. Atata timp cat constientizez care este cauza depresiei, cred ca nu e prea grav. Nu merg la psiholog si nu fac o multime de alte lucruri necesare fiind blocat intr-un proiect, realizat 85%. Mi se pare ca orice altceva imi ia din timpul in care as lucra la el. In realitate nu mai am energie sa lucrez. ..

Sa intelg ca proiectul e cumva tot un standard din ala inalt de care zici mai sus?

Cred ca starea ta de bine e cea mai importanta... Mai importanta decit orice proiect. Invata sa relativizezi totul si sa fi ingaduitor cu tine insuti. Viata nu se reduce la acel proiect...
Te inteleg, deoarece am trecut si eu prin asta: proiectul meu era doctoratul... Acum, priviind in urma realizez ca n-a meritat efortul.

Din pacate psihoterapia este vazuta ca un moft de catre majoritatea prietenilor mei. Pe mine insa m-a ajutat enorm in dezvoltarea personala si m-as bucura sa existe initiative mai multe de a schimba viziunea generala.

Lumea nu intelege ca echilibrul psihic este esential pentru om. Ne influenteaza fiecare clipa din viata...

///
[Editat de MedLive.ro]

orice poate fi bun pentru cineva, asta nu inseamna ca trebuie impus celorlalti.

de acord cu Andrei, Andrei a zis a schimba viziunea generala, nu a impune

Observ si eu cateodata ca psihoterapia e reflectata in filme, acticole, intr-un mod care mie mi se pare defomat si imi pare rau sa vad asta.

Dupa parerea mea oricine poate avea de castigat de pe urma psihoterapiei cu conditia sa vrea sa faca asta.

Am apelat la psihoterapie inca de acum 20 ani, intr-o vreme in care societatea nu era pregatita/educata pentru asa ceva. M-am dus de buna voie la medic (ne-sfatuit de nimeni) si am plecat de acolo in momentul in care am fost "pregatit" sa fac ata. Incorect si insuficient. Nu eram pregatit sa plec mai departe in viata cu trauma pe care o avusesem, dar dupa inca vreo cateva "drame" am reusit sa fiu cel ce sunt acum, sa fiu stapan pe mine, sa recunosc fiecare moment in care ceva "scartaie" in viata sau in sufletul meu si incerc de fiecare data sa imi "instalez" pacea si echilibrul de care am nevoie fara psihoterapie sau medicamente. Been there, done that! Va doresc numai bine :)

subscriu la comentariul precedent. sunt in terapiededoi ani ca urmare a unei depresii profunde. Acum sunt din nou pe picioarele mele, ma cunosc si inteleg mai bine.

materialu pare ca fiind decupat din cartile de butaforie. Ma asteptam de la voi o abordare mai concreta. Cu asa postari mai mult alungati decat promovati psihoterapia, in care si eu imi pun speranta. Mai bine dati linkuri cu liste de terapeuti consacrati. pe domenii.
Hai ca puteti, nu-i asa...?

E bine sa nu confundam o metoda de tratament (terapie=tratament) al unei categorii de boli (psihice) cu diverse modalitati de asistenta psihologica.
Or, lista enumerativa de mai sus nu prea contine boli. Si, apoi, bolnavii nu cer psihoterapie ci aceasta le este recomandata.

chestiile astea nu sunt decat un tratament care te fac mai dependent de "terapie"... eu nu cred ca psihologia poate sa schimbe... poate sa trateze... dar nu poate sa schimbe... si sincer oscilez intre a considera ca e mai bine sa-ti vezi de viata fara sa te uiti inapoi cu toate sechelele aferente sau sa te straduiesti sa traiesti incercand sa le tii sub control... discutabila chestie si o industrie de care e posibil sa ajunga multi dependeti very soon...

Din cate stiu eu psihoterapia are durata finita, la un moment dat clientul nu mai simte nevoia sa faca psihoterapie.

"sa-ti vezi de viata fara sa te uiti inapoi cu toate sechelele aferente sau sa te straduiesti sa traiesti incercand sa le tii sub control… " Cred ca la un moment dat se umple paharul si nu mai poti sa tii sub control. Iar ideea de-a-ti trai viata fara sa te uiti inapoi: cred ca multi dintre noi incearca, cel putin rational, insa sechelele ramin undeva adinc in suflet si rod... Cind nu mai poti, nu mai poti: atunci cred ca un bun expert te poate ajuta sa te regasesti si sa avansezi in viata.

L-aş ruga pe Andrei, dacă se poate ,să spună cine l-a ajutat ca psihoterapeut, cât a durat ,câte şedinţe şi în ce a constat terapia respectivă.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihoterapie

Zgardau Mircea Alexandru,Psihoterapeut
Psihoterapeut
Baranga Ina,Psiholog clinician, psihoterapeut
Psiholog...
Psiholog...
Mircia Georgiana,Psiholog clinician, psihoterapeut
Psiholog...

Articole similare

Explicati-i inainte sa-i cereti ceva/ Foto: Dreamstime.com Scuzele sunt un mod prin care copilul invata sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce a facut si, in acelasi timp, reprezinta calea de a indrepta lucrurile. Ca sa invete, trebuie sa i se explice. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Puterea exemplului este cea mai buna cale de a-l...
Dupa aflarea diagnosticului de neoplasm, pacientii si cei apropiati lor trec prin mai multe stari, firesti in aceasta situatie, de la soc la tristete. In cadrul grupurilor de suport acestia sunt ajutati de specialisti sa le gestioneze si sa le depaseasca, impartasindu-se sentimentele si experientele. Ce specialisti participa la aceste grupuri?...
Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice. Psihoterapia ajuta pacientul sa inteleaga care sunt factorii ce le determina starile si ii ajuta sa accepte punctele slabe, dar si cele forte. Daca oamenii isi pot identifica sentimentele si modalitatea in...
Uneori problemele sunt greu de depasit / Foto: Morguefile.com Suntem obisnuiti sa facem fata provocarilor de zi cu zi, insa ritmul alert al vietii ne impiedica sa raspundem mereu la fel de bine in fata situatiilor dificile. Serviciul este solicitant, viata de familie scartaie, copiii ne dau batai de cap, parintii nu ne inteleg. Fara sa ne dam...
Singuratate / Foto: sxc.hu Aparitia unor situatii noi de viata care genereaza inadaptare, neplacere psihica si fizica, relatii inadecvate cu ceilalti, traume din prezent sau trecut, negasirea spontaneitatii, nemultumiri generate de performantele profesionale, ar putea fi cateva motive de a ajunge sa cauti un cabinet de psihoterapie sau...